Ultima oră

Trecerea CUP la CJ ar putea baga Focsanii in noi datorii

Iulia Crețu
6 aug 2010 1020 vizualizări
Alesii municipali l-au imputernicit pe mandatarul CL la CUP sa voteze modificarea statutului u pe seama acestui subiect, deputatul PDL Alin Trasculescu a declarat ca regia apa-canal trebuia sa solicite acordul BERD si Ministerului de Finante u CUP are cu BERD un imprumut de 5,9 milioane dolari cu termen de rambursare mai 2012, ratele fiind achitate la zi u PSD nu a fost de acord ca deputatul PDL sa vorbeasca inainte de votul proiectului cu miza de teama sa nu piarda majoritatea cu PNL la vot u directorul CUP spune ca totul este legal si municipalitatea nu risca sa plateasca de una singura imprumuturile europene

In razboiul Companiei de Utilitati Publice purtat intre Consiliul Local (CL) Focsani si Consiliul Judetean Vrancea, municipalitatea de pe Milcov s-ar putea trezi peste noapte ca trebuie sa achite restul imprumutului facut in 1997 cu BERD de CUP. La vremea aceea, valoarea totala a programului de investitii era de 10,8 milioane de dolari, din care 2,4 milioane dolari au fost surse nerambursabile Phare si 2,5 milioane dolari fonduri nerambursabile guvernamentale, cu sprijinul CL. Diferenta de 5,9 milioane dolari a fost imprumutata pe o perioada de 15 ani, cu dobinda de 7%, creditul urmind a fi rambursat in totalitate in mai 2012.

Potrivit declaratiilor facute ieri in plenul CL Focsani de deputatul Alin Trasculescu, schimbarea de statut votata de alesii PSD si PNL ar urma sa atraga sanctiunea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), iar restul creditului, in valoare de aproape 1 milion de dolari sa pice in circa CL Focsani, garantul imprumutului facut de CUP. Asta pentru ca orice modificare la statut trebuie, in opinia lui Trasculescu, care a citat si o adresa a Ministerului de Finante, anuntata in prealabil la BERD. Lucru pe care CUP nu l-ar fi facut pentru modificarea actului constitutiv al societatii, dar ar fi cerut un raspuns oficial de la Minister pentru o schimbare de actionariat intre CL si CJ. "O schimbare a actului constitutiv al CUP nu se poate face fara acordul BERD. Conditiile financiare negative ale contractului prevad ca este interzis acordul pentru impartirea profitului, vinzarea sau transferarea de actiuni, intreprinderea oricarei fuziuni, reorganizari sau transformari ale societatii CUP. In raspunsul trimis de Directia de Trezorerie la solicitarea d-lui Vasilescu se specifica urmatoarele: conform acordului de imprumut cu BERD, nici o modificare a actionariatului si nici cesionarea actiunilor nu este acceptata fara acordul BERD si al Ministerului de Finante. In caz contrar, municipalitatea se poate trezi in situatia de a rambursa creditul cu BERD.

D-nul Vasilescu trebuia sa solicite la BERD si oportunitatea schimbarii statutului CUP pentru ca modificarea lui atrage rambursarea creditului", a atentionat deputatul Alin Trasculescu dupa votarea proiectelor de pe ordinea de zi a CL Focsani de ieri. Dupa un intreg taraboi, consilierii locali PSD nu au fost de acord la debutul discutiilor sa-i acorde timp de vorbire parlamentarului inainte de a se vota imputernicirea lui Aurel Bourcianu, mandatarul CL in AGA la CUP, pentru a vota modificarea actului constitutiv. Drept pentru care, ulterior votului dat de PSD si PNL in favoarea schimbarii statutului, Trasculescu le-a atras atentia alesilor ca au votat in necunostinta de cauza.


