Ultima oră

Institutiile publice trebuie sa colecteze selectiv deseurile

Iulia Crețu
4 aug 2010 717 vizualizări
Incepind cu 6 august, fiecare institutie publica trebuie sa se utileze cu pubele pentru colectarea selectiva a deseurilor: hirtie, sticla si plastic u Primaria Focsani se va scotoci de bani pentru cosuri noi si spune ca deja recicleaza tone de hirtie de ani buni, la Vrancart u rampa de gunoi de la Haret-Marasesti este o adevarata mina de aur pentru cautatorii de pet-uri

De vineri, toate institutiile publice din Vrancea vor trebui sa colecteze selectiv deseurile rezultate din activitatea zilnica. Practic, pe holurile sau in afara deconcentratelor trebuie amplasate cosuri de culori diferite pentru hirtie, pet-uri sau sticla. Legea 132 reglementeaza aceste aspecte, intrarea acestui act normativ in vigoare fiind anuntat de comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu. La nivel local, comisarul sef al Comisariatului Vrancea, Aurel Cristian, anunta ca va instiinta fiecare institutie de prevederile si sanctiunile aceste legi si sustine ca Garda de Mediu a facut pionerat in privinta colectarii selective, tocmai pentru a da un exemplu prietenos pentru mediu. "Noi stringem demult separat deseurile, tocmai pentru ca sintem o institutie de mediu. Obligativitatea, conform art.7, alin. 2, elaborarii planului de masuri revine in 60 de zile. Institutiile trebuie sa discute si cu un operator de salubritate care sa se ocupe de colectarea gunoaielor. Pina acum, noi am instituit politica colectarii pet-urilor, dar la nivelul localitatilor rurale, in acele locuri ingradite. In aceasta perioada noi vom instiinta institutiile sa intermedieze o persoana care sa realizeze acest serviciu de colectare si care sa si raporteze cantitatile de deseuri predate", ne-a declarat Aurel Cristian, comisarul sef al Garzii de Mediu Vrancea. Una din institutiile care consuma o cantitate mare de hirtie, prin prisma activitatii si a serviciilor pe care le ofera, Primaria Focsani, se va utila in curind cu numeroase cosuri pentru colectare selectiva. Potrivit declaratiilor oferite de primarul Decebal Bacinschi, hirtiile nefolositoare ajung la Vrancart, pentru reciclare. "Tot ceea ce inseamna hirtie se selecteaza si se duce la Vrancart. Pentru utilarea tuturor unitatilor din subordinea noastra, vom vedea din ce fonduri, vom cumpara cosulete pentru colectare selectiva. Va trebui sa avem peste tot containere pentru hirtie si pet-uri, mai putin pentru sticla pentru ca nu folosim atit de mult", a declarat si primarul Decebal Bacinschi. Edilul a explicat ca solicitarea institutiilor de Mediu este una indreptatita mai ales ca rampele de gunoi sint adevarate mine de aur in ceea ce priveste colectarea pet-urilor si a produselor din plastic. "Citi bani aruncam noi pe saracia asta"¦ Sint mii de sticle de plastic si pungi pe la rampa de gunoi. Sint oameni acolo care le aduna, dar am putea sa le valorificam inainte de a ajunge la gunoi. Cind ajung insa acolo, pet-urile sint colectate de o statie la rampa de gunoi", a completat Bacinschi. Tot in privinta colectarii selective a gunoiului, CUP Salubritate se ocupa in aceste zile de montarea a noi tomberoane diferentiate pe culori in functie de materialul colectat. In Focsani se vor mai amplasa in 12 puncte din cartiere inca 36 de pubele, pe linga cele deja existente. Acestea sint destinate sticlei, plasticului si hirtiei, fiind interzisa aruncarea in ele a gunoiului menajer. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 7 ore, 55 minute, 3 secunde
Mai dute drakului de hot si de golan !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.