Ultima oră

Stranierii dau peste cap cursul euro

Daniel Garleanu
14 aug 2010 1255 vizualizări
Perioada lunii august este buna pentru schimbul de valuta, dupa cum spun administratorii de case de schimb valutar u cu toate ca pe piata de schimb se inregistreaza o intarire a monedei nationale, specialistii sustin ca acest fenomen nu este determinat de banii celor din strainatate

Vrincenii sositi din strainatate pentru a-si petrece concediile alaturi de rude resusciteaza piata de schimb valutar. Chiar daca "italienii" isi petrec in tara doar o luna, operatorii de la casele de schimb spun ca deja inregistreaza cresteri ale tranzactiilor si ca acesta ar trebui sa fie volumul de munca constant pentru ca activitatea sa fie cu adevarat profitabila. Cu toate ca pe piata de schimb se inregistreaza o intarire a monedei nationale, specialistii sustin ca acest fenomen nu este determinat de banii celor din strainatate. La unele case de schimb din Focsani, cursul afisat a fost scazut usor tocmai din pricina numarului mare al celor care vind euro. Asa se face ca patronii cistiga din aceasta diferenta de curs, dat fiind numarul mare de tranzactii. Purtatorul de cuvint al BNR, Mugur Stet, ne-a declarat ca fiecare casa de schimb este libera sa practice orice curs. "Cursul pe care il practica fiecare casa este independent. Important este sa se respecte legislatia in vigoare care prevede afisarea cursului cit mai citet si in locuri vizibile. O casa de schimb cistiga diferenta dintre vinzare si cumparare", ne-a spus Mugur Stet. De asemenea, BNR recomanda cetatenilor sa viziteze mai multe case de schimb, sa aleaga cursul cel mai profitabil si sa fie foarte atenti la cifrele din chitantele pe care le semneaza. In acest sens Oficiul pentru Protectia Consumatorului din Vrancea face precizarea ca pina in prezent nu au fost inregistrate reclamatii cu privire la schimburile valutare parcticate. "Omul cind se duce la casa de schimb trebuie sa fie atent si la curs, dar si la comisionul aplicat", ne-a spus comisarul sef Dumitru Dila. Patronii caselor de schimb valutar din judet spun ca pe tot parcursul anului sint doar trei luni cind lucreaza la un volum mai ridicat de activitate. Luna august, cind se intorc stranierii acasa, decembrie, cind vrincenii se pregatesc de sarbatoare, sau luna martie sint perioadele in care banii fac alti bani.


Schimbul valutar munceste doar trei luni pe an


Scaderea volumului de munca inregistrata de serviciile de schimb fata de anul 2008 ajunge chiar si la 70%, dupa cum ne-au declarat prestatorii de astfel de servicii. "Ca volum de munca se inregistreaza un regres al pietei. Cursul de schimb nu are nici o legatura cu venirea romanilor din strainatate. Abia in luna august muncim si noi, in rest sintem pe linia de plutire. Doar trei luni pe an cistigam. In ultimii doi ani nu s-a mai respectat traditia cursului, s-au inregistrat fluctuatii anormale", ne-a declarat Florentina Dumitru, administratorul Casei de Schimb Valutar KM 0. Operatorul spune ca s-au pastrat clientii, dar ca sumele de schimb s-au modificat negativ si ca in acesta perioada se inregistreaza un curs de schimb bun. Si administratorii altor puncte de schimbare a valutei se declara multumiti de incasarile din serviciile pe care le ofera in acesta perioada. Cei de la casa de schimb Paneuropa sustin ca in judet exista multi prestatori de astfel de servicii si ca doar concurenta dicteaza cursul. "Luna august am simtit o revigorare a schimbului valutar. De asemenea, s-a inmultit si clientii in acesta perioada pentru ca se practica si un schimb profitabil. Euro avea tendinta sa scada", ne-a declarat Valentina Tanase, operatorul casei de schimb Paneuropa. Aceasta adauga ca fata de 2008 a scazut volumul de schimb cu pina la 40%. "Anii trecuti mergea mult mai bine, chiar si in acesta perioada. Sint si foarte multe case de schimb in Focsani si concurenta e foarte mare", ne-a mai spus Valentina Tanase. Ieri, BNR a anuntat un curs de referinta de 4,2327 lei/euro, cu 0,2 bani sub nivelul din sesiunea precedenta. Banca centrala a publicat joi o referinta in scadere, de 4,2347 lei/euro, dupa doua zile consecutive de depreciere a monedei nationale. La casele de schimb valutar din Focsani cursul de schimb a fluctuat in jurul acestor valori, cu tendinta de scadere a pretului la cumpararea de euro. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.