Ultima oră

A inceput exodul angajatilor din spitalele vrincene

Raluca Manolache
17 aug 2010 1861 vizualizări
70% dintre angajatii din Sanatate iau în calcul plecarea din tara, în vreme ce 30% dintre acestia au început deja sa-si stringa actele necesare emigrarii u 20 de asistente medicale au plecat in strainatate de la inceputul anului, in Italia si Spania u cu siguranta vor fi valuri de oameni care vor pleca din sistemul sanitar si vor lasa spitalele goale, cu oameni care sint prost pregatiti, in cel mai bun caz , spune asistentul Claudiu Grosu, liderul local de la Sanitas u dr. Daniela Moise, care a lucrat trei ani in Franta, spune ca nu exista grad de comparatie intre sistemul medical de la noi si cel francez

Cadrele medicale sint atrase din ce in ce mai mult de mirajul strainatatii, in conditiile in care statul roman da semne ca nu mai poate plati lefurile celor care au grija de sanatatea noastra. Sistemul medical din Vrancea risca sa ramina cu mari goluri pentru ca tot mai multi sanitari se gindesc sa ia calea strainatatii. In ultimii ani, atrasi de salarii si conditii mai bune de munca, asistentele si medicii din spitalele din judet si-au facut bagajele si au parasit Romania in favoarea sistemelor de sanatate din Franta sau Italia. De la inceputul acestui an, oficial, 20 de asistente au plecat in strainatate, insa numarul cadrelor este mai mare deoarece nu toate au trecut pe la Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali filiala Vrancea pentru a intra in posesia actelor care atesta ca nu au avut probleme de deontologie medicala. Si medicii, mai ales cei tineri, care cunosc limbi straine, se gindesc serios la posturile si beneficiile oferite de sistemele sanitare din alte tari europene. Exista si situatii in care medicii plecati la munca in strainatate au decis sa revina in tara, dar numai de dragul familiei.

Specialistii atrag atentia ca exodul cadrelor medicale se va acutiza in urmatoarea perioada. De la o luna la alta, tot mai multi medici si asistenti fac demersurile pentru emigrare. Acest aspect a fost evidentiat si de un sondaj realizat de Federatia "Solidaritatea Sanitara" pe un esantion de 250 de salariati din spitalele din sase judete. Potrivit acestui sondaj, 70% dintre angajatii din Sanatate iau in calcul plecarea din tara, in vreme ce 30% dintre acestia au inceput deja sa-si stringa actele necesare. Salariatii din sanatate au spus ca ar prefera sa lucreze si in alte domenii, daca ar exista sansa sa cistige mai multi bani. "La intrebarea «Va ginditi sa cautati alt loc de munca?» cei mai multi dintre repondenti s-au gindit sa-si caute alt loc de munca, in conditiile in care unii urmeaza diverse cursuri sau alte forme de invatamint din alte domenii. Altii desi s-au gindit la acest lucru, nu au pus-o in practica din cauza familiei. Altii doresc sa plece fara sa se mai intoarca. Pina la discutiile cu descentralizarea si existenta posibilitatii restructurarii, multi repondenti au invocat ca motiv ce-i impiedica sa plece in stranatate stabilitatea locului de munca. în conditiile in care descentralizarea ofera posibilitatea restructurarilor, motivatia amintita anterior nu-si mai are suportul real", se arata in studiul "Tendinta de migrare a personalului din sistemul sanitar". Cei ce doresc sa paraseasca Romania sint motivati de salariile foarte mici. Conform analizei realizate, majoritatea celor chestionati, respectiv 35.6%, au salariul cuprins intre 1.500-1.999 lei si 33.2% intre 1.000-1.499 lei, procente mari inregistrindu-se si la salariile cuprinse intre 500-999 lei (16.4%). Salarii de peste 3.000 lei au mentionat doar 1.6% dintre respondenti, ceea ce denota o medie scazuta a salariilor din sistemul sanitar. O parte dintre cadrele medicale ar dori sa plece in Occident, dar nu pot face acest lucru pentru ca asta ar insemna sa lase in urma familia. Asta chiar daca in spitalele de la noi se confrunta cu situatii dificile. Din cauza conditiilor existente in spitale, 80% dintre medici si asistenti considera ca lucreaza "intr-un mediu periculos".


