Ultima oră

ESENTIAL:Interviul integral cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu presedintele Republicii Moldova, Mihai Ghimpu

Ziarul de Vrancea
14 aug 2010 509 vizualizări
Presedintele Romaniei si cel al Moldovei, Traian Basescu si respectiv Mihai Ghimpu, au acordat vineri un interviu care a fost transmis LIVE VIDEO, in exclusivitate, de HotNews.ro si HotNews.md. ​Cei doi au raspuns intrebarilor lui Dan Tapalaga pe teme precum alegerile din Republica Moldova, relatiile cu Rusia, aliantele politice, investitiile romanesti peste Prut si problema cetateniei romane acordata moldovenilor.

Transcrierea integrala a interviului:


Dan Tapalaga: Domnule Presedinte Ghimpu va spunem si noi bun venit in Romania. Domnule Presedinte Basescu va multumim pentru oportunitatea realizarii acestui interviu. Pentru multi domnule presedinte Ghimpu prezenta dumneavoastra aici in resedinta oficiala de vara a presedintelui este o surpriza, o vizita in tot cazul neanuntata si va intreb cat timp va veti petrece aici si de cand sunteti in Romania.


Mihai Ghimpu: In Romania sunt mai demult. Aici sunt de astazi, am venit la o intalnire si cu asta se incheie vizita mea aici la resedinta presedintelui.


DT: Si cat veti sta aici la..


M. Ghimpu: Maine plec spre Chisinau.


DT: Maine veti fi acolo.


M. Ghimpu: Da


DT: Considerati ca fereastra de oportunitate oferita de guvernarea aliantei pentru integrare europeana a fost utilizata la maxim de catre Romania si Moldova si daca proiectele anuntate in timpul vizitei din ianuarie, vizita presedintelui Basescu la Chisinau, s-au concretizat.


M. Ghimpu: Cred ca am facut tot posibilul, la maximum nu pot spune, pentru ca avem inca multe probleme pe care trebuie sa le rezolvam impreuna, dar cert este ca relatiile pe care le au cetatenii si statele noastre sunt din cele mai bune relatii. N-am avut niciodata relatiile pe care le avem astazi si cred ca este o bucurie a romanilor.


DT: Sunteti multumit domnule Presedinte Basescu de ce s-a realizat?


Traian Basescu: In principiu, da si as aminti ca...


DT: ...Ce s-a realizat?


T. Basescu: As aminti ca in vizita mea de la Chisinau am stabilit deschiderea a doua consulate, s-au deschis. Am stabilit intrarea in vigoare a acordului pentru micul trafic de frontiera. Este in vigoare. Am stabilit niste proiecte de interconectare, pe elctricitate si pe gaze. S-au depuse documentele la Comisia Europeana pentru a fi finantate pe parteneriatul estic...


DT: ...Aici vi s-ar putea spune ca nu s-a facut chiar atat de mult...


T. Basescu: ...Nu. S-a facut ce trebuia, s-a facut ce trebuia. Pentru ca am plecat de la bun inceput de la premisa ca le vom finanta in structura parteneriatului estic. As mai aminti ca intre timp am infiintat Agentia pentru Cetatenie, care a inceput sa lucreze tot mai bine. Nu in ultimul rand va pot spune ca ne-am angajat sa oferim un ajutor. Bugetul rectificat deja cuprinde suma de 25 de milioane de euro alocata pentru anul acesta si o parte din aceasta suma va fi utilizata pentru a asigura reconstrutia a 1000 de case in republica Moldova, in zona afectata de inundatii. Deci, iata ca, lucrurile merg. Mai mult decat atat, si angajamentul de a...


DT: ... are bani Romania ca sa-i aloce pentru asta? Pentru ca unii v-ar intreba: da\', nu sunt bani pentru constructii de locuinte in Romania, ma refer la cele afectate de inundatii.


T. Basescu: Nu. Si in Romania vom reconstrui toate casele. Acum s-a facut licitatie la Ministerul Dezvoltarii. Chiar azi dimineata m-a informat doamna Udrea ca s-au licitat materialele si pentru casele care trebuiesc reconstruite in Romania, daca vreti pe malul drept al Prutului si pentru casele din ... afectate de inundatii in Republica Moldova pe malul stang al Prutului. Dar a inceput si selectia pentru cele 5000 de locuri pe care am promis ca le alocam tinerilor din Republica Moldova, pentru studii in Romania. Iata ca lucrurile se petrec.


DT: In termeni de investitii, domnule Presedinte Ghimpu, as vrea sa va intreb daca suneti multumit de prezenta companiilor romanesti in Republica Moldova. Au investit? Ne puteti da ceva exemple?


M. Ghimpu: Sunt investitii, dar... faptul ca in decembrie nu a fost ales presedintele Republicii Moldova, investitiile, din pacate, in Republica Moldova, s-au stopat. Toti investitorii investesc acolo unde exista o stabilitate politica. Acuma, sunt in asteptare sa vada care va fi rezultatul.


DT: Mi-as permite o mica gluma... mogulii de presa din Romania ii vedem prezenti si acolo. Ei investesc.


M. Ghimpu: Nu, investii avem... nici vorba. Ma rog, dar cred ca acuma, dupa alegerile din 29 iulie, a venit perioada de investitii in economia Republicii Moldova. Numai ca nealegerea presedintelui a stopat putin investitiile in Republica Moldova. Eu sper ca toti se vor convinge ca economia Republicii Moldova este profitabila pentru investitorii romani si eu as solicita ca sa investeasca, imi doresc acest lucru, ca sa fie un exemplu pentru ceilalti investitori din Europa si Occident.


