Ultima oră

LIFE:Utile: Cele mai sanatoase bucatarii ale lumii;Ce boli te ameninta in sezonul estival

Ziarul de Vrancea
10 aug 2010 554 vizualizări
Cum scapati de constipatie; Spanacul, fructele de padure si pestele mentin ochii sanatosi

Boala care lasa sechele pe viata


De curand, poliomielita se afla pe lista bolilor grave sub supraveghere speciala a Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Asta dupa ce sute de cazuri au aparut in zone unde boala fusese eradicata (Rusia si Tadjikistan). Ministerul Sanatatii (MS) din Romania a cerut medicilor si directiilor judetene de sanatate publica raportarea rapida a unor posibile cazuri si respectarea schemelor de vaccinare. Cunoscuta si sub denumirea de paralizie infantila, poliomielita este o boala infectioasa care afecteaza in special copiii sub 5 ani. Virusul se transmite prin hrana si apa contaminata si se inmulteste in intestine, de unde invadeaza sistemul nervos central si provoaca paralizii la nivelul membrelor. Integral in EVZ.


Comercianti de creme de protectie solara si autobronzante, amendati


Amenzi in valoare de peste 400.000 de lei au fost acordate operatorilor economici care nu respectau prevederile legale la comercializarea de produse cosmetice de protectie solara si autobronzante, in urma unor inspectii ale Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). In urma celor 153 de amenzi s-au strans 416.300 de lei. Agentii economici au fost amendati pentru ca aveau produse expirate, sau care nu erau depozitate corect, prezentau nereguli privind informarea, ori erau retrase temporar de la comercializare. Integral in EVZ.


Cele mai sanatoase bucatarii ale lumii


Oamenii de stiinta nu pot spune cu exactitate care bucatarie traditionala este mai sanatoasa. Cu o exceptie: dieta mediteraneana bogata in ulei de masline, fructe, legume si cereale integrale. O analiza a 12 studii care au inclus 1.6 milioane de voluntari a aratat ca persoanele care urmau dieta meditereaneana aveau o rata de mortalitate cu 9% mai scazuta decat oameni care au tinut aceeasi dieta, dar mai putin riguros, potrivit British Medical Journal. "Totusi nu putem stii care alimente din dieta meditereaneana au mai multe beneficii: poate pastele, humusul, fasolea Fava, bulgurul", spune David Jenkins, un profesor de nutritie de la Universitatea din Toronto. Integral in Romania Libera.


Cum scapati de constipatie


Nu faceti exces de carne, oua si branzeturi fermentate, consumati cat mai multe cereale, fructe si legume si faceti miscare, va sfatuiesc medicii gastroenterologi. Persoanele care au mai putin de doua scaune pe saptamana sufera de constipatie, spun medicii. "Unele persoane cred ca daca au scaun la doua zile sunt constipate, ceea ce nu e adevarat. Cel mai bine insa este ca acesta sa fie zilnic", spune Alina Popescu, medic gastroenterolog la Proctoline din Bucuresti. Integral in Romania Libera.


Spanacul, fructele de padure si pestele mentin ochii sanatosi


Numarul mare de ore petrecute in fata calculatorului si a televizorului duce la deteriorarea ochilor. Specialistii site-ului "Real Simple" sustin ca exista o categorie de alimente care mentin ochii sanatosi. Astfel, legumele verzi precum spanacul, varza, salata sau broccoli contin luteina si zeaxantina, doua carotenoide care au fost intotdeauna asociate cu un risc scazut de cataracta, spune Emily Bedrick Grauᅡbart, profesor de oftalmologie la Scoala de Medicina Universitara Emory din Atlanta. Integral in Gandul.


Ce boli te ameninta in sezonul estival


Toxiinfectiile alimentare, alergiile, conjunctivita si insolatiile sunt afectiunile-"vedeta" in zilele toride de vara. Vara este anotimpul in care sanatatea este pusa la mari incercari. Medicii sustin ca in sezonul estival numarul afectiunilor este mult mai mare decat in oricare alt anotimp. Gandul va ofera o lista a bolilor des intalnite in aceasta perioada a anului. Toxiinfectiile alimentare ocupa un loc fruntas. Motivul este depozitarea neadecvata a alimentelor. Astfel, portii de supa sau ciorba pentru cel mult doua zile si salate din legume sau fructe consumate in maximum trei ore de la preparare - acestea sunt recomandarile nutritionistilor pentru o alimentatie corespunzatoare pe timp de vara.



de Stefan Popovici HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.