Ultima oră

Viata la - 25%

Ziarul de Vrancea
13 aug 2010 1192 vizualizări
Luna august a adus primele salarii topite cu 25%

Pe 6 august, angajatii Primariei Focsani s-au topit: au incasat primele salarii micsorate cu 25% u dupa reduceri, cel mai mare salariu la municipalitatea focsaneana este de 4.608 lei, iar cel mai mic de 713 lei, fara cei cu minim pe economie, neafectati u viceprimarul Bogdan Matisan a primit in august 2.400 lei, in timp ce primarul Catalin Toma de la Jaristea, 1.461 lei u parlamentarii au fost si ei taiati cu peste 1.200 lei la indemnizatii u reporterii nostri au incercat sa afle cum va fi viata bugetarilor vrinceni fara 25% din leafa u multi dintre ei prefera sa paraseasca sistemul bugetar si sa plece la munca in strainatate


Luna august a adus primele taieri de lefuri pe fluturasii de salariu ai bugetarilor vrinceni. Scaderea cu 25% nu este prevazuta intr-un capitol special, pur si simplu salariul primit in iulie era mai mare decit cel din august. Daca minusul de pe adeverinta nu se stie unde se duce, minusul din portofel se simte in special la cumparaturi sau plata facturilor la timp, primele destinatii vitregite de reducerea salariala cu un sfert impusa de guvernanti. La Primaria Focsani, dintr-un total de personal angajat de 1.435,5 posturi, intra sub incidenta OUG nr. 63/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, precum si pentru stabilirea unor masuri financiare, 828,5 de posturi. Au primit mai putini bani din aceasta luna cei din Aparatul permanent de lucru al CL Focsani, Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta, Directia de Dezvoltare, Clubul Sportiv Municipal Focsani 2007, Ansamblul "Tara Vrancei", Teatru si Ateneu, Corul "Pastorala", Politia Comunitara, Evidenta Persoanelor, Serviciul Public Local de Asistenta Sociala, Cantina, Caminul de batrini si personalul din cabinetele medicale scolare. Potrivit unei comparatii realizate de oficialii municipalitatii de pe Milcov, salariul mediu brut inainte de taieri era de 1.931,55 lei (19 milioane lei vechi), in timp ce acum, dupa operarea taierilor cu 25%, acesta a scazut la 1.485,68 lei (14 milioane lei vechi). Micsorarea lefurilor in Primarie a determinat doi angajati sa demisioneze, iar acest lucru l-a facut pe edilul Decebal Bacinschi sa anticipeze si plecarea altora, dar si scaderea calitatii actului administrativ. In acest moment, cel mai mare salariu, dupa retinerea a 25%, este de 4.608 lei. Si nu il ridica primarul, ci directorul economic. La polul opus, cel mai mic salariu taiat este de 713 lei. Celor carora li s-au luat bani din salarii li se adauga si destui salariati ai care au minim pe economie, 600 lei, cei mai multi de la Dezvoltare.


Matisan: "Probabil nu-mi voi mai cumpara pantofi"


Printre cei care pe 6 august s-au trezit cu mai putini bani pe cardul de salarii se numara si viceprimarul Bogdan Matisan. De la un venit de 3.150 lei a scazut cu 700 lei la 2.434 lei. "Aceasta este singura indemnizatie pe care o incasez, nu iau si pentru functia de consilier local si nu am nici un spor. Si sotiei mele i s-au retinut 25 de procente pentru ca si ea lucreaza in sistemul bugetar (n.r. Cati Matisan- Directia de Statistica). Evident, voi cheltui cu restrictii. Probabil nu imi voi mai lua pantofi... Insa nu am cum sa tai de la copii", ne-a declarat Bogdan Matisan. Vicele PSD ia peste picior hotarirea Guvernului "portocaliu" si afirma ca reducerea cu 25% ar putea functiona ca program de sanatate, de renuntare a populatiei la vicii. Matisan crede ca unii ar putea taia de pe bonul de cumparaturi zilnice tigarile. Edilul mai completeaza ca prin diminuarea salariilor de putin peste 600 lei, se creaza o neechitate intre angajati, astfel incit salariati cu studii superioare sa ajunga sa fie platiti cu sume comparabile ale "maturatorilor". Daca la oras salariul nu este tocmai mic, chiar si dupa operarea diminuarilor, la comune este mihnire mare. "Inainte de taiere aveam o indemnizatie de 1.950 lei, iar dupa am primit 1.461 lei. Nu stiu de unde voi taia, nici nu vreau sa ma gindesc. Probabil la haine. Oricum, nu traiam din banii de primar. Ma preocup si de ingrijirea viei", ne-a declarat si Catalin Toma, primarul comunei Jaristea.