DT: Vorbim de alegeri, alta tema...


T.Basescu: ....Daca mi-ati permite o completare...


DT: ...va rog.


T.Basescu: In Republica Moldova sunt putine investitii romanesti. Avem totusi Rompetrolul, Petromul, BCR-ul... Sunt cateva investitii, dar in mod cert...


DT: ....si presa din Romania investeste acolo.


T. Basescu: Aaa... Din pacate, sunt unii care investesc onest, asa cum o fac si in Romania sau cum este Vantu care vrea sa instituie un sistem de santaj... e vorba de Nus. Un sistem de santaj si in Republica Moldova. Atacuri ca sa-si obtina publicitate...


DT: ...aveti probe cand spuneti asta sau...


T. Basesc: ...am convingeri, domnul Tapalaga, pentru ca am simtit pe pielea mea si uitati-va ce fac trusturile lui Nus si lui Felix. Cine le da publicitate directa sau indirecta nu este criticat si marii si exigentii jurnalisti sunt pres cand isi cheama platitorii in emisiuni, iar pe cei care nu le dau publicitate, pur si simplu ii denigreaza de dimineata pana seara. Deci asa face Nus si in Republica Moldova. Sper ca politicienii moldoveni sa nu aiba abordari apropiate de cele pe care le au unii politicieni romani. Adica.... sa plateasca pentru a nu fi atacati.


DT: Ati avut senzatia asta, domnule presedinte Ghimpu?


M.Ghimpu: Abia au venit si nu pot sa spun, urmeaza sa vedem. La inceput... abia a inceput sa functioneze presa libera in Republica Moldova, avem doua televiziuni noi, Jurnal TV si Publika TV si urmeaza sa vedem. E un start bun.


DT: Dar tema importanata mare... referendumul din septembrie sta sa inceapa si alegerile, vom vedea daca si prezidentiale, din noiembrie. As vrea sa va intreb, domnule Presedinte Ghimpu, in primul rand, daca veti candida la alegerile prezidentiale?


M. Ghimpu: Noi avem.... numit pe data de 5 septembrie referendumul ce tine de legile presedintelui de catre cetatenii cu drept de vot. Astazi are loc campania Referendum.


DT: Aici trebuie spus pentru ascultatorii romani... e vorba de modificarea Constitutiei....


M. Ghimpu:...da


DT: ....in asa fel incat cetatenii moldoveni sa-si aleaga prin vot direct presedintele. Acum el este ales de Parlament.


M. Ghimpu: Da... si daca cetatenii spun "Da" atunci trebuie sa adoptam legea cu privire la alegerea presedintelui de catre popor si... apoi vor urma alegerile presedintelui Republicii. Asa ca astazi terbuie sa depunem efort ca sa se.... desfasoare bine referendumul, sa avem rezultatul pe care ni-l dorim si apoi vom vorbi de legile prezidentiale si de candidatura.


DT: Credeti ca alegerile prezindentiale vor avea loc in paralel cu cele parlamentare sau separat? Pentru ca s-au avansat deja date oficiale, 14 noiembrie pentru alegeri. Dumneavoastra cum ati dori sa se intample?


M. Ghimpu: Eu... dorinta e dorinta, dar trebuie sa ma conformez Constitutiei si... ce tine de alegerile Parlamentului, ca presedinte interimar trebuie sa iau decizia... si asa cum am promis noi dupa referendum ce tine de dizolvarea sau nu a Parlamentului. In cazul dat... asa acum am zis, Constitutia este dorinta mea... si in baza Constitutiei voi emite decretul, norma constitutionala, legea suprema a statului.


DT: Deci, vor avea loc in paralel, sa inteleg...


M. Ghimpu: ... daca vor avea loc, sigur ca trebuie sa fie in paralel, ca noi si-asa ne aflam intr-o situatie foarte grea... Inundatiile... in loc sa alocam bani pentru a lichida consecintele noi trebuie sa cheltuim pentru referendum, pentru alegerile prezidentiale si parlamentare si aceasta se datoreaza doar faptului ca comunistii au refuzat sa voteze in Parlament modificarea articolului 78 "Alegerea directa a presedintelui", asa cum ne-a solicitat... ne-a recomandat Curtea Constitutionala.


DT: Multi comentatori, domnule Presedinte, ramanem putin al tema alegerilor prezindentiale, daca imi permiteti, o tema importanta pentru Republica Moldova...multi comentatori ii vad in turul doi pe Vlad Filat, actualul premier si candidat la alegrile prezidentiale si pe domnul Marian Lupu... cu cine veti merge dumnevoastra, presedintele Partidului Liberal, intr-un eventual tur doi... pe cine ati paria? Pentru ca, repet datele sondajelor arata ca aici se va da....


M. Ghimpu: ...Sondajele arata fiind ca si domul Lupu a spus ca va candida si domnul Filat... Adevaratele sondaje o sa fie atunci cand o sa fie clar cine vor fi toti candidatii... dar daca alegerile parlamentare si prezidentiale vor fi concomitent, fiecare partid isi va inainta candidatura pentru ca participa si in alegerile parlamentare. De aceea astazi sa spui care... va iesi in turul doi, care va castiga e foarte greu... Alta e ca... cred ca nu face sa vorbim despre alegerile prezidentiale. Noi trebuie sa vedem rezultatul referendumui, sa depunem efort ca acest... aceasta campanie sa mearga bine, sa depasim criza constitutionala si apoi sa vedem... cu atat mai mult ca noi in cadrul Aliantei am avut o intelegere si inca aici noi nu am pus punctul pe "i". Noi doar cand am format Alianta pentru Integrare Europeana ne-am inteles in privinta functiilor.... Sigur ca la mijloc apare problema alegerilor parlamentare si de aceea apar candidaturi mai multe.... Mai avem de discutat inca.


