Ultima oră

Scandalul Gunoiul se propaga in toata Vrancea

Ziarul de Vrancea
3 aug 2010 2304 vizualizări
Societatea de colectare a deseurilor din Sihlea a lasat gunoiul mot in tomberoane pentru ca satenii nu vor sa achite taxa de 10 lei/luna u drept urmare, Primaria a fost amendata de Garda de Mediu pe motiv ca s-au reactivat vechile gropi de gunoi din spatele caselor u Primaria Sihlea ameninta cu rezilierea contractului societatea Ecoderatisal u pe aceeasi tema a proiectului Vrancea curata , dar urit mirositoare, cititi si de ce finantistii nu se simt implicati in tergiversarea proiectului de gestionare a deseurilor,finantat cu fonduri UE asa cum au fost acuzati de Oprisan

Garda de Mediu Vrancea a amendat Primaria Sihlea cu 3.500 lei pentru nerespectarea programului de salubritate din comuna, activitate care a revenit in sarcina SC Ecoderatisal SRL Urechesti. Pentru ca au refuzat sa plateasca taxa lunara de 10 lei pentru colectarea gunoiului menajer din fata portii, satenii au depozitat gunoaiele pe vechile amplasamente din comuna, lucru care contravine normativelor de mediu. Directivele prevad ca vechile gropi de gunoi sa fie dezafectate, potrivit proiectului "Managementul Integrat al Deseurilor in judetul Vrancea". Programul in valoare de 43 milioane de euro presupune inchiderea a 200 de rampe rurale de gunoi, inclusiv la Sihlea, si amenajarea a cinci statii de transfer si a unui depozit ecologic, insa se loveste de refuzul satenilor de a scoate bani din buzunar pentru un serviciu pe care-l considera aplicabil numai la oras. De altfel, pe seama acestui subiect, premierul Emil Boc a urecheat Consiliul Judetean Vrancea, institutie care implementeaza proiectul. "Primaria Sihlea a primit o amenda de 35 milioane lei vechi pentru ca in localitate s-a perturbat actiunea de salubrizare. Neridicarea gunoiului a dus la reaparitia unor gropi de gunoi pe terenul comunei, locuri unde oamenii obisnuiau sa arunce resturile din gospodarii inainte de implementarea proiectului de salubrizare. Primaria avea un operator de colectare a deseurilor care a renuntat sa presteze activitatea pentru ca nu era platit", ne-a declarat Aurel Cristian, comisar sef la Garda de Mediu Vrancea. La mijloc ar fi si citeva neintelegeri contractuale intre Primaria Sihlea si operatorul de salubrizare, SC Ecoderatisal SRL Urechesti. Reprezentantii Primariei sustin ca au achitat amenda la Garda de Mediu si ca au in plan rezilierea contractului cu firma de colectare a gunoiului. "Societatea a intrerupt activitatea pentru ca nu i-a convenit numarul de contracte. Garda ne-a amendat pentru ca deseurile nu se mai ridicasera, iar tomberoanele erau pline. Cred ca vom ajunge sa reziliem contractul si sa cautam alta firma. Noi am concesionat acest serviciu, iar firma era indreptatita sa-si colecteze taxele de la cetatenii comunei Sihlea. Pina la intocmirea noului contract, taxa era de 5 lei/luna/familie. Dupa innoirea lui, s-a cerut o taxa de 10 lei. De asemenea, ei nu au dat nici o chitanta pentru taxele colectate si nici nu au platit redeventa la Primarie. Asta numai Vrancea curata nu e!", acuza Constantin Purcareata, viceprimarul de la Sihlea.


Pestele de la cap se-mpute!


Potrivit informatiilor de la Primaria Sihlea, din aproape 1.700 de familii, abia 400 si-ar fi platit contributia lunara pentru un tomberon curat. Restul se pare ca n-ar fi de acord cu suma prea mare ceruta de prestatorul de servicii pentru colectarea gunoiului. Satenii spun ca este un cost prea mare si chiar inutil, din moment ce cantitatile de deseuri rezultate din gospodarii pot fi arse sau aruncate in "fundul curtii", asa cum se practica pe vremea bunicilor. Firma care trebuia sa se ocupe de colectarea gunoaielor la Sihlea precizeaza ca intreruperea activitatii a fost temporara, poate si pentru a speria autoritatile locale sa se implice in convingerea satenilor de obligativitatea serviciului. "Noi am cistigat licitatia, dar lumea nu vrea sa faca aceste contracte cu noi. In aceste conditii, noi nu puteam lucra pentru ca avem de acoperit anumite costuri. Potrivit contractului, Primaria trebuie sa ne ajute sa convingem lumea sa realizeze aceste contracte, ceea ce nu a facut. Primaria nu poate rezilia contractul de una singura. In baza carui act? Noi am informat Primaria ca sistam colectarea pentru ca din 1.700 de familii, nu avem nici macar 300 de contracte", ne-a spus Nicusor Statache, reprezentantul Ecoderatisal. Acesta a adaugat ca refuzul achitarii taxei de colectare l-au practicat si sateni din alte comune din Vrancea si ca va incerca in aceasta saptamina sa negocieze o cale de mijloc cu administratia locala din Sihlea. "Noi nu renuntam la contract. Vom purta discutii cu Primaria si vom reincepe activitatea in functie de rezultatul discutiilor. Potrivit acordului dintre parti, Primaria trebuie sa acorde sprijin, sa mearga in teritoriu si sa explice obligativitatea contractului", a completat reprezentantul Ecoderatisal Urechesti. (Iulia CRETU)