Asistentii, tot mai interesati de un viitor in Occident


Daca numarul medicilor din Vrancea care pleaca in strainatate nu este inca alarmant, situatia este grava in cazul cadrelor medii. Din unitatile spitalicesti au plecat chirurgul Dan Vasile, neonatologul Liviu Ciocan si sotia acestuia, care este de profesie medic oftalmolog, dar si Marius Constantin, radiolog la Spitalul Judetean. Acestia si-au gasit joburi promitatoare in Franta si nu mai dau semne ca ar dori sa revina. Si numarul asistentelor care doresc sa plece este in continua crestere. 20 de asistente au plecat in strainatate de la inceputul anului, insa numarul cadrelor este mai mare deoarece multi pleaca pe cont propriu. "Salariatii din sistemul sanitar sint nemultumiti de situatia in care se afla. Faptul ca din niste salarii pe care toata lumea le-a considerat mici a fost taiat 25% nu este un lucru care sa bucure pe cineva. Mai mult de atit, profesia noastra este una recunoscuta in tarile occidentale, care ii platesc asa cum trebuie pe profesionistii nostri care ajung in sistemele lor sanitare. Ca sint 20 de asistente pentru moment, acesta este un prim pas, putini au avut imaginea a ceea ce s-a intimplat cu salariile lor. De acum inainte va veni partea cea mai dureroasa pentru ca vom vedea cu totii ca salariile noastre nu ajung pentru darile pe care le avem de platit lunar. Cu siguranta vor fi valuri de oameni care pleaca din sistemul sanitar si vor lasa spitalele goale cu oameni care sint prost pregatiti, in cel mai bun caz. Ne ingrijoreaza faptul ca Ministerul Sanatatii, Casa de Asigurari de Sanatate si Guvernul au lasat sistemul la mina autoritatilor locale in conditiile in care bani la sanatate se string din ce in ce mai putini pentru ca veniturile au scazut si sint tot mai multi someri", spune Claudiu Grosu, liderul Sanitas Vrancea. Cei ce vor resimti deficitul de personal sint chiar pacientii, care vor fi ingrijiti in spitale de persoane cu mai putina experienta.


Salarii si de pina la 4.600 de euro, dara fara spagi


Contractele de munca prin care sanitarii pleaca in strainatate le ofera mai multe facilitati, precum cazarea, dar si un salariu motivant si de 10 ori mai mare decit cel cistigat in Romania. Daca medicii pot cistiga in Franta intre 2.500 si 4.600 de euro, in functie de garzile facute, asistentii pot primi salarii de la 1.500 la 2.500 de euro. Asa se face ca medicii tineri sint tot mai tentati de a parasi tara. Un medic de familie din Vrancea a mers deja la doua interviuri pentru Franta. Chiar daca putea cistiga si 4.000 de euro/luna ca medic la un azil de batrini, acesta a refuzat propunerea in speranta ca isi va putea face mult mai bine profesia in Romania, desigur, pina cind se va ivi o oferta mai buna. "Postul nu era dupa gustul meu. Daca plec vreau sa imi fac meseria pentru care m-am pregatit. Daca situatia de la noi nu se va schimba in bine voi pleca. In Franta medicii de familie sint foarte cautati. Sint liber sa plec cind vreau, nu am de ce sa stau aici cu 500 de euro pe luna. Recunosc, tentatia este foarte mare. Sint foarte revoltat ca in tara mea nu pot sa fac ceea ce am invatat si chiar nu am pretentia sa cistig 4.000 de euro pe luna!", a afirmat unul dintre medicii tineri din judet, care ne-a cerut anonimatul. Acesta arata ca cel care pierde este tot statul roman, care investeste in pregatirea profesionala a medicilor, iar acestia parasesc tara pentru a munci pe bani mai multi in alte state.


