Ultima oră

Bacinschi crede ca traieste blestemul lui Stalin la Piata Unirii

Ziarul de Vrancea
5 aug 2010 2090 vizualizări
Pietris englezesc, chiosc dantelat in care sa cinte fanfara, pe lac sa se organizeze concurs de mini-ambarcatiuni, toate ar fi trebuit sa faca parte din reabilitarea Pietei Unirii, cu spirit frantuzesc u deocamdata avem un santier imens, in care muncitorii se vad rar, iar termenele de executie sint aminate des u asta ii aminteste lui Bacinschi de statuia lui Stalin din care s-a facut obeliscul in anii "70 si il face sa strige: Este un blestem! u lucrarile de reabilitare a Pietei Unirii vor fi continuate cel putin pina la sfirsitul anului u daca nici acest termen nu va fi respectat, firma constructoare risca sa piarda contractul finantat din fonduri europene

Primarul Decebal Bacinschi se impaca singur in ceea ce priveste intirzierea inregistrata la refacerea Pietei Unirii si a centrului istoric: macar a pus mina la prima realizare a acesteia in 1975. In zilele noastre, sub biroul de edil al inginerului Decebal Bacinschi se deruleaza un proiect pe bani europeni sabotat de pasul melcului in care se misca firma desemnata sa dea alta fata locului emblema al Focsanilor. Pentru proiectul de 7,15 milioane de euro, cu 65% din suma provenita din fonduri europene, consultanta a fost asigurata de firma Inocsa Ingineria, iar constructia a revenit asocierii dintre firmele Unicom si Dedal Bahamat din Galati. Proiectul gindit a fi realizat initial in 18 luni a avut primul termen de finalizare toamna lui 2009. De atunci a tot fost aminat, in acest moment fiind temeri si fata de posibilitatea pierderii finantarii europene. Asta daca data de prelungire ceruta de constructor nu este acceptata de Uniunea Europeana si daca stadiul lucrarilor efectuate pina in prezent nu depaseste 50%. Si, pe linga faptul ca Piata nu-i finalizata, aceasta nici nu va mai arata ca in proiectul imaginat de arhitectul Andrei Multescu: alei pietruite in stil englezesc, lacuri ca in Jardin du Luxembourg, chioscuri pentru fanfara in sunet interbelic.


Primarul Focsanilor, care a lucrat si la prima Piata a Unirii din municipiu, spera sa nu raminem cu centrul tot numai un santier si are periodic intilniri cu firma de constructie. "Am trait sa o vad facuta (n.r. in anii 70), dar si desfacuta. Pentru Piata Unirii de acum am doua vesti: una buna - calitatea lucrarilor si una proasta - ritmul incet in care se misca muncitorii. Iar eu, ca Primarie, nu pot face nimic pentru ca Ministerul Integrarii, acum cel al Dezvoltarii, a semnat contractul. Este ca si cum ai adus un zugrav la tine in casa si nu mai termina renovarea. Cred ca traiesc si blestemul lui Stalin! Din statuia sa de la Bucuresti s-a adus material in anii 70, din care am facut in Piata Unirii obeliscul Monumentul Unirii", a declarat Decebal Bacinschi. Pina acum, lucrarile sint gata la parcarea din fata Casei de Cultura a Sindicatelor "Leopoldina Balanuta" si se apropie de final si la Ateneul Popular unde, potrivit afirmatiilor edilului, ar mai fi de montat corpurile de iluminat si obiectele sanitare. Bacinschi se declara incintat in mod special de bolta Ateneului "Mr. Gh. Pastia". "La Ateneu s-a scos tot ce insemna partea de lemn si s-a refacut. Bolta este superba", s-a aratat incintat peste masura primarul Focsanilor. Desi cladirea monument arata ca o bijuterie, planul gindit de proiectant si de Primarie pentru bulevard nu ar mai putea fi dus la indeplinire. Initial se dorea placarea cu piatra cubica a strazii si transformarea ei in alee pietonala. Costurile legate de refacerea bulevardului Unirii il fac pe Bacinschi sa amine reparatiile.


