Ultima oră

ESENTIAL:Centrul Wiesenthal il critica pe Shimon Peres fiindca a multumit Romaniei pentru ajutorul acordat evreilor

Ziarul de Vrancea
14 aug 2010 458 vizualizări
Centrul "Simon Wiesenthal" l-a criticat dur, vineri, pe presedintele israelian Shimon Peres, care a multumit public poporului roman pentru salvarea a sute de mii de evrei in trecut, sustinand ca liderul israelian ar fi trebuit de fapt sa condamne statul roman pentru celelalte zeci de mii de evrei care au murit in Romania in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, relateaza Associated Press.

Shimon Peres s-a aflat zilele acestea intr-o vizita oficiala la Bucuresti, aceasta fiind prima vizita a unui presedinte israelian in Romania de la crearea statului evreu. In cadrul conferintei de presa comune cu presedintele roman Traian Basescu, Peres a multumit in mod public Romaniei pentru ca a ajutat aproximativ 400.000 de evrei romani sa emigreze in Israel, pe timpul regimului comunist.


Presedintele Peres nu a mentionat insa rolul pe care Romania l-a jucat in Holocaust, scrie AP.


In 2004, raportul unei comisii istorice de studiere a Holocaustului din Romania a aratat ca tara a fost responsabila pentru moartea a 280.000 de evrei si 11.000 de romi in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, sub regimul pro-nazist al maresalului Ion Antonescu.


Vineri, directorul filialei din Israel a Centrului "Simon Wiesenthal", Efraim Zuroff, a transmis o declaratie in care spune, in esenta, ca Peres ar fi trebuit sa mentioneze tocmai acest lucru.


"Omisiunea de a condamna crimele oribile ale regimului Antonescu impotriva poporului evreu va avea probabil consecinte dure, mai ales in Romania si in alte parti din Europa de Est, unde exista o tendinta crescanda in societatile post-comuniste de a nega sau de a minimiza rolul important jucat de colaboratorii nazisti locali in anihilarea evreilor", a spus Zuroff.


In acea perioada, autoritatile romane au permis ca tara sa devina "un gigantic camp pentru uciderea evreilor", sustine Zuroff, al carui centru este cea mai mare organizatie din lume ce se ocupa cu vanatoarea de nazisti.



"Nu vom uita niciodata ca, in perioada cea mai intunecata a istoriei - perioada nazista, Romania a ajutat la salvarea a 400.000 de evrei de aici, care au venit in Israel, au ajutat la construirea Israelului, dar, in acelasi timp, nu si-au uitat iubirea pentru Romania, si-au pastrat cultura romaneasca. Pentru aceasta, doresc sa multumesc poporului roman si sa ii spun ca aceasta este o prietenie care nu se va termina si care va continua multa vreme in viitor, nu doar in istorie", a afirmat joi presedintele israelian, in timpul conferintei de presa de la Palatul Cotroceni.


Vineri in schimb, Peres a facut un comentariu in timp ce vizita Memorialul Holocaustului din Bucuresti, care pare sa raspunda preocuparilor exprimate de Centrul Wiesenthal.


In discursul sau rostit in limba ebraica, seful statului israelian a mentionat ca a existat o perioada "cruda si nedrepta" in Romania celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand "barbati, femei si copii nevinovati au fost victimele unor asasini romani, doar pentru vina de a fi fost evrei".


Presedintele Israelului a subliniat insa ca Romania de astazi este total diferita, fiind o natiune democratica si libera, care respecta drepturile omului.



de V.M. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.