Ultima oră

AFACERI:Business Report:Cat costa Prima Casa la mansarda: de la 25.000 euro;Ionut Popescu pleaca de la Fondul Proprietatea

Ziarul de Vrancea
12 aug 2010 497 vizualizări
Cresterea TVA a majorat preturile cu 2,6% in iulie, mai putin decat asteptarile

Cresterea TVA a majorat preturile cu 2,6% in iulie, mai putin decat asteptarile


Asteptarile anterioare ale analistilor indicau o crestere medie a preturilor cu 2,9%, in timp ce calculele privind impactul unui transfer complet al majorarii TVA in preturile finale indicau un nivel de 4,2% al inflatiei lunare. Cresterea TVA s-a suprapus insa peste scaderea puterii de cumparare a consumatorilor, astfel ca agentii economici nu au transferat in totalitate socul majorarii TVA asupra clientilor. "Rata inflatiei a produs o surpriza pozitiva in iulie. Transferarea incompleta a majorarii TVA cu cinci puncte procentuale in preturile de consum se datoreaza consumului privat scazut, care a contracarat modificarea brusca a sistemului de taxare. Unii retaileri au decis sa suporte ei insisi majorarea TVA in loc sa transfere socul asupra clientilor prin majorarea preturilor", a comentat Eugen Sinca, analist in cadrul departamentului de cercetare al BCR, scrie ZF.ro.


Cat plateste un bucurestean pentru un loc de parcare


Tariful lunar platit pentru un loc de parcare in Bucuresti s-a redus in perioada iunie 2009-iunie 2010 cu 40%, la 123 dolari, ceea ce plaseaza Capitala intre cele mai ieftine orase din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), potrivit unui studiu global al Colliers International. Bucurestiul imparte cu Zagreb locul opt in cele 58 de orase din EMEA in care au fost analizate costurile lunare pentru un loc de parcare. Studiul, aflat la a treia editie, a luat in calcul locurile de parcare subterane si supraterane din centrul Capitalei si care nu sunt ocupate in baza unui abonament. Potrivit studiului, realizat la nivel global de Colliers, in acest an, un loc de parcare din Bucuresti costa 123,03 dolari, in conditiile in care anul trecut tariful era de 205,23 dolari, depasind orase precum Berlin, Varsovia sau Lisabona. Scaderea inregistrata intr-un an a plasat tariful din Bucuresti sub nivelurile din Berlin si Lisabona, dar se situeaza in continuare peste Varsovia - 111,78 dolari pe luna, informeaza Capital.


Ionut Popescu pleaca de la Fondul Proprietatea


Ionut Popescu va parasi Fondul Proprietatea dupa ce grupul Franklin Templeton va prelua administrarea acestuia. El fusese numit la conducerea Fondului la sfarsitul anului trecut, cand a inlocuit-o pe Daniela Lulache, in functia de director general al FP. "Am venit la Fondul Proprietatea pentru a grabi trecerea administrarii catre Franklin Templeton si listarea la Bursa a fondului. Mi-am facut treaba asa ca nu am de ce sa raman", a declarat, pentru EconomicTimes.ro, Ionut Popescu. El spune ca nu stie deocamdata ce va face in continuare. Dupa ce Franklin Templeton va prelua administrea FP, structurile de conducere actuale ale acestuia, Directoratul si Consiliul de Supraveghere, vor fi dizolvate. Actionarii Fondului vor trebui sa aleaga in AGA din 6 septembrie un Comitet al Reprezentantilor, care sa supravegheze administratorul. Pe ordinea de azi a acestei AGA se afla si numirea Franklin Templeton ca administrator unic al FP, alaturi de aprobarea listarii fondului la Bursa din Bucuresti si pe alte piete internationale, anunta Economic Times.