DT: Apropo de Alianta, domnul Lupu spunea de curand ca Alianta numai exista de facto, asta dupa ce domul Filat si-a anuntat candidatura pentru scrutinul prezidential. Dumneavoastra ce spuneti?


M. Ghimpu: Eu...ce pot sa spun...mie imi pare rau ca nu am fost sustinut atunci cand eu am lansat ideea de adoptare a noii Constitutii si un referendum pana la 16 iunie, pana la ziua cand incepe termenul de dizolvare a Parlamentului si daca... as fi avut sustinere atunci, astazi nu ar fi avut loc... alegerile prezidentiale si parlamentare, fiindca ideea mea era ca printr-un referendum sa depasim criza constitutionala, ceea ce inseamna alegerea presedintelui Republicii cu 50 +1 de catre Parlament, perioada actualului Parlament, actualului mandat al deputatilor si apoi la urmatoarele alegeri parlamanetare si prezidentiale sa fie alegerea presedintelui directa. Acest lucru nu s-a intamplat si acum vedeti ca incercam sa... fiecare partid acuma trage, daca spunem direct, trage la sania sa. De aceea e campanie... si fiecare se straduie ca viitorul partid sa obtina mai multe mandate, de aceea au loc diferite opinii. Ca exista sau nu exista Alianta... exista, nimeni nu a anuntat ca paareste alianta. Atat timp cat exista majoritatea parlamentara, atat timp cat nimeni nu a anuntat ca parareste Alianta, Alianta exista si functioneaza si va functiona. Vreau sa spun ca Republica Moldova nu are viitor fara Alianta. Bugetul...


DT: ...Adica o vedeti refacuta si dupa alegeri?


M. Ghimpu: Sigur ca da. Bugetul Republicii Moldova este 17 procente format din veniturile din exterior si acest ajutor a fost acordat anume Aliantei. Cel acre va incerca sa sparga aceasta Alianta isi asuma saracia si mai mare dupa alegeri. Fiecare dintre noi este constient de acest lucru si daca mai sunt unele declaratii, eu cred ca astea sunt declaratii sunt de campanie...Alianta a fost, este si va fi.


DT: Se aude ca s-ar putea sa-l sustineti pe domnul Lupu in turul doi. Imi cer scuze ca revin la tema asta, dar, repet, e un subiect interesant si ...cred ca se asteapta multe raspunsuri.


M. Ghimpu: Nu stiu unde se aude, unde ati auzit dumneavoastra, eu pentru prima data aud. Eu sunt presedintele Partidului Liber si deciziile in cadrul partidului le ia Biroul Permanent, Consiliul si congresul. In cazul dat, noi suntem, cum am zis, in campania Referendum.


DT: Domnule Presedinte Basescu, pe cine pariaza Bucurestiul, in conditiile in care cele patru partide care formeaza Alainta pentru Integrare... apropo\' Blocul a implinit un an in august de la infiintare, in conditiile in care Alianta nu se va prezenta cu un candidat comun la prezidentiale?


T. Basescu: Noi nu ne vom amesteca in deciziile politice a partidelor din Republica Moldova. Ce va pot spune insa legat de sperantele noastre.... este ca ne-am dori o prezenta a Aliantei la guvernare si dupa alegerile prezidentiale legislative, pentru ca Alianta a fost singura care a dat sanse Republicii Moldova sa inceapa un drum catre integrarea europeana si o sa va aduc cateva argumente. In timpul guvernarii comunistilor nu a fost posibila negocierea noului acord de asociere la Uniunea Europeana. Iata ca in 15 ianuarie a inceput negocierea acestui acord. Speram ca pana ala sfarsitul anului acordul sa fie adoptat... pe 15 iunie au inceput negocierile pentru... regimul de vize intre Republica Moldova si Uniunea Europeana, speram ca pana la sfarsitul anului si Romania sustine toate aceste actiuni si mai avem parteneri si Polonia in aceasta sustinere, deci speram ca pana la sfarsitul anului Republica Moldova sa inceapa negocierea unui acordat consolidat de liber schimb cu Uniunea Europeana. Sunt pasi pe care si Romania i-a traversat, i-a avut in anii \'90. Sunt semnele drumului catre Uniunea Europeana. Alianta poate fi acel pilon care sa dea o sansa Republicii Moldova sa fie acceptata de Uniunea Europeana ca perspectiva de integrare in pachetul cu tarile balcanilor de vest. De aceea noi ne-am dori ca Alianta sa continue.


DT: Prin prezenta domnului Presedinte Ghimpu aici, o prezenta simbolica... e un loc unde cred ca ultimul presedinte cu care ati facut poze aici acum doi ani de zile, cred prin aprilie...


T. Basescu: ...a fost George Bush


DT:...a fost George Bush... investeste Romania si in plan simbolic?


T. Basescu: De ce nu? Eu l-am invitat pe domnul Presedinte Ghimpu sa facem acest interviu acolo unde m-am intalnit si cu Presedintele Bush si cu alti....


DT: ....si ce semnificatie are asta?