Prefectul si Finantele au replicat timid pe tema gunoaielor

u finantistii nu se simt implicati in tergiversarea proiectului de gestionare a deseurilor in Vrancea, in suma de peste 43 de milioane de euro u observatiile lor privind licitatia au fost extrem de pertinente, dar nu spun care au fost acestea u prefectul Ion Oprea s-a limitat sa ceara CJ o ampla informare asupra stadiului proiectului, dupa ce reprezentantii Guvernului in teritoriu au fost acuzati de Marian Oprisan de intirzierea acestui proiect

Prefectura si Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Vrancea au raspuns ieri retinut la acuzatiile adresate de presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, conform caruia intirzierea implementarii proiectului "Sistemul de management integrat al deseurilor solide in judetul Vrancea", de 43,6 milioane de euro, ar fi fost cauzata de un functionar de la DGFP. Reactia a venit dupa ce, la videoconferinta cu prefectii de duminica, premierul Emil Boc a acuzat CJ Vrancea de tergiversarea proiectului privind managementul deseurilor in judet. "Sistemul de management integrat al deseurilor solide in judetul Vrancea. La aceasta data, proiectul inregistreaza 8 luni de intirziere. Ce inseamna asta?", a vrut sa stie Boc. In opinia sefului Executivului problema este in curtea celor care fac documentatia pentru licitatii si raspund de acest lucru. Motiv pentru care Biroul de Presa al CJ a facut o serie de precizari printre care si faptul ca "«Sistemul Integrat de Management al Deseurilor in judetul Vrancea» risca sa fie blocat ca urmare a demersurilor angajatilor Ministerului de Finante care au ridicat o serie de observatii legate de fisele de achizitii. "Se pare ca reprezentantul DGFP Vrancea ar fi facut urmatoarea declaratie: «Nu ma pricep exact, pentru ca nu am mai participat niciodata la o astfel de licitatie, dar eu consider ca acea fisa de achizitie trebuia sa contina si alte date». Pentru a preintimpina astfel de situatii, Ministerul Mediului si Padurilor a organizat mai multe intilniri de instruire cu observatorii din cadrul DGFP din tara dar, din pacate, la aceste intilniri nu a participat nici un reprezentant al DGFP Vrancea", se arata in comunicatul CJ Vrancea.


Conducerea DGFP respinge orice acuzatie


De partea cealalta, finantistii se justifica sustinind ca observatiile lor legate de licitatie au fost extrem de pertinente, dar se feresc sa spuna care au fost acestea. "Cel pe care il delegam sa observe licitatiile din partea noastra este Iulia Leonte, un functionar cu expertiza. Observatiile noastre au fost inscrise in procesul verbal si au fost acceptate de catre cei de la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) pentru ca asta este si procedura solicitata de ei. CJ poate sa sustina ce vrea, noi avem documente. Nu ne intereseaza pe noi alte declaratii, observatorul nostru si-a facut datoria si nu avem nici o legatura cu intirzierea de 8 luni. Daca era asa, de ce din 8 iulie nu s-a mai organizat o alta licitatie?", ne-a declarat directorul DGFP Vrancea, Eugen Ciorici. Prefectul Ion Oprea, la rindul sau, a precizat ca asteapta o informare completa din partea CJ Vrancea, cu privire la acest proiect. "Vrem sa ni se prezinte stadiul de implementare a proiectului si apoi sa gasim modalitatea prin care sa acceleram procesul de punerea in opera a acestuia. Vom vedea ulterior ce masuri se impun", a spus Oprea, dupa ce ieri a trimis o adresa catre institutia vecina in acest sens. (Doina GANEA)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 14 ore, 12 minute, 17 secunde
Pana cand nu va fi salubrizata lumea oamenilor, cu guvernanti si guvernati, la un loc, celelalte gunoaie vor ramane!
, acum 739398 zile, 14 ore, 12 minute, 17 secunde
Eu vad un Marian Oprisan , care stie ce vrea si ce trebuie judetului si o gasca de golani care nu stie cum sa mai faca numai s-al incurce. Rusine lor! Felicitari oprisane!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.