Ultima oră

Deseuri medicale periculoase imprastiate pe cimp, la Vinatori

Dan Chiriac
13 aug 2010 1121 vizualizări
O societate din comuna Vinatori a scapat de sub control deseurile medicale colectate de la mai multe spitale u politistii le-au intocmit dosare penale celor doi administratori, iar Garda de Mediu le promite o amenda record daca se va dovedi vinovatia societatii u politistii au in evidente 12 societati care lucreaza cu substante periculoase

Administratorii unei societati comerciale din comuna Vinatori s-au ales cu dosar penal dupa ce au depozitat pe un cimp deseurile colectate de la mai multe spitale din zona Moldovei. Neregulile au iesit la suprafata in cadrul unei actiuni coordonate de politistii de la Arme, Explozibili si Substante Periculoase. In urma verificarilor efectuate, a rezultat faptul ca in vecinatatea punctului de lucru, pe sol, pe o suprafata de aproximativ 150 metri patrati, sint imprastiate deseuri spitalicesti, respectiv ace de seringa, capace din guma de recipiente din sticla utilizate in medicina, spartura din sticla, precum si azbest spart. "Aceasta societate colecteaza deseuri de la mai multe unitati spitalicesti din Vrancea, dar si din alte judete. Aici erau colectate deseurile care ulterior erau duse la Galati. Am gasit deseuri in afara spatiului destinat acestei activitati. Administratorii societatii au recunoscut ca au imprastiat din neatentie aceste deseuri in afara spatiului. Am intocmit dosar penal pentru savirsirea infractiunii de nerespectarea masurilor obligatorii in desfasurea activitatilor de colectare, tratare, transport, valorificare si eliminare a deseurilor periculoase", ne-a spus comisarul sef Vasile Ochean, seful Serviciului de Arme, Explozibili si Substante Periculoase.Garda de Mediu va face la rindul sau o ancheta in cazul societatii situate in vecinatatea fostei ferme zootehnice la Podul Zamfirei. "Dupa terminarea controlului celor de la politie, noi am continuat sa verificam zona si credem ca deseurile medicale periculoase sint depozitate pe o suprafata care nu le apartine. Daca se va dovedi insa ca sint in culpa, nu vom sta la discutie cu ei, pentru ca este vorba de deseuri medicale si le vom aplica sanctiunea maxima, un miliard de lei vechi", ne-a spus comisarul Aurel Cristian, seful Garzii de Mediu Vrancea. Deseurile care provin din spitale sint extrem de periculoase, tocmai de aceea au un regim special de colectare si apoi de distrugere. SIDA si hepatita C nu sint decat doua dintre bolile care pot fi raspindite in urma proastei gestionari a resturilor medicale care trebuie sterilizate in spitale ori arse la crematoriu. Autoritatile spun ca vor incerca sa afle de la ce unitate sanitara provin deseurile. (Dan CHIRIAC).


Politia spune ca nu mai putem cumpara Furadan


In acest moment, in evidentele celor de la AEST figureaza 12 societati care opereaza cu substante periculoase. "Activitatea acestora este gestionata prin serviciul AEST. Noi facem periodic actiuni, impreuna cu cei de la Protectia plantelor, pentru a verifica activitatea acestor 12 societati. Acestea lucreaza cu substante mai putin toxice. Cele foarte periculoase, gen Furadan, au fost interzise inca din 2007 si nu se mai gasesc in comert. E vorba de trei ani si chiar credem ca stocul de la producatori s-a epuizat. Nu excludem insa ca, in diferite gospodarii, sa mai existe astfel de substante, dar in acest moment nu avem date sau indicii in acest sens", a precizat comisarul sef Vasile Ochean. Furadan este denumirea comerciala a pesticidului Carbofuran, cunoscut ca extrem de toxic atit pentru oameni cit si pentru animale Furadanul este substanta cu care s-a sinucis cintareata Madalina Manole. (D. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.