Ultima oră

Piata locuintelor , trasa pe linie moarta

Mihaela Beșleagă
16 aug 2010 1719 vizualizări
Imobiliarii raporteaza vinzari 0 pentru acest an si vad din ce in ce mai aproape falimentul, dupa prabusirea pietei u preturile locuintelor au scazut in acest an cu 20-25%, insa cumparatorii sint rarisimi u cele mai scumpe apartamente ramin cele din zonele centrale ale orasului, in timp ce mai ieftine sint cele din cartiere precum Bahne, Sud sau Gara u cea mai ieftina garsoniera second costa 15.000 euro, un apartament de doua camere 25.000 euro, unul de trei camere 33.000 euro, iar o casa la cheie costa si 38.000 euro u preturile terenurilor variaza intre 2 euro/mp si 150 euro/mp, in functie de localitate, zona si utilitati u lumea s-a invatat sa plimbe banii pe la Nisipurile de Aur, isi mai ia o masina, ca sa ia ochii lumii, dar nu mai investesc in locuinte , spun imobiliarii

Piata locuintelor din judet este paralizata, tragindu-si parca cu greu ultima suflare. Imobiliarii spun ca de luni bune nu au mai vindut nimic si sint pesimisti in ceea ce priveste viitorul. Unii se pling de faptul ca de un an si mai bine tranzactiile au inghetat si, in cel mai fericit caz, de la inceputul lui 2010 au vindut unul-doua apartamente. Cu toate ca preturile locuintelor au mai scazut in acest an cu circa 20-25%, numarul clientilor care sa isi doreasca o casa a ramas acelasi. Vrincenii sint tot mai strinsi la punga, data fiind criza acuta, cind contractarea unui credit ipotecar este un risc prea mare in conditiile in care nu mai exista siguranta locului de munca. Fie acestia nu mai sint dispusi sa investeasca intr-o casa intr-o perioada atit de tulbure pe piata imobiliara. Constructorii care au investit in cartiere rezidentiale in urma cu citiva ani in Focsani, inainte de propagarea crizei, isi vad investitiile ca se prafuiesc, pentru ca prea putini clienti sint hotariti sa isi cumpere o casa. Preturile locuintelor "second hand" din Focsani se invirt in jurul a zeci de mii de euro, cele mai scumpe raminind cele din zonele centrale ale orasului, in timp ce mai putin costa locuintele din cartiere precum Bahne, Sud sau Gara. Astfel, puteti achizitiona o garsoniera cu preturi cuprinse intre 15.000 euro, pe Str. Comisia Centrala si 27.000 euro in zona Teatru. Pentru un apartament de doua camere trebuie sa aveti pregatiti 25.000 euro, daca optati pentru zona Bahne si cel mai mult, 40.000 euro, in Piata Moldovei. Un apartament de trei camere il gasiti in Sud la 33.000 euro, iar cel mai scump este 55.000 euro, pe Unirea Principatelor. Mai avantajoase pot fi casele, printre ofertele imobiliarilor numarindu-se si locuinte la cheie cu living, doua dormitoare, baie, bucatarie, balcon si terasa, pentru 38.000 euro.


"Nu se vinde nimic!"