Mustea incearca sa nu-si taie bugetul pentru carti


Mai putini bani au primit si parlamentarii de Vrancea, reducerea cu 25% le-a scazut indemnizatiile de deputati lui Cristian Dumitrescu cu peste 1.200 lei, de la 5.361 lei net in iunie, la putin peste 4.000 lei acum, iar celorlalti, Ciprian Nica, Nini Sapunaru, Razvan Mustea Serban, Alin Trasculescu si Angel Tilvar, de la 4.906 lei, la aproape 3.600 lei. Deputatul PDL de Focsani, Razvan Mustea afirma ca personal isi reduce toate cheltuielile si ca incearca sa nu aplice reduceri la achizitiile de carti. "Cam de peste tot incerc sa reduc din cheltuieli, insa de la copii nu pot. Renunti la toate cele care nu-ti sint vitale, de la imbracaminte. Mi-ar fi foarte greu sa aplic aceasta reducere la carti, dar nu este exclus. Aceste reduceri de cheltuieli depind de structura familiei: daca sint copii, atunci nu-i poti priva pe ei de anumite lucruri, daca e vorba numai de un cuplu, cred ca limita afecteaza anumite extravagante", ne-a declarat Mustea. Cit despre fondurile ramase in bugetele locale din reducerile salariale, despre destinatia acestor bani nu se stie nimic. La Primaria Focsani, pina in prezent, nu s-a primit nici o instiintare daca banii ramin in bugetul municipalitatii sau daca vor ajunge la bugetul central.


"La mine vin de la banci in fiecare zi 7-8 somatii de plata"


Dupa ce la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) s-a acordat deja prima leafa cu un sfert mai scazuta, au aparut si efectele. Patru angajati au demisionat deja, iar circa 15 si-au luat concediu fara plata si nu se stie daca se vor mai intoarce la serviciu pentru un salariu care nu le asigura un minim trai decent, dupa cum declara directorul institutiei. De pilda, un asistent maternal care are in grija copii aflati sub o forma de protectie sociala, primeste in mina 450 lei, dintr-un salariu brut de 600 lei. "Am dat deja salariile scazute. Cei mai buni specialisti vor pleca, calitatea serviciilor va fi serios afectata, iar motivatia celor care vor veni la munca va fi pe masura. Oamenii sint demoralizati, la mine vin de la banci in fiecare zi 7-8 somatii de plata, pentru angajati care nu isi pot plati creditele", a comentat situatia Toader Ghetu. Salariatii s-au plins in nenumarate rinduri de salariile mici comparativ cu munca pentru cele mai vulnerabile persoane ale societatii, cele cu handicap si copiii cu deficiente ori protejati social. Multi spun ca prefera sa faca aceeasi munca in Italia, Spania sau Germania, dar pe bani mai buni.


Medic cu 30 de ani vechime, salariu de 3.000 lei


Scaderea salariilor ii nemultumeste si pe angajatii din Sanatate care in aceste zile urmeaza sa intre in posesia noului fluturas. De exemplu, daca un consilier superior de la Directia de Sanatate Publica primea in medie 2.168 lei, pe data de 15 august va primi un salariu de doar 1.688 de lei. Si un referent superior va baga in buzunar doar 901 de lei, in conditiile in care salariul initial era de 1.148 de lei. Afectate de taierile de 25% impuse de Guvernul Boc vor fi si cadrele medicale din spitale. Medicii de la "Spitalul Mare" vor pierde in medie 800 de lei din salariu, iar o asistenta va primi cu aproape 500 de lei mai putini. Desigur, lefurile vor varia in functie de garzi, de vechime si sporuri. "Ma afecteaza diminuarea de 25%, este vorba de un sfert din salariul care este deja cum este. Eu, ca pensionar, sint multumit ca spitalul mai are nevoie de mine", spune dr. Mihail Cirstea, anestezist la Spitalul Judetean. Nici la Ambulanta lucrurile nu sint roz, unde deja medicii si asistentii fac de mult ore suplimentare neplatite ca sa faca fata numarului mare de cazuri. Asa se face ca dupa aceasta reducere, in medie, un asistent va primi in mina 2.000 de lei si nu 2.500 de lei cum se intimpla pina acum, iar un ambulantier va primi in jur de 1.400 de lei fata de 1.800 de lei. Personalul administrativ are mari sanse sa se aleaga cu lefuri mai mici de 1.000 de lei. Nici medicii nu vor fi scutiti de diminuari. De exemplu, acum dr. Danut Ceamburu primeste in jur de 3.000 de lei, dupa 32 de ani de munca. "In functie de reducerea salariala ne vom reorienta prioritatile pentru ca trebuie sa ne platim in continuare darile catre stat, la banci", a mentionat dr. Ceamburu. Si mecanicii care au in grija autosanitarele sint nemultumiti. "Dupa 45 de ani de munca mi se tulbura creierul. Sint total nemultumit pentru ca mi se va afecta si pensia, nu numai salariul", ne-a spus Constantin Borcea, mecanic auto.