Arhitectul Multescu visa un Paris in Piata Unirii


Potrivit arhitectului Andrei Multescu, Piata Unirii, care trebuia sa fie gata pina acum, ar fi urmat sa arate asemenea unor piete europene si parcuri cum se gasesc la Paris sau Londra. Din pacate, constructorii de la Unicom Galati nu reusesc sa termine nici macar o piata lipsita de farmec, asa cum a fost ea modificata tehnic, cu atit mai putin una eleganta si cu un aspect european. Potrivit arhitectului bucurestean Andrei Multescu, noua Piata a Unirii si Gradina Publica, din considerente financiare, au fost vitregite de foarte multe elemente arhitectonice si decorative care ar fi facut-o unica pe prima si i-ar fi redat farmecul de odinioara, celeilalte. Aflat in calatorie de studii in Europa, Andrei Multescu ne-a trimis o serie de instantanee cu elementele arhitectonice regasite in capitalele lumii pe care si el le-a propus pentru reabilitarea centrului civic al Focsanilor. Printre acestea se numara: piata de pietris compactat stabilizat asemanator liniei de copaci ce constituie separatia intre Piata si Gradina Publica - exemplu Place Dauphine, Paris; chiosc de fanfara si lac pe care se fac concursuri de miniveliere, dimensiunea lacului fiind asemanatoare cu cea din Gradina Publica - Jardin du Luxembourg, Paris; alei de pietris cu bordura metalica identic cu propunerea lui Multescu pentru Gradina Publica, asa cum exista intr-un parc la un conac in Anglia. "Aceste referinte, pastrind proportiile, tin sa evidentieze ca lucrarile propuse de mine nu sint anormale si fac parte dintr-o experienta acumulata. De asemenea, le pun la dispozitie pentru a ilustra ceea ce am dorit sa se realizeze la Focsani", a precizat dr. arh. Andrei Barbu Multescu. De cealalta parte, primarul Decebal Bacinschi spune ca n-a clintit un pai din proiectul cu Piata Unirii fara sa-l intrebe pe arhitectul principal. "Eu nu am schimbat nimic. Singurul lucru e ca am mutat o fintina arteziana si un spatiu deasupra zonei arheologice. Si totul cu acordul dl. Multescu. Dar asa sint arhitectii"¦ mai pretentiosi", s-a multumit sa comenteze primarul.


Constructorul cere inca o aminare, pe care se pare ca nu o respecta


Firma Unicom Galati a trimis la inceputul lunii iunie Ministerului Dezvoltarii o solicitare pentru o inca o derogare de la termen. Este pentru a doua oara cind cere pasuire, profitind de o clauza contractuala. Daca nici acest termen nu va fi respectat, firma risca sa piarda contractul finantat din fonduri europene, ceea ce ar presupune si atragerea platii unor penalitati usturatoare. Termenul initial de finalizare a lucrarilor era sfirsitul lui noiembrie 2009. El a fost decalat pina la sfirsitul lunii iunie 2010, dupa care s-a mai cerut o prelungire pina la 31 decembrie. Potrivit primarului Decebal Bacinschi, daca Uniunea Europeana nu va fi de acord cu termenul solicitat, exista riscul, in cazul in care lucrarile la Piata Unirii au fost realizate in proportie de peste 50%, ca restul lucrarilor sa nu mai fie decontate din fonduri europene si sa fie realizate doar din bugetul local si cel al autoritatii contractante, respectiv Ministerul Dezvoltarii si Turismului. Mai mult, daca lucrarile au fost executate sub 50%, si europenii nu vor sa mai acorde o prelungire a termenului sint sanse ca Focsaniul sa dea banii inapoi, adica aproape 8 milioane de euro si sa mai fie nevoit sa continue si lucrarile din alte surse de finantare. "La Cinematograful Balada se lucreaza, este bine ca este terminata partea de schelet, dupa cum am inteles. Urmeaza dupa aceea sa vina cu placajul. Eu sper ca de data aceasta sa se tina de cuvint si pina la 31 decembrie sa termine. Unii spun ca daca nu vor finaliza, constructorii vor trebui sa plateasca penalitati. Nu ma pot incalzi aceste penalitati daca stau cu Piata desfacuta si nici nu stiu de unde o sa le luam penalitatile, intrucit ei pot intra oricind in faliment", a concluzionat primarul Decebal Bacinschi. Edilul a mai explicat ca intirzierile au plecat de la faptul ca antreprenorul principal nu si-a platit subcontractorii si nu a avut forta de munca necesara, calificata si bine platita. "Eu cred ca un constructor serios, cu vreo 60 de oameni buni, intr-o luna, o luna si jumatate, acum pe vremea asta, ar putea da gata placarea Pietei Unirii cu granit, asa ca in proiect. Daca s-ar realiza asta, ar insemna o decontare a lucrarilor si materialelor de peste 3 milioane de euro, care ar duce la un stadiu de executie a investitiei de peste 75%", ne-a explicat primarul Decebal Bacinschi. (Doina GANEA, Iulia CRETU)