In conditiile in care vinzarile sint pe o linie moarta, imobiliarii spun ca sint cu un pas in prapastie si se reorienteaza catre domenii mai profitabile. "Nu se mai vinde nimic, e criza asta mondiala. Unii au bani, dar sint mai precauti, nu vor sa investeasca. Preturile au mai scazut, si cu 20%, in unele cazuri si cu 50%, sint oferte multe, dar cereri deloc. Iar italienii nu au bani nici ei, ca si noi. M-am blocat si cu constructiile, telefoane primesc, dar oamenii sint foarte precauti. Am investit acum 4 ani, cind inca nu se anunta nimic. Am dat oameni afara, mai urmeaza sa inchid, m-am reorientat deja spre altceva", ne-a declarat Alin Agherghinei, administrator la agentia imobiliara Prodsilva. Cei din domeniu se pling ca de la inceputul anului cu greu au reusit sa tranzactioneze una, doua apartamente. "Preturile au mai scazut un pic, mai ales in blocurile vechi din zone precum Bahne, Sud si Gara, la cele din Centru mai putin. Multi nu vor sa vinda, inca mai asteapta sa se stabilizeze piata. Acum, in programul «Prima Casa» intra doar locuintele de dupa 89. Plus ca se asteapta deblocarea creditelor, oamenii stau cu grija ca vor fi dati afara. Sintem si noi debusolati, ne orientam catre alte activitati. In afara de citeva cereri pentru terenuri pe Centura, pentru depozite sau inchirieri de spatii, in rest nimic. De la inceputul anului am vindut doua apartamente", ne-a spus Daniela Gheorghita, consultant imobiliar la agentia New Land. Chiar daca preturile au mai scazut, cumparatorii intirzie sa apara. "Nimic nu se misca, de un an si jumatate nu am vindut nimic. Lumea s-a invatat sa plimbe banii pe la Nisipurile de Aur, isi mai ia o masina, ca sa ia ochii lumii, dar nu investesc in locuinte. Preturile sint destul de ridicate la cererea care este mica, chiar daca preturile sint cam la 70% cum erau in anii trecuti. Toti vin cu gindul sa vinda, nu sa cumpere", spune un alt imobiliar, administrator al agentiei Proprietarii.


Locuintele noi se mentin pe linia de plutire


O usoara miscare se inregistreaza insa in sectorul constructiilor noi. Multi sint interesati sa isi achizitioneze mai degraba o locuinta noua, chiar daca sint nevoiti sa achite o mica diferenta fata de un apartament "second hand". Un astfel de cartier rezidential se ridica pe strada Vrancei nr. 20D, in cartierul Obor, unde au fost incheiate deja circa 50% din contracte pentru cele 16 vile, fiecare la un pret de circa 140.000 euro. Fiecare vila cu demisol, parter si etaj, terasa, trei dormitoare, patru bai, living, viitorii locatari au parte in cartier si de parcare si spatii de joaca pentru copii. "Avem cereri, am incheiat contracte, cam pentru 50% din constructii. Multi sint inca in asteptare si procedura cu bancile e mai greoaie. Iar semnale prea mari nu sint de la cei veniti din strainatate ca vor sa cumpere", ne-a declarat Lenuta Ionita, directorul Imobil Lux SRL, firma care construieste cartierul, inceput in 2008, dar proiectat in urma cu 3-4 ani, atunci cind nu se previziona caderea pietei. O alta investitie importanta in domeniul constructiilor a realizat in Focsani si omul de afaceri Florin Paltinus, care a ridicat ansamblul rezidential "Poienita" de pe Str. Lupeni, proiect demarat in anul 2008 si finalizat la sfirsitul anului 2009. Acesta se arata destul de sceptic in privinta evolutiei pietei imobiliare locale, care se afla in prezent intr-o situatie mai mult decit gri. "Facem tot posibilul sa ne mentinem, supravietuim la limita avariei", s-a limitat sa comenteze omul de afaceri. Ansamblul cuprinde garsoniere, apartamente cu doua si trei camere, noi, la 850 euro/mp construit, o garsoniera ajungind la 45.000 euro, un apartament de doua camere peste 50.000 euro, iar unul de trei camere 77.000 euro. Tot aici sint disponibile si spatii comerciale cu vad. La nivel national, apartamentele vechi cu o camera s-au ieftinit cel mai mult, cu un procent de circa 30%, dar si apartamentele noi cu suprafete mari, dupa cum se arata intr-o analiza realizata de site-ul imobiliare.ro. în topul ieftinirilor, urmeaza apartamentele vechi cu trei camere, care sint mai ieftine cu 25% fata de anul 2008. (Mihaela BESLEAGA)


