Ultima oră

Ultima intilnire cu eroii filmelor la Clubul Cinefililor

Gabriela Draghici
17 aug 2010 624 vizualizări
Ultimul film in actualul sediu al Centrului de Limbi Straine de la Biblioteca, SF-ul Brazil , va fi proiectat joi, de la ora 16.30

Clubul cinefililor isi va inchide portile temporar din pricina unor probleme legate de locatia in care isi desfasoara acitvitatea. Joi, 19 august, de la ora 16.30, va rula ultimul film, pelicula "Brazil" a regizorului Terry Gilliam. Inchipuita de mintea unui om de-a dreptul genial, filmul "Brazil" (1985) este un dans intre contrafacerea adevarului si utopie, o incursiune in vise, perceperi false ale lumii, rezultat al psihicului uman. Filmul a avut parte de o soarta stranie, se astepta sa aiba rezultate pozitive din punct de vedere financiar, insa s-a cufundat la box-office. "Marele scriitor de SF Harlan Ellison a considerat-o drept capodopera capodoperelor, lucru care nu i-a impresionat pe producatorii filmului. Acestia, speriati de durata prea mare a peliculei si considerind-o greu de inghitit, au amputat filmul cu 10 minute si si-au plins banii pierduti", se arata in recenzia criticului de film Doinel Tronaru. Opera lui Terry Gilliam este un exemplu de postmodernism cinematografic, o incercare reprezentativa si coeziva de a reda in film convingerile si conceptele unei astfel de raportari culturale. Societatea conceputa de dramaturgul Tom Stoppard, scriitorul scenariului, este un aport convingator la ideea straveche a orasului in cinema, filmul realizind un "salut" in semn de respect stramosilor. Lumea descrisa in "Brazil" evoca o atmosfera intr-o nota neobisnuit de caraghioasa, iar in fata neputintei de a putea fi incadrata in vreun gen artistic anume, i s-a atribuit cel de SF. "Din perspectiva timpului, insa, el este mult mai mult decit atit, dupa citiva ani scursi de la premiera, "Brazil" devenind in mod evident unul dintre cele mai importante filme din istorie", conchide acelasi Doinel Tronaru. Distins cu cele mai insemnate trei premii ale apreciatei Asociatii a Criticilor de Film din Los Angeles, respectiv cel mai bun film, cel mai bun scenariu si cea mai buna regie, filmul ramine o reprezentare obscura si satirica a unui posibil viitor al intregii omeniri. Din punct de vedere temporal, "Brazil" a devenit fara indoiala, unul dintre cele mai semnificative si memorabile aparitii cinematografice din istorie. (Gabriela DRAGHICI)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.