Ultima oră

Anexa Casei Ibraileanu, declasata din monument istoric

Iulia Crețu
11 aug 2010 3946 vizualizări
In casa de pe b-dul Garii, scriitorul Garabet Ibraileanu incepea romanul Adela , dupa cum isi amintea nepotul sau, Ariton Ibraileanu, in 2007 u imobilul a fost construit in secolul al XIX-lea si, dupa nationalizare, a fost sediul IGO u pina acum citiva ani, in casa doctorului Ibraileanu a functionat sediul PRM u reprezentantii Directiei pentru Cultura spun ca a fi boier in casa veche nu este tocmai ieftin

Ministrul Culturii si Cultelor, Kelemen Honor, a semnat ordinul de declasare partiala din lista monumentelor istorice a unei anexe de linga "Casa Ibraileanu" din Focsani. Imobilul a gazduit in ultimii ani sediul Partidului Romania Mare si se afla pe b-dul Garii, la nr. 6. Reprezentantii Culturii vrincene spun ca declasarea nu va afecta frumusetea cladirii principale, care apartine lui Stefan Ariton Ibraileanu, mostenitorul medicului militar Stefan Ibraileanu. Cel care la casatoria sa cu Eliza Ferhat a primit aceasta casa ridicata in secolul al XIX-lea. "Casa Ibraileanu, avind regimul juridic de monument istoric gradul «B» se declaseaza partial. Se declaseaza corpul C1b si se mentine regimul de monument istoric pentru corpul principal C1a", a decis ministrul Culturii, Kelemen Hunor. Solicitarea de declasare a fost facuta de mostenitorul de drept, iar Directia pentru Cultura si Patrimoniu National a judetului Vrancea a precizat ca anexa fusese ridicata dupa constructia casei monument istoric si nu prezenta motive de clasare ca obiectiv de patrimoniu. "Corpul declasat era atasat casei monument si a fost ridicat ulterior imobilului, iar la Comisie (n.r. Comisia Nationala a Monumentelor Istorice) a trecut foarte usor. Asta pentru ca nu are incarcatura istorica deosebita. Comisia nu da avizul in privinta caselor monument, dar aici nu era cazul. La Comisie s-a ajuns, de exemplu, si cu o solicitare de declasare a Casei Macridescu (n.r. sediul Palatului Copiilor Focsani). Aceasta a fost respinsa vehement! Proprietarul avea in intentie modificarea si darimarea unei parti din imobil", ne-a declarat Florin Micu Iliescu, directorul Directiei pentru Cultura.


Casele pot fi refacute cu fonduri europene


Desi ministerul tine de casele de patrimoniu, legislatia actuala ofera un sprijin foarte mic in privinta restaurarii imobilelor istorice. A fi boier intr-o casa veche inseamna a avea sute de mii de euro pentru refacerea constructiilor de secol XVIII sau XIX, bani de care mostenitorii nu dispun intotdeauna. Dovada ca Focsanii vechi sint darapanati, scorojiti si plini de mucegai. "Din pacate, acum nu mai sint bani pentru aceste case. Au fost fonduri incepind din 2005 si pina prin 2008. In Vrancea nu au fost accesate deloc aceste sume de bani, cu toate ca Directia de Cultura s-a implicat prin acordarea consultantei. Proprietarii actuali trebuie sa vina cu parte de co-finantare la refacerea caselor, sume ce nu sint deloc mici. La accesarea fondurilor europene, partea mostenitorilor este de 10%, ceea ce la o valoare de un milion de euro ar insemna 100.000 euro contributie personala", a completat Florin Micu Iliescu. Reprezentantul Culturii locale spune ca pina acum nu s-a realizat o harta a caselor boieresti in privinta valorii lor materiale, cu toate ca institutia si comunitatea de pe Milcov se lauda cu insemnatatea caselor istorice. Se pare ca in zilele noastre si avind si o criza economica pe cap, a fi boier intr-un conac de secol XIX nu mai este neaparat o mindrie de clasa sociala. (Iulia CRETU)


In Casa Ibraileanu a inceput "Adela"


Pe strada Garii, la numarul 6, din Focsani, la inceputul secolului XX, se asterneau pe hirtie primele rinduri din romanul "Adela". Mostenitorul casei, Ariton Ibraileanu, este nepotul scriitorului Garabet Ibraileanu. In 2007, in momentul retrocedarii casei din Focsani, Ariton Ibraileanu povestea presei istoria familiei sale, dar si a celebrei carti din istoria literaturii romane. "Casa ne-a fost luata de comunisti, in vremea nationalizarii, si nu ni s-a dat nimic in schimb. Eu, parintii si bunicii am stat cu chirie intr-un imobil din apropiere. Tata imi povestea ca nenea Garabet obisnuia sa vina vara la Focsani si tragea la noi. Aici, in aceasta casa, a inceput Garabet Ibraileanu celebrul roman «Adela»", spunea in urma cu trei ani Ariton Ibraileanu, intr-un material reluat de www.9am.ro. Tot atunci, acesta afirma ca imobilul de patrimoniu ar fi fost evaluat la suma de 700.000 lei (7 miliarde de lei vechi). (I. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 19 ore, 12 minute, 40 secunde
Stefan Ariton Ibraileanu este mort iar casa este vanduta
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.