Preturile terenurilor, intre 2 euro si 150 euro/mp


Oferta de terenuri in tot judetul este mai mult decit generoasa, ziarele abundind in anunturi de vinzare a loturilor de pamint. Pretul unui metru patrat este stabilit in functie de mai multe variabile, respectiv localitate, zona, intravilan sau extravilan, existenta utilitatilor, precum apa curenta, canalizare, curent electric, sau apropierea de un drum european, dupa caz. Cele mai scumpe terenuri de pe piata in acest moment se gasesc la Focsani, in zone cu vad comercial, unde un metru patrat de teren se vinde si cu 150 euro. Valoroase sint si terenurile in zona montana a judetului, de pilda la Lepsa, pentru constructia de case de vacanta. Aici, puteti gasi teren la 35 euro/mp. Mai noi, aici se vind si foarte multe vile de vacanta, unele gajate in banci de proprietari. Cele mai ieftine terenuri sint in zonele agricole ale Focsaniului si la Marasesti sau Golesti, unde un metru patrat costa si 2 euro/mp. Cu toate acestea, imobiliarii spun ca nici pe acest segment vinzarile nu mai sint ce erau o data, iar tranzactiile au scazut. Va prezentam mai jos citeva preturi orientative ale terenurilor in Vrancea la acest moment:

Focsani

150 euro/mp zona Colegiul Unirea

135 euro/mp zona Kaufland

45 euro/mp zona Tabacari

10 euro/mp zona Vilcele

Petresti - 35 euro/mp

Lepsa - 35 euro/mp

Odobesti "" 25 euro/mp

Mindresti -16 euro/mp

Dumbraveni "" 15 euro/mp

Suraia "" 5 euro/mp

Golesti "" 3 euro/mp

Marasesti "" 2 euro/mp

CASETA

Autorizatiile de constructie, in scadere

Vrincenii nu mai construiesc la fel de mult ca in anii trecuti. In luna iunie 2010 s-au eliberat 116 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 21% fata de luna iunie 2009 si in scadere cu 28% fata de mai 2010. Conform datelor transmise de Directia Judeteana de Statistica, cele mai multe autorizatii s-au eliberat la Focsani "" 10, Odobesti "" 9, Vinatori si Vulturu "" 7. Cite 5 sau 4 autorizatii s-au mai eliberat in iunie si localnicilor din Adjud, Golesti, Cimpineanca, Suraia, Gugesti, Tulnici, Popesti si Paunesti. (M. B.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 17 ore, 46 minute, 4 secunde
Preturile imobiliarelor nu au o valoare intrinseca, ele sunt strict dependente de dezvoltarea economica a zonei in care sunt amplasate. Pana acum piata era tinuta de stranieri si mocani care sperau in citeste integral
, acum 739398 zile, 17 ore, 46 minute, 4 secunde
Desigur pe langa economia inexistenta, la scaderea preturilor imobiliarelor contribuie si mediul administrativ ostil cetatenilor, monopolistul ENET, CUP, sutele de taxe, climatul de jaf la adresa citeste integral
, acum 739398 zile, 17 ore, 46 minute, 4 secunde
Domnule si la asta te pricepi????Nu stiu ce s-ar face cititorii Ziarului daca nu ai fi dumneata. Cu ce te ocupi de fapt de nu ai somn ,ce te framanta de postezi comentarii care sunt sigura ca nu citeste integral
, acum 739398 zile, 17 ore, 46 minute, 4 secunde
MAI, MAI E "CURIOASA" AIA PE AICI? N AI PECAT LA CRATITA?
, acum 739398 zile, 17 ore, 46 minute, 4 secunde
BRAVO DB iai tras clapa la fata batrina care STERGE MESAJELE
, acum 739398 zile, 17 ore, 46 minute, 4 secunde
Asa este, are dreptate db, nu este deloc penibil.Este un om foarte destept si stie ce zice.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.