T. Basescu: ...sefi de stat. Ca suntem pe drumul de a fi impreuna in Uniunea Europeana, spre exemplu.


DT: Ca vorbim de guvernare, de perspective si suntem totusi in plina criza economica, domnule Presedinte Ghimpu, as vrea sa va intreb... daca in Moldova estimati ca guvernul de acolo ar putea lua masurile dure care au fost luate la Bucuresti, ma refer la taieri de salarii in cazul bugetarilor... in Romania au fost taiate cu 25 de procente, pensii 15 procente. Ce estimati ca se va intampla...


T. Basescu:...nu, la ajutoare sociale. La pensii nu s-au facut taieri. La ajutoarele sociale 15 %... reducere


DT:...asta pentru ca Curtea Constitutionala a blocat asta...


T. Basescu: ...da...


DT: ...insa intentia catre asta a mers. Ce estimati ca s-ar putea intampla in Republica Moldova, presupun ca efectele crizei se resimt si acolo.


M. Ghimpu: In Republica Moldova ceea ce... trebuia sa se intample in urma crizei mondiale ...la noi s-a intamplat mai devreme, mai demult. Asa ca la noi politica sociala este cea mai grava intrucat fara criza mondiala cetatenii sunt cei mai saraci, noi suntem cel mai sarac stat din Europa, asa ca...


DT: ...deci nu mai aveti ce taia...


M. Ghimpu: ...nu mai avem ce taia noi. Noi acum depunem efort sa relansam economia, sa incepem a rezolva probleme sociale si celelalate ale cetatenilor, dar... cum sa zic... vedeti... haide sa ne uitam nu numai la Republica Moldova si la Romania. Sa ne uitam spre toata Europa. Peste tot exista astazi probleme sociale. Si ar fi... nu rau.... dar n-ar fi bine daca noi am zice ca la noi lucrurile stau rau si in alta parte stau bine. Aceasta este situatia si noi trebuie sa depunem efort, si Romania si Republica Moldova, toti impreuna ca sa depasim aceasta criza si sa cheltuim banii pe cei pe care ii avem, ca daca nu o sa-i calculam acuma maine nu o sa mai avem nimic. Si eu cred ca orice stat este obligat sa faca aceasta politica sociala in situatie de criza.


DT: De cateva saptamani bune, domnule Presedinte, in Republica Moldova e un scandal politic generat in jurul omului de afaceri Plahotniuc, prezentat acolo ca fiind un fel de mafiot sef care compromite principiile Aliantei pentru integrare europeana. Nu v-ati pronuntat inca in legatura cu acest scandal.


M. Ghimpu: Eu de profesie sunt jurist. Am venit.... ca deputat si ca... presedinte dupa activitate de avocat si sunt foarte atent la numiri de mafiot... de...


DT: ...acuzatii


M. Ghimpu: ...acuzatii, da. Sunt niste puncte de vedere a unor cetateni...la noi functioneaza dreptul la libera exprimare, numai ca fiecare trebuie sa raspunda pentru ceea ce spune. dupa cate sunt informat... Nu au avut loc astfel de.... invinuri aduse... apoi au urmat o cerere in judecata. Ramane sa lamureasca justitia care are dreptate si care nu. Eu...


DT: ...dar cum va explicati aparitia acestui scandal? Cine are interes sa-l mentina, sa-l lanseze...


M.Ghimpu: ...eu am, atunci...revin inca o data. Atunci cand am inaintat propunerea de a adopta o noua constitutie si sa evitam alegerile parlamentare, am adus mai multe argumente, inclusiv si aceasta. Pentru ca Republica Moldova are nevoie acuma de o stabilitate politica dar nu de campanie, de atac unul asupra altuia, cu atat mai mult ca unul dintre cei care este invinuit este... parte component a Aliantei... si noi... diferiti cum suntem dar etapa actuala suntem...obligati sa mergem inainte si sa existe Alianta. Asa ca... ceea ce tine de invinuirea adusa unor oameni de afaceri e o problema aparte, ea nu tine de membrii Aliantei. Nu este invinuit un lider de Alianta ca eu sa ma pronunt. E un drept la exprimare si atunci fiecare din noi trebuie sa probeze. Daca nu probeaza atunci trebuie sa raspunda.


DT: Scurte aprecieri si despre guvernarea din Romania, domnule Presedinte Basescu. Ati dat semnale in ultimul interviu, acordat la Radio Romania ca ati fi de acord cu un guvern PNL-PSD, in caz ca guvernul Boc va pica la motiune cu precizarea ca asteptati un program de reforme consolidat. Adica.. ce ati vrut sa spuneti, mai concret?


T. Basescu: Aici lucrurile sunt mai precise ca niciodata. Politicieni romani responsabili trebuie sa vorbeasca privind la cifre. Traducerea, daca mai era nevoie, a ceea ce am spus este urmatoarea: Deocamdata, partidele de opozitie nu au nicio solutie credibila pentru Romania.


DT: ...nu credeti in varianta reala ca PNL si PSD ar putea forma un guvern?


T. Basescu: Am spus deocamdata, dar nu exclud posibilitatea... sa decida ca impreuna sa prezinte romanilor un program si voi fi primul care va privi atent la el. Ce ar trebui...


DT: ...de exemplu, aceste partide vorbesc de introducerea cotei unice... cotei progresive de impozitare si eliminare a cotei unice. Multi o vad, stiti bine, multi economisti...


T. Basescu:...da..


DT: ...o vad ca o solutie. Dumneavoastra ati fi de acord cu introducerea cotei progresive?


T. Basescu: Categoric nu. Categoric nu.


DT: Impozitarii progresive, imi cer scuze.


