Ultima oră

Declaratii scuturate, dar obligatorii si pentru liderii de sindicat

Ziarul de Vrancea
17 aug 2010 525 vizualizări
Social democratii nu au participat la votarea Legii ANI reclamind neconstitutionalitatea sesiunii extraordinare de ieri u potrivit legii adoptate de deputati, liderii de sindicat trebuie sa-si declare averile u Legea ANI va ajunge la Senat, camera decizionala a Parlamentului

"Extraordinara" de ANI a trecut ieri de votul deputatilor. Sesiunea convocata pentru adoptarea Legii Agentiei Nationale de Integritate s-a derulat nu fara scandal, dupa ce deputatii PSD nu au participat la vot. Legea ANI a fost astfel adoptata numai de PDL, UDMR, PNL, UNPR si minoritati, avind 204 voturi pentru, doua abtineri si doua voturi impotriva. Camera decizionala in ceea ce priveste Legea ANI este insa Senatul Romaniei. Saptamina trecuta, Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a reintrodus aceleasi prevederi pe care Senatul le-a contestat si pe care presedintele Traian Basescu le contestase la Curtea Constitutionala, existind astfel indoieli ale PSD-ului ca ANI va trece fara probleme in cea de-a doua Camera decizionala. Totusi, democratii spun ca ANI va trece de Senat. "Adoptarea legii ANI este obligatorie, fiind in baza cerintelor UE. Legea sint convins ca va trece la Senat. Orice lucru este perfectibil, dar aceasta este cea mai buna lege la ora aceasta. Solutia adoptata de PSD se inscrie in ceea ce se numeste demagogie. Cred ca PNL, in schimb, a inteles necesitatea legii, a dat dovada de responsabilitate, stiu, pentru ca au guvernat si ei, ceea ce inseamna prevedere europeana", ne-a spus Alin Trasculescu, deputat PDL de Marasesti. "Pentru PSD democratia nu inseamna a da socoteala cetatenilor pentru ce faci in timpul mandatului, nu inseamna un comportament transparent si responsabil din partea politicienilor si functionarilor, nu inseamna respectarea angajamentelor luate fata de UE la momentul aderarii. Democratia inseamna pentru PSD doar unitate de monolit in apararea privilegiilor personale, criticind puterea ca nu te lasa sa le aperi", mai spune liderul PDL printr-un comunicat de presa. Declaratia vine in contextul in care la votul precendent din Senat pe legea ANI unii senatori PDL s-au coalizat cu cei de la PSD, PNL si UDMR pentru a reduce prerogativele institutiei. Printre acestia s-a aflat si Sorina Placinta, cea care a avut probleme cu verificarile facute de ANI, dar si colegul Miron Mirea. La vremea respectiva societatea civila a reactionat spunind ca senatorii au eliminat "orice posibilitate practica de control a averii demnitarilor" si nu isi asuma "un minimum de transparenta si responsabilitate".


Sefii de sindicat, carti deschise pentru averi


Potrivit Legii ANI adoptate ieri, Agentia a primit termen de trei ani in care poate face verificari, iar demnitarii trebuie sa completeze un singur formular al declaratiei de avere. Din document se va scurura adresa, banca unde sint conturile, dar va contine informatii legate de bijuterii, locuinte si conturi bancare. De asemenea, ANI ii obliga si pe liderii de sindicat sa completeze declaratii de avere. Vis-à-vis de reexaminarea Legii ANI si adoptarea ei ieri la Camera Deputatilor, deputatul PSD de Vrancea Ciprian Nica afirma ca revenirea ei la Camera "incalca prevederile constitutionale si Regulamentul Camerei Deputatilor", explicindu-si astfel lipsa de ieri de la vot. Ciprian Nica face parte din Comisia Juridica a Camerei, unde nu a avut nici o obiectie fata de aceasta lege. "Legea ANI nu mai are obiect si, pentru ca in Romania sa existe o institutie care sa vegheze la integritatea exercitarii functiilor si demnitatilor publice ar fi necesara initierea unui nou proiect de lege sau o noua propunere legislativa in acest domeniu", transmite Ciprian Nica, acesta completind ca activitatea Agentiei de acum se deruleaza cu un buget de 2,5 milioane euro si cu 55 de inspectori de integritate. Acesta explica lipsa deputatilor PSD de la sedinta: "Dorinta de reexaminare pe genunchi a unei legi care reglementeaza activitatea unei institutii neperformante dovedeste interesul deosebit de mare pe care puterea portocalie Basescu-Boc-Berceanu-Videanu il are fata de acest nou DNA menit sa faca "ordine" intre adversarii politici ai regimului care sugruma Romania de ani de zile", dupa cum spune Nica intr-un comunicat de presa. (Iulia CRETU, Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.