Sahistii din Piata Unirii devin "nomazi"


Termenul de concretizare a lucrarilor din Piata Unirii este in continua aminare. Extinderea proiectului de reamenajare stirneste un conflict mocnit intre sahistii din Piata Unirii si autoritati, deoarece in curind vor fi mutati din zona intr-o alta locatie, pentru o scurta perioada de timp. Pensionarii care de mai bine de zece ani isi petrec timpul liber in acest spatiu sint dezamagiti de mutare. Zona unde va fi amenajat noul loc pentru sahisti nu este confirmata. "Am auzit ca ne muta in parcul Schumann sau in Balcescu, dar nu mai stim ce sa mai credem", ne spune Nicolae Gogu, pensionar. Jucatorii au macar speranta ca dupa renovare conditiile sa fie mai bune decit in prezent. "Peste tot in tara exista cluburi de sah si in Brasov, Bacau , Constanta, dar nu si in orasul nostru. Pe noi ne tin in solarul asta, ca sa ne termine mai repede", spune si Vasile Radu, pensionar . Cei mai multi dintre cei care isi ocupa timpul in parc, sint fie someri sau pensionari care, cu prilejul partidelor de sah, remi sau table, fac o scurta revista a presei si incearca sa uite de probleme. (O. OLARU, G. DRAGHICI)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 16 ore, 25 secunde
SA-L DAM AFARA SI SA-I CONFISCAM AVEREA SI S-O VINDEM SA TERMINAM P.TA UNIRII! INCOMPETENT SAU HOT? ALEGE PRIMAR DE 2 LEI!!
, acum 739370 zile, 16 ore, 25 secunde
Sigur ca e usor sa dam vina pe primar dar daca analizam mai atent ne dam seama ca domnul primar nu este vinovat. Dansul e doar un cetatean ca si noi care sufera din cauza acestei nenorociri care s-a citeste integral
, acum 739370 zile, 16 ore, 25 secunde
La cat de prost esti, dai limbi degeaba primarului k nu ai niciun viitor
, acum 739370 zile, 16 ore, 25 secunde
sectorul sahistilor nu trebuie mutat din vina unor dobitoci. aici este istoria sahului vrancean.ne -am batut pe vremea lui ceausescu sa avem acest colt al nostru si cu citeste integral
, acum 739370 zile, 16 ore, 25 secunde
@omu- Bine gandit omule, dar eu zic sa extrapolam rationamentul si sa incepem de la Bucuresti, unde avem un pomelnic mai mare incepand cu: Base si fratele, Eba, Ioana, Blaga, Berceanu,Videanu, Boc, citeste integral
, acum 739370 zile, 16 ore, 25 secunde
unde-s banii lasati de ceausescu !numai partidul legionar si putin mai poate salva romania de hoti! ce cauta tradatorii neamului romanesc in tara !regele mihai trebuia omorat citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.