T. Basescu: Pai niciodata nu am avut nevoie mai mare ca acum sa privim catre mediul de afaceri. Deci, in Romania din \'90 si pana in 2009 mai mult sau mai putin justificat de situatia economica s-a guvernat in favoarea oamenilor. Orice partid a incercat sa dea ceva. Situatia de criza ne-a aratat ca in tot acest interval am negociat prioritatea.... am neglijat prioritatea pe care o merita mediul de afaceri. A introduce acum masuri care lovesc in mediul de afaceri, cota progresiva este una din masurile care ar lovi in mediul de afaceri, nu inseamna... decat prelungirea crizei. Obligatia noastra acum este sa diminuam costurile legate de consum, fie ca vorbim de costuri sociale, de costuri cu salariile, de costuri cu achizitii inutile si asa mai departesi sa indreptam resursa catre zona economica. Daca vorbim de bugetul de stat, in mod categoric trebuie sa ne reducem deficitele de consum si sa le mentinem eventual la nivele convenite cu organismele internationale facand un spatiu mai mare investitiilor. Concluzie la ceea ce va spun: cred ca in momentul de fata opozitia nu este credibila pentru a guverna Romania in timp de criza dar ii dau un cec in alb public daca vine cu un program adecvat realitatilor romanesti, va fi bine venita la guvernare. Comparatia intre ce este acum, coalitia de guvernare si opozitie, este ca pana in prezent, coalitia de guvernare, chiar daca s-a miscat foarte incet, duce lucrurile intr-o directie buna recunoscuta si de Fond si de agentiile de rating. Eu nu pot, cu toata nemultumirea mea fata de lentoarea masurrilor pe care le ia actualul Guvern, nu pot sa nu recunosc faptul ca sunt mult mai bune masurile luate de actualul Guvern de cat propunerile domnului Ponta si ale domnului Antonescu.


DT: Va spun ce inteleg eu de aici: lasati doar impresia ca ati fi de acord cu o guvernare PSD-PNL, nu credeti de fapt in varianta ast. Mai constat ca il girati in continuare pe Emil Boc in fruntea Guvernului si ca in toamna, daca e sa ne asteptam cel mult o remaniere cu premierul pastrat. E corect?


T. Basescu: Cred ca ati mers prea departe cu analiza. Asteptati-va la urmatoarea pozitie pe care o voi avea. Orice solutie in interes national si nu in interes de partid va fi cea pe care o sustin. De aceea, vin si consolidez ce am spus ca sa nu las loc la speculatii. Daca opozitia vine cu un program mai credibil decat ce face acum actualul Guvern, nu voi avea nicio ezitare in cazul in care o motiune de cenzura trece, sa le incredintez guvernarea.


DT: Si tousi vorbiti de credibilitate. Sondajele arata un PDL, principalul partid aflat la guvernare...


T. Basescu: ...da


DT: ...prabusit la 15%, daca tot vorbim de credibilitate...


T. Basescu: ...da...


DT: ... cum mai poate guverna, domnule Presedinte, un partid cu 15 procente in sustinerea publica?


T. Basescu: Guvernarea nu se face pe sondaje. Guvernarea se asigura pe numar de voturi in Parlament. Intre doua alegeri, aceste este criteriul: cate voturi are fiecare in Parlament, deci cati parlamentari. Esential pentru mine este sa existe stabilitate politica. De aceea, daca vreti, reiterez un apel pe care l-am facut la opozitie: Atentie, ce va doriti cu motiunea de cenzura, ca s-ar putea sa va reuseasca si sa va chem la guvernare, daca aveti un program corespunzator. Deci, fiecare trebuie sa fie atent ce-si doreste.


M. Ghimpu: Daca imi dati voie, doua cuvinte aici. Cei care guverneaza se gandesc la sondaje, peste timp distrug statul, falimenteaza acest stat. De aceea niciodata nu trebuie sa guvernezi reiesind din sondajele care te asteapta. Trebuie sa guvernezi...reiesind din problemele pe care le ai.


DT: In campaniile electorale, s-ar putea spune, politicienii sunt obligati sa tina cont de sondaje si de procente...


M. Ghimpu: ...e adevarat dar cand esti om de stat trebuie sa te gandesti la stat, asta inseamna cetateni, dar nu la sondaje si urmatoarele mandate.


DT: Schimbam tema. Problema cetateniei, o alta tema importanta pentru ambele state. Acordarea cetateniei romane sau redobandirea ei de catre cetatenii moldoveni irita in Occident, cel putin vedem reactii la nivel de presa, comentarii. E interesul Romaniei si Moldovei, pe termen lung, in ce sens...pe termen lung redobandirea, acordarea cetateniei catre cetateni moldoveni, ar putea schimba compozitia etnica din Republica moldova si va intreb daca s-au facut studii serioase sa vedem ce se intampla cu acesti oameni, cetateni moldoveni. Raman ei in Romania? Pleaca in Occident? Se mai intorc ei in moldova, domnule presedinte Ghimpu?