Cat costa Prima Casa la mansarda: de la 25.000 euro


Fie ca sunt mansarde in imobile construite recent, fie ca sunt ridicate pe blocurile comuniste, aceste apartamente sunt mai ieftine cu pana la 50% fata de cele clasice. Un apartament cu doua camere in Sibiu costa 28.000 de euro, iar unul cu trei camere la mansarda in Iasi costa 40.000 de euro. Money.ro iti prezinta cateva exemple din Capitala si alte orase ale tarii, si orientativ, care ar fi rata prin programul Prima Casa. Un proprietar si-a scos la vanzare apartamentul situat in zona Valea Giurgiului de trei camere de la mansarda, cu scara interioara, doua bai si care are o suprafata de 80 mp la pretul de 50.000 de euro, insa apartamentul nu este finisat. Rata pentru un credit prin Prima Casa porneste de la 229 de euro. Un apartament cu trei camere, dar mansardat, de pe strada Fizicienilor este scos la vanzare la pretul de 65.000 de euro, negociabil. Locuinta are o suprafata de 68 mp si se afla intr-un imobil construit in 1972. Pentru acest apartament, rata lunara porneste de la 288 euro. In zona Dristor, o mansarda de doua camere si 62 mp dintr-un bloc construit in 1986 costa 50.000 de euro, iar rata lunara prin Prima Casa porneste de la 221 euro, scrie Money.ro.


Compa Sibiu a angajat 290 de oameni ca sa urce afacerile cu 71%


Producatorul de componente auto Compa Sibiu (CMP), firma controlata de salariati, a angajat in primele sase luni din acest an circa 290 de muncitori pentru a sustine comenzile in crestere primite in principal de la partenerii straini Delphi si Bosch, ceea ce i-a permis sa-si majoreze afacerile cu 71% in primele sase luni, la 44,5 mil. euro. Firma a suplimentat personalul cu circa 20% in primul semestru, la 1.720 de salariati, in conditiile in care in ultimii ani numarul de salariati s-a aflat intr-un declin constant. Producatorul de componente auto este alaturi de grupul Interagro al omului de afaceri Ioan Niculae, singura companie cu capital privat romanesc care in 2009 a reusit sa se pozitioneze printre cei mai mari 50 de exportatori din Romania, anunta ZF.ro.


Automobile Craiova incepe angajarile


Ford mentine angajamentul de a investi in uzina de la Craiova peste 675 milioane euro, iar Automobile va incepe angajarile in 2011, cu intentia ca numarul de angajati sa creasca de la 3.500 la 7.000 salariati in urmatorii ani, au afirmat reprezentantii grupului american in discutia cu premierul Boc. Seful Guvernului a avut, miercuri, la Palatul Victoria, o intrevedere cu reprezentantii companiei Ford, in cadrul careia a fost analizat stadiul investitiei de la Craiova, a informat Executivul printr-un comunicat. In acest context, John Fleming, promovat recent in functia de presedinte pentru productie si relatii privind aspectele de munca in cadrul Ford Motor Company, a confirmat angajamentul pentru Romania si fabrica de la Craiova, arata sursa citata. "Compania Ford isi mentine angajamentul de a investi in proiectul de la Craiova peste 675 de milioane de euro. Totodata, incepand cu prima parte a anului viitor, la Craiova vor incepe angajarile. Intentia noastra este ca la fabrica de la Craiova sa ajungem de la 3.500 de angajati, cat sunt in prezent, la 7.000 in anii care urmeaza", a spus John Fleming, citat in comunicat, informeaza Capital.


Cat valorezi in Romania si cat in strainatate?


Topul salariilor pe domenii. Sa-si gaseasca un loc de munca in strainatate a devenit pentru romani, mai ales in ultimul an si jumatate, un obiectiv pentru care lupta cu indarjire. Fie ca au ramas someri, din cauza crizei, fie ca vor sa castige mai mult decat in Romania, romanii iau din nou cu asalt site-urile de joburi in strainatate sau agentiile de recrutare, in speranta unui trai mai bun ca cel din tara. Si in orice domeniu s-ar angaja, salariile oferite de patronii din tarile europene ajung sa fie si de zece ori mai mari decat castigurile de aici, scrie Gandul.


