Ultima oră

Avocatii pensionari pot profesa doar in baza actelor medicale

Nicoleta Cristea
29 iul 2010 3570 vizualizări
Aparatorii Valeriu Parpauta si colega sa de breasla, Maria Manole vor cumula pensia cu onorariile avocatesti

Doi avocati cu state vechi de plata in Baroul Vrancea au devenit din aceasta vara pensionari, insa vor continua sa puna concluzii in dosare. Atit avocata Maria Manole, cit si colegul sau, Valeriu Parpauta, au implinit limita de virsta pentru pensionare, respectiv 57 de ani, cit este stabilita pentru femei, si 62 de ani, pentru barbati. Conform decanului Baroului Vrancea, virsta de pensionare a fost modificata la 65 de ani, propunerea fiind aceea ca si femeile sa profeseze pina la aceeasi virsta. Ambii avocati care s-au pensionat recent au avut de-a lungul timpului procese importante de pledat. Avocata Maria Manole a fost de altfel membru al Comisiei de Disciplina a Baroului Vrancea, alaturi de alti colegi. Valeriu Parpauta este unul dintre avocatii care a invatat meserie multi tineri care au ales sa poarte roba aparatorilor, decizia de inscriere in barou fiind emisa pe 10 februarie 1980. De mentionat ca, timp de citiva ani, pina sa devina un avocat renumit, a fost procuror. Dragostea pentru aceasta meserie le-a fost insuflata ambilor copii ai sai, atit fata cit si baiatul fiind avocati in Baroul Vrancea. Chiar daca in curind la usa acestora va bate postasul cu cuponul de pensie, cei doi aparatori au ales ca, din cind in cind, sa revina in instante. "Cind se pensioneaza pentru limita de virsta, avocatul poate cere sa isi continue activitatea, solicitarea urmind a fi insotita de un act medical privind starea mentala de sanatate. Cei doi colegi nu sint singurele cazuri, mai sint citiva avocati din Barou care, desi s-au pensionat, inca profeseaza. De regula, pentru a implini stagiul de cotizare este necesara o vechime in activitate de 35 de ani, iar orice an sub aceasta virsta inseamna penalizare. La stabilirea pensiei se ia in calcul numai perioada contributiei in avocatura, orice alta contributie fiind calculata de Casa de Pensii. In ceea ce priveste pensia avocatilor, aceasta se stabileste in functie de situatia trimisa de catre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania", ne-a spus avocatul Ticu Burca, decanul Baroului Vrancea. Potrivit legii, avocatii care indeplinesc conditiile de pensionare pentru limita de virsta si doresc sa se pensioneze precum si avocatii pensionati pentru limită de virsta pot solicita pensia de retragere definitiva din profesie, in baza unei decizii de incetare a calitatii de avocat date de Barou si radierea din Tabloul avocatilor. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.