M. Ghimpu: Mie imi pare rau ca unii speculeaza aceasta problema. Am avut intalniri cu foarte multi demnitari europeni si la Chisinau si in afara Chisinaului, niciunul nu a abordat acest subiect. Este o speculatie a presei. A inceput presa din Moscova, apoi in Germania si nu stiu pe unde a mai ajuns. Dupa cate cunoastem, si Germania acorda cetatenie, si Spania si Franta si Federeatia Rusa. Federatia Rusa a luat o hotarare prin care tuturor celor care au locuit pe teritoriul Uniunii Sovietice li se ofera cetatenia Federatiei Ruse. Deci, si in cazul dat s-a gasit Romania ultima care iata vedeti creeaza probleme Europei. Cu atat mai mult, in comparatie cu statele care acorda aceasta cetatenie sau cu perioada cand Republica Federala Germana a acordat cetatenie cetatenilor din Republica Democrata Germana, in periada aceea tot era membra a Uniunii Europene si nu am auzit probleme atunci. Este o problema falsa si vreau doar cei care vor sa o exploateze in continuare sa inteleaga un lucru: noi suntem romani, suntem de acelasi sange si dreptul national si cel internatioanal ofera dreptul cetatenilor Republicii Moldova si urmasilor lor care au locuit pe teritoriul pana la 40, la cetatenia romana. In caz ca statul roman nu va rezolva aceasta problema, prejudeacata cetatenii obtin acest drept. Si este un drept pe care nu putem sa-l neglijam.


DT: E o problema falsa, spuneti, e o problema reala pentru tari ca Marea Britanie care spun asa: prin acordarea cetateniei cetatenilor moldoveni deschideti usa intrarii unor cetateni care nu ar trebuie sa intre pe piata muncii din Vest.


M. Ghimpu: Eu pot sa va spun cu toata responsabilitatea ca in Europa se afla cetateni mult mai multi, sute de mii, fara cetatenia Romaniei. Si in Marea Britania, si in Germania si in Italia. In Portugalia sunt 25.000, in Italia sunt 180.000 legal, deja, fara cetatenia romana. 20.000 de copii deja avem care frecventeaza scolile din Italia. Asa ca nu exista problema cetateniei romane, exista problema saraciei din Republica Moldova. Cetatenii nostri au fost pusi in situatia sa-si caute un loc unde sa se salveze... Asa ca asa cum au trecut prin aceasta situatie si cetatenii Portugaliei, si Spaniei si altor state, nu vad nimic rau in problema aceasta.


DT: Domnule Presedinte Basescu, cum raspundeti acuzatiilor formulate in presa briatnica, de pilda, ca Romania introduce cetateni moldoveni pe usa din dos pe piata muncii. Nu va temeti ca ar putea fi folosita tema pentru a impiedica, de exemplu, intrarea Romaniei in spatiul Schengen? Asta alaturi de tema ANI si asa mai departe.


T. Basescu: Nu, nu am de ce sa ma tem. Romania respecta... conventia Consiliului Europei din 1997 cu privire la acordarea cetateniei. Deci, noi nu acordam cetatenie in bloc, ci in baza unor solicitari individuale. Nu fortam pe nimeni, nu creem un sistem nejustificat de acordare a cetateniei unor oameni care nu avut nicio legatura cu Romania. Legea cetateniei este conforma aceste conventii a Consiliului Europei din \'97, iar la articolul 10, facem ceea ce au facut toate tarile in situatia noastra: adica, cetatenilor care li s0-a luat cetatenia fara voia lor, prin decizii politice, le creem un sistem preferential de obtinere a cetateniei. Pentru ca ei, in general, nu au probleme de limba, nu au probleme de acomodare culturala si.... sunt cetateni neindreptatiti. Nu cetateanul Dumitrescu din Cahul a vrut sa isi piarda cetatenia, ci asa a hotarat Stalin pentru el.


DT: ...Dar...


T. Basescu: Deci, ii dam sansa acestui cetatean sa redobandeasca cetatenia.


DT: Dar aveti o evaluare, aveti cifre? Ce se intampla cu cetatenii care redobandesc cetatenia?


T. Basescu: Cea mai mare parte a lor raman pe teritoriul Romaniei. Va pot spune ca sa ieism din cifrele exagerate, aruncate, anul acesta Romania a acordat circa 17.000 de cetatenii. Cetatenilor care si-au pierdut abuziv cetatenia romana din Republica Moldova. Marea lor majoritate aveau urmatoarea problema: facusera studii in Romania, nu aveau cetatenie romana si nu se puteau angaja legal pe teritoriul Romaniei. Ei lucreaza acum la multinationale, lucreaza in diverse firme. Le Figaro si cele doua tabloide britanice confunda ceea ce ei accepta si incearca sa arunce spre cele doua tari un lucru pe care il accepta.


DT: Adica?


T. Basescu: Republica Moldova are circa 600.000 de cetateni care lucreaza de ani de zile... in Marea Britanie, in Italia, in Spania. Cei mai multi dintre ei sunt exploatati la negru. Neavand contracte de munca sunt pe piata neagra a fortei de munca. Pentru cele doua tabloide britanice si pentru Le Figaro, la care nu ma asteptam pentru ca stiu ca este un ziar de tinuta... si nu putea sa se lanseze in astfel de afirmatii, fara a verifica... macar intreba autoritatile romane "cate cetatenii ati acordat?"... Dar presa incearca sa ascunda o realitatea care s-a intamplat si cu romanii pe piata fortei de munca a Uniunii Europene: munca la negru. Si si-au gasit o solutie, sa spuna... aa... sau sa acopere ceea ce nu vor sa se stie sub aceasta legislatie, in care repet, Romania a acordat 17.000 de cetatenii anul acesta.


DT: Din 40.000 de cereri. Astea sunt datele pe 2010, de la 1 ianuarie.


