Ultima oră

Imbulzeala si liste de asteptare la pasapoarte

Dan Chiriac
4 aug 2010 1477 vizualizări
Stranierii intorsi in oras au luat cu asalt Serviciul de Pasapoarte u cei veniti de la primele ore ale diminetii, de la 4.00 sau 5.00, au intocmit liste pentru a evita intrarea in fata a pilosilor u zilnic, 100 de persoane solicita eliberarea pasaportului

Sosirea acasa in luna august a vrincenilor plecati peste hotare la munca isi face deja simtite efectele. Serviciul Public Comunitar de Eliberare a Pasapoartelor (SPCEP) Vrancea este mai aglomerat in aceste zile, in fata usii formindu-se cozi pe zeci de metri. Vrincenii care s-au intors de la locurile de munca din strainatate se asaza la rind de la primele ore ale diminetii pentru a fi printre primii in momentul deschiderii ghiseelor. Cei care ajung la orele 4.00-5.00 fac si liste pentru a evita intrarea in fata a altor persoane. "Primii care am venit am hotarit sa facem aceste liste pentru a avea un control. Nu este normal ca noi sa ne trezim la 3 noaptea, sa ne asezam la coada si apoi sa vina altii, care dau un telefon si intra in fata noastra. Speram ca sa ne rezolvam si noi treaba pentru ca am venit in concediu sa ne relaxam, nu sa stam la cozi", ne-a spus Catalin Popa, un focsanean care lucreaza in Italia. Multi dintre cei care s-au asezat ulterior la coada au inteles ca este foarte greu sa treaca peste rind si au acceptat situatia, in ciuda caldurii infernale de afara. Altii au renuntat la ideea de a-si face pasaport si au plecat acasa, gindindu-se probabil ca ar putea sa se intoarca intr-o alta zi. Angajatii Serviciului de Pasapoarte sint constienti ca ii asteapta o luna grea si se asteapta chiar ca numarul celor care vor veni la sediul din strada Cuza Voda sa creasca in zilele urmatoare. "Este aglomerat la noi, dar noi preluam toate dosarele. Este ceva normal pentru luna august si ne asteptam la acest numar. In medie, zilnic, cam o suta de persoane solicita eliberarea pasaportului. Listele sint intocmite de catre cei care se aseaza la rind, ca o masura de control si pentru a impiedica pe cineva sa intre in fata", ne-a spus comisarul sef Maricica Olaru, seful de la Pasapoarte. Aglomeratia de la pasapoarte se observa si in zona strazii Cuza Voda, unde cu greu se mai poate gasi un loc de parcare. Pentru a nu bloca traficul, politistii au deschis portile Stadionului "Tineretului" si au permis masinilor sa parcheze in incinta bazei sportive. In general, cei care vin pentru pasaport il prefera pe cel biometric, care costa 266 de lei si are termen de valabilitate cinci ani. Spre deosebire, cel temporar este mai ieftin cu 50 de lei dar are termenul de valabilitate doar un an. Pentru noul pasaport biometric termenul de eliberare va fi de maximum 30 de zile lucratoare, dar in mod curent va fi eliberat in doua saptamini. Contravaloarea pasaportului electronic a fost stabilita la pretul de 234 lei inclusiv TVA (se achita la CEC), iar taxa consulara este de 32 lei (se achita la Trezorerie). Pentru vechiul pasaport, romanii achitau aproape 100 lei. Totodata, vrincenii pot opta si pentru un al doilea tip de pasaport "simplu temporar" care are o valabilitate de un an, se emite in doua ore si costa 196 de lei. (Dan CHIRIAC)


Foto: Cele mai aglomerate zone din Focsani sint Centru si Piata Moldovei, intre orele 12.00 si 20.00

"Italienii" si "spaniolii" aglomereaza traficul

Venirea celor care muncesc in strainatate creeaza probleme in trafic. Multe din strazile si bulevardele orasului sint mult mai pline in aceste zile, iar timpii de asteptare la semafoare au crescut semnificativ. In unele intersectii din oras, soferii trebuie sa astepte zeci de minute. De multe ori, probleme in trafic apar in special din cauza opririlor sau stationarilor neregulamentare. "In luna august, odata cu venirea cetatenilor romani din strainatate traficul este mult mai aglomerat, atit in Focsani cit si pe drumurile din judet. Am readaptat graficul si am decis ca echipajele sa lucreze in special intre orele 12.00 si 20.00, atunci cind sint atinse valorile maxime de trafic. Am intuit aceasta situatie si am decis sa dam concedii politistilor de la rutier in special in lunile iunie, iulie si septembrie. Cele mai aglomerate zone sint cele din Centru si de la Piata Moldovei. Acolo vom incerca sa mai fluidizam traficul si impreuna cu reprezentantii primariei vom face sensuri unice pe strazile Greva de la Grivita si Penes Curcanul. Vom avea in permanenta agenti care vor dirija traficul in zonele sensibile din oras", ne-a spus comisarul sef Viorel Gheorghe, seful politiei rutiere Vrancea. (Dan CHIRIAC)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.