Ministerul de Finante vrea informatii suplimentare de la CUP


In colimatorul CL a intrat mandatarul CL la CUP, Aurel Bourcianu, acesta nereusind sa explice prea bine consilierilor ce inseamna solicitarea sa de la mapa. Acesta a invocat doar atit: "CL sa se pronunte ca actul constitutiv sa fie completat". De asemenea, deputatul Alin Trasculescu a cerut si opinia directorului CUP SA, Gheorghe Vasilescu, acesta nefiind insa invitat in plen pentru explicatii. Acesta a precizat presei ca, in opinia sa, "totul este legal", vis-a-vis de corespondenta purtata cu BERD si Ministerul de Finante pe tema schimbarii actionariatului si nu pentru cererea de modificare a statutului. "Conform acordului de imprumut si acordului de proiect, ("¦), nici o modificare a actionariatului si nici o cesionare a actiunilor nu este posibila fara acordul prealabil al BERD, BEI si Ministerul Finantelor Publice. In caz contrar, cele doua imprumuturi risca sa fie rambursate anticipat. Va rugam sa ne informati mai detaliat asupra masurilor pe care intentionati sa le intreprindeti in vederea informarii si solicitarii acceptului finantatorilor externi", transmite Directia Generala de Trezorerie si Datorie Publica a MFP lui Gheorghe Vasilescu, directorul CUP Focsani.


Popoiu: "Sa dam CUP si ENET la pachet"


In razboiul CL-CJ cu privire la CUP au intrat si alesii liberali, consilierul Doina Fodoreanu invocind Legea 31/1990 a societatilor comerciale. "D-nul Vasilescu va cere acordul BERD cind se va modifica componenta actionariatului. La acest moment nu vom sti care va fi componenta actionariatului. Hotarirea CJ nu ma obliga pe mine, CL, sa accept ce decid ei. Acum nu s-a facut decit o modificare in actul constitutiv, iar aceasta nu produce efecte juridice", a declarat Doina Fodoreanu. La rindul sau, liderul de grup al PSD, Liviu Oloeriu a precizat ca din punct de vedere juridic, votul dat ieri in CL nu influenteaza prevederile contractului de finantare al CUP cu BERD. "Reorganizarea societatii, pe care o invocati domnule Trasculescu, nu inseamna schimbarea statutului, ceea ce am votat noi", a fost de parere Oloeriu. Clinciurile dintre taberele de consilieri locali, in special PSD si PDL, pe marginea CUP i-a adus pe cimpul de lupta, la debutul sedintei, si pe Danut Popoiu, de la democrat liberali, si pe Bogdan Matisan, de la social democrati, initiatorul proiectului in cauza. Popoiu a cerut lamuriri cu privire la compatibilitatea a doi alesi PSD in votul de la CUP. Acesta facea referire la Bogdan Matisan, care inainte de a fi viceprimar a facut parte din Comisia de cenzori de la Vranceaqua, demisionind ulterior, si la Gabriel Padineanu, angajat al Companiei. Nici acesta din urma nu a fost blocat la vot, secretarul Eduard Corhana stabilind ca Padineanu nu are interese in proiectul respectiv. "Propun sa facem un proiect similar si pentru ENET. Sa ia CJ si ENET-ul! Sa le dam la pachet! Doar se stie ca ENET are datorii la CUP. Daca e sa scapam, sa dam si CUP si ENET", a fost opinia lui Popoiu. Simtind incarcatura politica a votului, Bogdan Matisan a tinut sa precizeze ca tot ceea ce inseamna Compania de Utilitati Publice "nu intra in buzunarul presedintelui Consiliului Judetean Vrancea sau al consilierilor judeteni PSD". "E o chestiune tehnica. Azi nu discutam transferul actiunilor. Toate aceste bunuri intra in patrimoniul judetului", a precizat si Matisan. Razboiul pentru cucerirea CUP nu se termina aici, urmatoarea lupta tinindu-se pentru stabilirea actionariatului. Acolo unde CJ cere actiunile in totalitate, iar CL vrea sa fie partener egal la impartirea profitului regiei de apa canal, operator regional. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 2 ore, 2 minute, 23 secunde
Deci domnul deputat nu a putut stopa transferul CUP. Nu cred ca cineva mai este interesat de ce NU poate face domnul deputat sau guvernul. Suntem informati zilnic indestulator. Poate domnul deputat ar citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.