Ultima oră

FINANTE BANCI:Mihai Tanasescu: Provocarile carora Romania trebuie sa le faca fata

Ziarul de Vrancea
3 aug 2010 406 vizualizări
: lipsa de credibilitate in aplicarea masurilor si combaterea "lenta" a evaziunii fiscale

Romania dispune de cateva atu-uri in relatia cu Fondul Monetar International, dar trebuie in acelasi timp sa faca fata unor provocari serioase, a declarat pentru HotNews.ro fostul ministru de Finante Mihai Tanasescu, in prezent reprezentant al Romaniei in boardul FMI.


In opinia fostului ministru, Romania se confrunta cu o lipsa de credibilitate in ceea ce priveste aplicarea masurilor asumate, avand de suferit si in ce priveste aplicarea "mai hotarita" a masurilor de combatere a evaziunii fiscale.


Tanasescu a mai spus, raspunzand unui email trimis de redactorul HotNews ca punctele la care Romania mai poate puncta tin de prezentarea reformelor intr-un cadru de strategie pe termen lung si nu in ultimul rand, de o coordonare mai buna a comunicarii interne si externe. -Determinare politica pentru continuarea reformelor structurale;

-Comportament pro-activ in relatia cu EC si FMI;



Atuurile Romaniei, in viziunea lui M. Tanasescu

De partea cealalta, a avantajelor care trebuie fructificate, Romania a dovedit o importanta determinare politica in privinta continuarii reformelor structurale si a demonstrat un comportament pro-activ in relatia cu Comisia Europeana si cu reprezentantii Fondului.

Reprezentantii institutiei financiare vor pleca de la Bucuresti cu o impresie buna si nu vor fi probleme cu eliberarea urmatoarei transe de imprumut, a mai aratat Mihai Tanasescu, care a mai confirmat faptul ca nu ar trebui sa existe probleme cu eliberarea urmatoarei transe (900 milioane de euro).

Tanasescu a tinut sa precizeze ca decizia privind eliberarea urmatoarei transe va fi luata de catre board-ul FMI, pe baza analizelor efectuate in timpul misiunii de evaluare. -Un mediu extern incert;

-O lipsa de credibilitate in aplicarea masurilor

-O aplicare mai hotarita a masurilor de combatere a evaziunii fiscale

-Prezentarea reformelor intr-un cadru de strategie pe termen lung

- O coordonare mai buna a comunicarii interne dar si externe



Provocarile carora trebuie sa le facem fata

Reamintim ca incepand de vineri, o misiune comuna a FMI si a Comisiei Europene se afla in perioada 26 iulie - 4 august la Bucuresti pentru o noua revizuire a acordului cu Romania, care va evalua modul in care Romania a indeplinit criteriile de performana stabilite pentru finele lunii iunie si in cadrul careia se discuta si despre un nou set de prognoze macroeconomice.


Imbunatatirea colectarii, efectuarea cheltuielilor pentru investitii si accesarea fondurilor europene vor reusi sa mentina Romania la deficitul bugetar prognozat de FMI, de -6,8%, chiar in conditiile unei scaderi economice de -1,9% pentru 2010 si a necesitatii reducerii arieratelor la zero pana in primavara lui 2011, declarase reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, pentru agentia de presa Agerpres.

Fostul ministru al Finantelor a explicat ca tinta propusa pentru reducerea arieratelor pentru mijlocul anului 2010 nu este atinsa, desi exista o usoara tendinta de descrestere a valorii arieratelor. In prognoza facuta de Fondul Monetar International este mentionata o scadere in continuare a arieratelor. Ca atare, obiectivul pe termen mediu este ca acestea sa fie reduse pana catre zero pana in primavara anului 2011, cand se termina programul de sprijin semnat de tara noastra cu Fondul


de Dan Popa HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.