Ultima oră

Apa si racoare in punctele de prim ajutor

Raluca Manolache
13 aug 2010 622 vizualizări
Focsanenii au la dispozitie sase spatii in care pot primi un pahar de apa si pot afla cum mai stau cu tensiunea u folosirea indelungata a aparatelor de aer conditionat poate cauza declansarea unor afectiuni

Vrancea clocoteste din cauza caldurii. Trecatorii nevoiti sa strabata orasul la miezul zilei se pot refugia in punctele de prim-ajutor care au fost reactivate dupa ce meteorologii au emis cod galben de canicula pentru intreaga tara pina simbata. Cit timp temperaturile vor urca si pina la 38 grade Celsius, focsanenii au la dispozitie sase spatii in care isi pot reveni, pot primi un pahar de apa si pot afla cum mai stau cu tensiunea. Este vorba de locatii amenajate la Piata Moldovei, Gara, Obor si Sud. "Functionam intre orele 10.00-17.00, dar daca este nevoie noi stam si dupa program. Persoanelor care ajung la noi le luam tensiunea, le urmarim functiile vitale. In cazuri mai grave apelam la ajutorul ambulantei. Vom merge si in Piata Moldovei pentru a informa populatia cu privire la existenta acestui punct", a spus Olivita Grozavu, voluntar de la Scoala Postliceala "V. Alexandri" Focsani. Temperaturile ridicate ii pun mai mult la munca si pe medicii de la Serviciul de Ambulanta si de la Unitatea de Primiri Urgente. Chiar daca de la inceputul lunii au existat doar patru cazuri de lipotimii (senzatie de pierdere iminenta a constientei, n.r.), pe mina doctorilor au ajuns zeci de bolnavi ale caror afectiuni s-au acutizat din cauza caldurii. Medicii de la Directia de Sanatate Publica (DSP) vin cu unele recomandari pentru prevenirea incidentelor in aceasta perioada cu temperaturi extreme. Dr. Carmen Turcan, specialist in promovarea sanatatii, recomanda populatiei sa evite, pe cit posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11.00 si 18.00, sa consume zinic lichide intre 1,5 "" 2 litri, fara a astepta sa apara senzatia de sete. Pe parcursul zilei este bine sa facem dusuri caldute, fara a ne sterge de apa. Daca avem aer conditionat, aparatul trebuie reglat astfel incit temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decit temperatura ambientala.

Aerul conditionat dezvolta bacterii

Chiar daca afara este foarte cald si vreti sa scapati de temperaturile ridicate cu orice pret trebuie sa aveti grija la aparatele de aer conditionat. Specialistii atrag atentia ca folosirea indelungata a acestora poate cauza declansarea unor afectiuni. "Depinde foarte mult si de sensibilitatea persoanei. Pacientii care se stiu mai sensibili trebuie sa evite curentii de aer. Daca se afla in masina, este bine ca aerul sa fie dirijat spre picioare, iar intr-o incapere este indicat sa stea cit mai departe de curentii de aer. Aerul conditionat poate fi un factor favorizant pentru declansarea sau acutizarea anumitor afectiuni", arata dr. ORL Marioara Merchea. Riscul de imbolnavire apare numai in cazul folosirii in exces a aerului si daca aparatul nu este curatat in mod corespunzator si se permite raspindirea in incaperi a germenilor si bacteriilor. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.