Politistii dau in judecata Guvernul


Pe linga reducerea de 25 %, politistii vrinceni s-au ales si cu norma de hrana impozitata de luna trecuta. Membrii Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual au inceput demersurile de a da in judecata Guvernul. "Dupa ce o sa primim salariile micsorate o sa deschidem proces. De asemenea, pe site-ul SNPPC exista un chestionar unde sint invitati sa raspunda toti membrii de sindicat referitor la cea mai blinda forma de protest pe care o vom face. O sa vedem opinia tuturor si speram sa fim ascultati de Guvern, nu numai auziti! Pina acum nu ni s-a spus exact cu cit vor scadea lefurile. Am primit trei variante de salarizare. Cert este ca salariu unui politist incepe de la 12-14 milioane de lei vechi si ajunge pina la 24-25 de milioane, in cazul unui ofiter. Un calcul ne arata ca vom lua cu 2-6 milioane de lei mai putin decit pina acum", ne-a spus inspectorul principal Angelin Ciobanu, seful SNPPC Vrancea. In sondajul initiat, politistii pot opta pentru un miting national in fata sediului Guvernului, in fata sediului organelor locale ale Puterii, in fata sediului MAI/IPJ, dar si pentru blocarea activitatii. Pompierii vor fi afectati la rindul lor de noua masura. Deja o serie dintre servantii care se lupta zilnic cu flacarile se pling ca isi vor risca viata pentru o leafa de maximum 800-900 de lei. Sefii lor se tem ca nu vor mai putea sa ceara implicare maxima in actiunile periculoase, tinind cont de lefurile scazute.


Prefectul cistiga 4.500 de lei, un arhivar din subordine 600 de lei


De taierea lefurilor vor suferi si reprezentantii Guvernului in teritoriu, care a aplicat aceste masuri. Astfel, prefectul Ion Oprea va pierde 1.500 lei la salariu, ajungind sa primeasca in mina pentru luna iulie 4.500 lei, in comparatie cu salariul net din iunie, neatins de taieri, de 6.000 lei, facut public pe site-ul institutiei. Si subprefectul Sorin Hornea va pierde circa 1.000 lei la salariu, din cel "intreg" de aproape 5.000 din iunie. Prin comparatie, angajatul care cistiga cel mai putin la Prefectura, un arhivar, va cistiga un salariu net de 600 lei, minimum pe economie. Salarii mai mici vor incasa si presedintele, dar si secretarul Consiliului Judetean. Marian Oprisan va resimti in portofel scaderea de 25% a salariului cu circa 1.000 de lei, la o leafa lunara initiala de circa 4.000 de lei, conform declaratiei de avere postate pe site-ul institutiei. De asemenea, secretarul judetului, Raluca Dan, va primi in august un salariu de circa 6.000 lei, cu 2.000 lei mai putin decit in luna anterioara, daca e sa ne luam dupa salariul declarat in declaratia de avere publicata pe pagina oficiala a CJ. (I. CRETU, R. MANOLACHE, M. BESLEAGA, D. CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 12 minute, 55 secunde
nu pot sa-i plang pe cei care nu-si mai pot cumpara pantopfi sau tigari, noi de mult nu ne mai permitem, griji imi fac pentru cartile copilului pe care nu stiu cu ce o sa le cumpar,lucrez intr-o citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.