Blocarea cardului furat, taxata scump de bancile romanesti


Daca va temeti sa nu ramaneti fara bani pe cardurile care tocmai v-au fost furate anuntati banca si solicitati blocarea lor chiar daca acest lucru va fi destul de costisitor in unele cazuri. Furtul sau pierdutul portofelului in care aveti bani si mai ales carduri, fie ele de debit sau de credit, va poate costa mai mult decat ati anticipat. Acest lucru se intampla daca aveti carduri la banci care taxeaza foarte mult blocarea sau reemiterea acestora. La fel s-a intamplat si in cazul lui Marius Prund plecat intr-un miniconcediu la mare pentru a mai scapa de tensiunea serviciului. Numai ca in acel weekend relaxarea a trecut pe planul doi dupa ce s-a trezit ca i-a fost furata de pe plaja geanta in care avea toate actele si portofelul cu bani si carduri, anunta EVZ.


Guvernul aloca 500 milioane lei pentru stergerea datoriilor companiilor de stat fata de firme


Guvernul va aloca fonduri totale de 1,9 miliarde lei pentru achitarea datoriilor statului in sistemul de sanatate, precum si 500 milioane lei pentru stergerea datoriilor acumulate de companii de stat fata de firme care inregistreaza la randul lor datorii la buget, a declarat, miercuri, premierul Boc. El a precizat ca fondurile vor fi alocate prin rectificarea bugetara, programata pentru saptamana viitoare, scrie Mediafax. Arieratele statului au ajuns la finele lunii iunie la 2 miliarde lei, aproape dublu fata de tinta stabilita in acordul cu FMI pentru jumatatea anului, de 1,09 miliarde lei, cresterea fata de luna martie fiind de 240 milioane lei, potrivit scrisorii suplimentare de intentie, obtinuta si prezentata saptamana trecuta de Mediafax. Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a afirmat atunci ca boardul institutiei va elibera urmatoarea transa de 914 milioane de euro din acordul stand-by dupa ce autoritatile romane vor indeplini preconditiile stabilite, printre care si plata a doua miliarde lei in contul arieratelor statului, informeaza Romania Libera.


Majorarea TVA a aruncat preturile in aer


Tigarile s-au scumpit cu 25% in 7 luni. Majorarea TVA de la 19 la 24% a facut ca rata anuala a inflatiei sa explodeze, crescand de la 4,38% in iunie la 7,14% luna trecuta. Cele mai mari scumpiri au avut loc la tigari, fructe, utilitati si electricitate Romanii au cumparat luna trecuta tigari mai scumpe cu 25,5% decat in decembrie 2009, pretul citricelor si al altor fructe meridionale a urcat cu 14%, iar cel al fructelor proaspete, cu 13,75%. Majorarea TVA de la 1 iulie, de la 19 la 24%, a aruncat in aer rata anuala a inflatiei, care a ajuns la 7,14%, fata de numai 4,38%, cat era cu o luna inainte. Fata de iunie, in iulie rata lunara a inflatiei a fost de 2,58%, iar comparativ cu sfarsitul anului trecut, de 4,42%. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit vineri prognoza de inflatie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%, dupa ce a majorat estimarea pentru acest an, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorarii TVA, scrie Gandul.


Estimarile privind cresterea economica de 2%, suprarealiste


Actualele conditii economice nu permit ca produsul internet brut sa creasca cu 2% anul viitor, asa cum estimeaza FMI si Comisia Europeana. Anul acesta, economia va continua sa se contracte, scaderea anticipata fiind de 1,9%. In 2011, PIB-ul Romaniei va creste cu 1,5- 2%, considera oficialii FMI si ai Comisiei Europene. "Estimarea noastra este ca economia va creste in 2011 cu 1,5%, dar se poate ajunge si la 2%. Industria creste, exporturile sunt pe crestere, insa consumul intern si constructiile sunt slabite. Odata ce va trece impactul consolidarii fiscale, vom vedea o crestere. Guvernul a luat masuri extrem de dure, dar necesare. Trebuie sa sustinem efortul de imbunatatire a colectarii taxelor", a explicat Jeffrey Franks, la prezentarea concluziilor misiunii de evaluare a FMI in Romania, anunta EVZ.



de Mircea Barzoi HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.