T. Basescu: 53.000 de cereri depuse la toate consulatele noastre. Deci, unde sunt milioanele? Care-i... cum justifica... ca niciun om politic nu a ridicat aceasta problema. Este clar ca este un soi de campanie pe care trebuie sa o descifram. Daca sunt atat de interesati, cele trei ziare despre care vorbim, cum justifica faptul ca circa 600.000 de moldoveni lucreaza pe piata Uniunii Europene si pana acum nu s-au sesizat? Realitatea este ca marea majoritate lucreaza la negru.


DT: Poate ca si Romania are o problema aici, pentru ca ei au trecut pe undeva. Au trecut poate si prin Romania.


T. Basescu: Au trecut cu viza in Romania. S-au dus cu viza in Spania, in Italia dupa care au ramas acolo. Nu va imaginati ca 600.000 de cetateni moldoveni au trecut fara viza prin atatea state.


M. Ghimpu: Eu vreau sa spun ca este o mare greseala atunci cand se crede ca cetatenia se solicita doar pentru a pleca in Marea Britanie sau in Italia, Franta. Nu. Este un principiu... am foarte multe intalniri, am avut si o sa am cu cetatenii. Si ma intreaba: Domnule Presedinte, eu, parintii mei si eu si buneii nu am refuzat niciodata cetatenia romana, de ce ni s-a luat? Si se ia cetatenia romana nu ca sa plece in Marea Britanie dar pentru ca se simte roman si el intelege ce s-a intamplat cu viata parintilor sai, copilul si a buneilor. Ca a venit cu tancul si a taiat in doua si a impartit in doua. Noi avem foarte multi cetateni care au cetatenie romana si sunt ministri, primari generali, deputati. Pai astia ce? Merg in Marea Britanie? Au luat fiind ca omul isi cunoaste istoria si tine la istoria sa, la trecutul sau si tocmai este si un raspuns celora care au taiat in doua atunci cand.... au rupt bucata de pamant, fiindca nu este vesnic asa cum vrea cineva, candva. Este dorinta cetateanului, este comunitatea data de Dumnezeu unde au aceleasi traditii, limba, istorie, tot ceea ce inseamna o comunitate.


DT: Dar vedeti, totusi, Occidentul are aceasta temere ca s-ar putea deschide o poarta catre...


M. Ghimpu: Stiti ce? Eu inca o data vreau sa spun. Sunt niste speculatii. Noi suntem Republica Moldova, 4 milioane de cetateni. Haideti sa fim seriosi. Care e problema pentru Europa sau pentru Occident, din astia 4 milioane, cate milioane sunt copii si cate sunt batrani care stau acasa. Ce sa vorbim noi? Eu cred ca...


DT: Schimbam din nou tema cu o alta tema...


M. Ghimpu: Eu cred ca nu trebuie sa atragem atentia acestor materiale publicate.


DT: O alta tema extrem de delicata: relatiile cu Moscova. Domnule Presedinte Basescu, in ce fel evolutia de la Chisinau si politica Bucurestiului fata de Republica Moldova influenteaza relatiile Romaniei cu Federatia Rusa. In ce fel?


T. Basescu: Cred ca n-ar trebui sa exageram efectele pe care relatiile actuale ale Bucurestiului cu Chisinaul le are asupra politici Moscovei vizavi de cele doua tari. Romania pledeaza... si acum ca pe toata periada mandatului sau mandatelor mele ca presedinte al Romaniei pentru o relatie pragmatica cu Moscova. Moscova este o realitate economica, politica, militara in regiune.


DT: La fel cum o realitate este faptul ca politica dusa fata de Republica Moldova determina demnitarul si presa rusa sa reproseze Romaniei ca are pretentii teritoriale si ca din acest motiv nu semneaza tratatul politic de baza si pe cel privind regimul de frontiera cu Moldova.


T. Basescu: Intra in jocul politic al unor politicieni de la Moscova, in speculatiile de presa. Romania are un singur obiectiv legat de Republica Moldova si anume acela de a o vedea intr-un drum de integrare in Uniunea Europeana. Daca ne punem problema unirii, uite asta este familia in care o sa ne unim... in familia europeana. Altfel suntem doua state care isi recunosc unul altuia statalitatea, independenta, suveranitatea.


DT: Domnule Presedinte Ghimpu, relatiile reci cu Moscova par sa se fi racit si mai tare dupa decretul prin care i-ati decorat cu ordinul republicii pe membrii grupului Ilascu. Moscova a reactionat criticand aceasta decizie, o pozitie alminteri imbratisata si de unul dintre candidatii Aliantei pentru Integrare Europeana la presedintie, e vorba de domnul Lupu. Cum va explicati reactia asta?


M. Ghimpu: Vreau sa spun ca cele mai reci au fost in 1812 si 1940 la 28 iunie si in toata perioada asta nu am avut noi relatii calde, daca e sa fim sinceri. Ce-am obtinut noi, daca luam de la Declaratia de Independenta, in acesti 20 de ani in relatia noastra cu Federatia Rusa. Prezenta armatei in continuare, formarea Transnistriei, armata Transnistriei mai bine pregatita si amenajata decat aramata Republicii Moldova, din cadrul armatei a 14-a... Eu astept ziua cand Federatia Rusa sau mai bine zis, politicienii din Federatia Rusa altfel vad lucrurile. Astept ziua cand sa spuna ca cetatenii Republicii Moldova, romanii din Republica Moldova, de pe ambele maluri ale Prutului sunt cetateni cu drepturi egale si cu dreptul la o viata precum cetatenii rusi, care fie locuiesc in Federatia Rusa, fie in alta parte. Si... sa ne dea... dreptul ca noi sa ne decidem incotro mergem si cu cine mergem. Pozitia noastra este clara astazi. Alianta pentru Integrare Europeana a semnat un acord, si-a asumat si program de guvernare in care am indicat ca cu Federatia Rusa noi dorim sa avem relatii speciale, dar vedeti ca nu depinde de noi aceasta, depinde de Federatia Rusa. De ce trebuie Federatia Rusa sa imi spuna mie ce decret trebuie sa semnez eu si care sa fie continutul decretului?


