Ultima oră

Schimbarea la Fata a Domnului

Valentin Muscă
6 aug 2010 899 vizualizări
Astazi, schiturile Monteoru si Buluc vor fi destinatiile preferate ale pelerinilor

Crestinii de toate confesiunile sarbatoresc astazi Schimbarea la Fata, eveniment important din viata terestra a Fiului lui Dumnezeu care a precedat Invierea. Dupa cum spun Scripturile, Iisus Hristos impreuna cu ucenicii sai, Ioan, Petru si Iacov au mers si s-au rugat pe Muntele Taborului, unde au asistat la o epifanie a carui tilc va fi inteles de ucenici abia dupa Inviere. Din punct de vedere spiritual, transfigurarea Fiului lui Dumnezeu pe Muntele Taborului este un exemplu pentru crestini care la capatul Postului Sfintei Marii ar trebui sa aiba chipurile luminoase, detasate de grijile si gindurile la problemele cotidiene. Schimbarea la fata pentru crestini nu se poate realiza decit printr-o transfigurare interioara, printr-o cercetare a sufletului, prin post, rugaciune, spovedanie si impartasirea cu Hristos euharistic. De Schimbarea la Fata s-a impamintenit obiceiul ca asezamintele monahale de la Buluc si Monteoru sa fie destinatii privilegiate pentru pelerinii vrinceni. Primul a fost fondat de Isaia Caragea si se gaseste in apropierea orasului Odobesti, iar Schitul Monteoru a fost construit de ieromonahul Macarie Besliu de la Poiana Marului in 2001. Daca la Buluc vin pelerini de pe Valea Milcovului si Valea Putnei, din tot cuprinsul Podgoriei Odobestilor, la Monteoru vin pelerinii de pe Valea Rimnicului si din Vrancea arhaica. Ramine de vazut daca sarbatoarea din acest an nu va fi afectata de schimbarile pe care Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei le-a operat la cele doua asezaminte monahale. La Buluc, stareta si duhovnicul au fost detasati, iar la Monteoru este o atmosfera apasatoare din cauza deciziei Arhiepiscopiei de a-l transfera pe ieromonahul Macarie de la Manastirea Poiana Marului la Schitul Monteoru, cel din urma fiind metoc al manastirii. (Valentin MUSCA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.