Unii pleaca, altii vin


Mai sint insa si medici care au renuntat la "visul" Occidentului. Printre acestia se afla si dr. Daniela Moise, pneumolog la Spitalul Judetean din Focsani, care a revenit in 2007 in tara dupa o experienta de trei ani in Franta. Aceasta povesteste ca a muncit in Franta la doua spitale din orasele Caen si Vire. "Am plecat in ultimul an de rezidentiat, am revenit in tara si am sustinut examenul de specialist si am plecat din nou. Am plecat din ambitie. Am plecat pentru un an si nu m-am gindit niciodata ca voi sta trei. Mi-a fost greu sa ma acomodez dar mi-am spus ca trebuie sa imi fac treaba, sa fac ceea ce am invatat", a precizat dr. Daniela Moise. A revenit in tara de dragul familiei si, chiar daca a mai primit oferte de la spitalele din Franta, pentru moment nu se gindeste la o noua experienta. "Oricit de bun esti, tot strain esti si te trateaza ca atare", spune medicul. Cu toate acestea, din punct de vedere profesional, regreta ca a renuntat la sistemul din Franta. "Regret ca am venit. Daca nu ma intorceam atunci nu cred ca ma mai intorceam in tara", mai spune medicul pneumolog. Care e diferenta intre sistemul nostru medical si cel francez? "Nu exista termeni de comparatie!". (Raluca MANOLACHE)


Strainatatea cauta medici si asistente


Medicii si asistentii sint tot mai curtati de firmele de plasare a fortei de munca. Oferta Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca prin programul Eures este bogata pentru cadrele medicale care doresc sa plece in Malta, Danemarca, Suedia, Cipru. Pentru perioada 11 august - 18 august, de exemplu, Malta cauta 200 de asistenti medicali. Unui chirurg i se ofera in Spania 4.500 "" 6.000 euro, in Cipru un asistent poate primi intre 800 si 1.000 euro pe luna, iar in Danermarca un medic specialist radiolog poate cistiga 9.000 euro/luna. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
, acum 739396 zile, 14 ore, 17 minute, 10 secunde
Momentan avem in Sanatate un model pervers in care oficial toata lumea e asigurata medical si in realitate nu e asigurat nimeni. Astfel banii dati de cetateni drept contributii CAS nu intra in citeste integral
, acum 739396 zile, 14 ore, 17 minute, 10 secunde
In Germania, nu esti angajat decat dupa ce vii cu o asigurare medicala pe care ti-o incheii cu o firma privata, iar angajatorul este obligat sa te asigure pentru accidente de munca si boli citeste integral
, acum 739396 zile, 14 ore, 17 minute, 10 secunde
Dintotdeauna au fost planuri. Daca unui popor ii iei invatamantul si sanatatea, ce se va alege de acesta? Nu vrem sa vedem ce ni se pregateste dar vor vedea cei ce vor mai ramane romani (si pe unde) citeste integral
, acum 739396 zile, 14 ore, 17 minute, 10 secunde
In anul 2001 am fost internat 4 zile la spitalul Sf.Pantelimon,sectia de chirurgie plastica fara a fi nevoit sa cumpar medicatia necesara.In 2010 am fost internat 5 zile la Spitalul Militar,fiind citeste integral
, acum 739396 zile, 14 ore, 17 minute, 10 secunde
Ei si atunci la ce sa ne mai internam in spitalele din Romania daca tot platim de atitea ori?.,odata asigurarea, la spital trebuie sa ai bani ptr dr., ce mai dai si pe medicamente, la asistente, la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.