DT: Dar unul dintre candidatii parteneri de Alianta...


M. Ghimpu: Si doi, cu Ilascu. Lasam partenerii. Si cu Ilascu... Domnul Ilascu si ceilalti... domnul Ivantoc, domnul Lescu si domnul Popa au ajuns pana la Strasbourg. Este o hotarare a curtii de la Strasbourg unde scrie clar spus cine a suferit si ce s-a intamplat acolo. Deci in cazul dat eu trebuie sa tin cont de parerea unora care le place sa dicteze cum trebuie sa fac eu politica ca presedinte si cum sa traim noi toti impreuna si sa nu tin cont de realitatea ce a avut loc. Cu totii cunoastem ce a avut loc si in 1812 si in 1940 si in 1992 in conflictul de pe Nistru. Si adevarul este adevar. Noi nu dorim sa ascundem ceea ce a fost. Noi din contra. Vrem sa vorbim, sa condamnam ceea ce a fost rau si sa construim impreuna cu Federatia Rusa lucruri bune si frumoase pentru cetatenii din Federatia Rusa si de la noi, fiindca sunt rusi si in Republica Moldova. Asta este scopul Aliantei noastre.


DT: Nu va deranjeaza ca unul dintre partenerii Aliantei in cazul Ilascu, in cazul decorarii grupului Ilascu, vorbeste vocea Moscovei? E vorba de domnul Lupu. Are aceeasi pozitie.


M. Ghimpu: ... Nu cred ca are aceeasi pozitie.


DT: A criticat cam in aceeasi termeni.


M. Ghimpu: E un punct de vedere. Vreau sa spun ca noi in Alianta suntem diferiti, suntem partide cu diferite doctrine, cu diferite viziuni... dar suntem obligati sa mergem inainte. Fiind scopul nostru este, obiectivul nostru principal este integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana.


DT: Nu mai avemmult timp, o intrebare, doua... scurte, la final. Va vedeti dus, domnule Presedinte Basescu, cu mandatul pana la capat, pana in 2014?


T. Basescu: Ha ha... Da... Constitutia ma obliga sa-l duc pana la capat.


DT: Va vedeti suspendat? ... ca discutia asta se reia...


T. Basescu: Astea sunt deja a bordari neserioase pe care liderii celor care... partidelor care promveaza aceasta idee ar trebui sa isi aduca aminte 2007. Daca se dirijeaza... se conduc dupa sondaje, risca sa mai aibe o surpriza, pentru ca tot dupa sondaje au facut si suspendarea din 2007.


DT: Si chiar ultima chestiune, pentru amandoi presedintii...


T. Basescu: As mai face eu o mentiune. Si Romania a decorat parte din grupul Ilascu. Eu i-am decorat.


DT: Chiar ultima...


M. Ghimpu: Vedeti? A trebuit sa treaca 20 de ani, dupa ce a avut loc si hotararea de la Stasbourg, ca acesti patru cetateni care au luptat pentru integritate, independenta Republicii Moldova sa fie in atentia statului. Iata problema pe care trebuie sa o vedem, nu faptul ca Ghimpu a emis decretul. Prea tarziu a venit acest decret, din pacate.


DT: Ati spus asa, domnule Presedinte Basescu... e ultima chestiune... "Ma simt bine in tara mea"; o sa va rog si pe dumneavoastra domnule Ghimpu si pe dumnevoastra domnule Presedinte Basescu sa ne dati doua, trei motive pentru care va simtiti bine in tara dumneavoastra.


T. Basescu: Primul este acela ca aici m-am nascut, in tara asta. Si este primul motiv care te face sa te simti bine intr-un loc. Al doilea este ca avem o tara frumoasa, al treilea este pentru ca suntem intr-un loc unde ne-am plamadit. Asta e o natiune care s-a plamadit in jurul Carpatilor si aici a ramas, desi a stat intre trei imperii. Eu sunt foarte mandru de acest lucru: la sud Imperiul Otoman, la est imperiul Rus, la vest imperiul Austr-Ungar iar aceasta natiune a ramas aici, in Carpati. Iata un alt motiv pentru care ma simt bine. Vreau sa stiti ca imi place limba noastra, este un alt motiv pentru care ma simt bine.


DT: Simt un usor fior nationalist, daca imi permiteti...


T. Basescu: Da, asa sunt. Sunt un om care iubeste valorile neamului si tarii lui.


M. Ghimpu: Ati iubi tara nu insemana a fi nationalist. Traditiile, limba, obiceiurile...


T. Basescu: Nu, dar domnul Tapalaga, aici vreau sa va spun ca nu exista om care sa n-aiba un nivel de nationalism justificat de istoria tarii lui, de dragostea lui pentru de locul in care s-a nascut.


DT: Domnule Ghimpu? La aceeasi intrebare...


M. Ghimpu: Dar unde poti sa te simti mai bine decat acasa?


DT: Va multumesc mult.


T. Basescu: Si eu va multumesc.


M. Ghimpu: Si noi multumim foarte mult.



de Redactia HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.