Ultima oră

LIFE:Utile:Vitamina D te scapa de depresie; Romanii consuma haotic suplimente

Ziarul de Vrancea
29 iul 2010 560 vizualizări
Beneficiile alcoolului: baut cu moderatie, scade riscul de inflamare a articulatiilor; Cum se citeste indicele de radiatii ultraviolete

Beneficiile alcoolului: baut cu moderatie, scade riscul de inflamare a articulatiilor


Persoanele care nu beau deloc alcool prezinta un risc de patru ori mai mare de a se imbolnavi de poliartrita reumatoida, sustin cercetatorii britanici. Consumul regulat de alcool ar putea reduce atat riscul de aparitie, cat si gradul de severitate ale poliartritei reumatoide, o maladie cronica ce se manifesta prin inflamatii ale articulatiilor, releva un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie. Poliartrita reumatoida este cea mai frecventa dintre maladiile inflamatorii ale articulatiilor, cu o prevalenta estimata la 0,25 - 0,5% in Franta. Studiul britanic a constatat efectele benefice ale consumului moderat de alcool asupra acestei boli, fara sa conteste, insa, efectele daunatoare ale abuzului de alcool asupra starii de sanatate. Cercetarea a fost realizata pe un esantion de 873 de pacienti suferind de poliartrita reumatoida. Dosarele lor medicale au fost comparate cu cele ale voluntarilor sanatosi din grupul de control, care a inclus 1.004 persoane, anunta Gandul.


Cum se citeste indicele de radiatii ultraviolete


Nivelul 8 al radiatiilor, atins la noi saptamana trecuta, e unul ridicat, insa nu e cel mai mare. Dupa aceasta cifra, amenintarile asupra sanatatii sunt mari. Radiatiile ultraviolete (UV) sunt produse de soare, alaturi de lumina si caldura, dar, spre deosebire de acestea, sunt inselatoare, deoarece nu pot fi vazute sau simtite. Singurul care poate oferi informatii concrete este indexul UV (UVI), cu valori cuprinse intre 0 si 11 si deosebit de periculos daca este mai mare de 8. Valorile maxime sunt atinse in jurul orelor amiezii, in timpul lunilor de vara, cu precadere cand cerul este senin, insa poate fi mare si atunci cand e innorat, fiind reflectate de apa si particulele din atmosfera, explica expertii Organizatiei Mondiale a a Sanatatii (OMS) intr-un document menit sa atentioneze populatia in legatura cu pericolele expunerii la ultraviolete, informeaza EVZ.


Vitamina D te scapa de depresie


Cei care petrec suficient timp in aer liber sunt mai feriti de problemele psihice. Cei mai multi dintre noi stiu ca vitamina D este necesara pentru a avea oase puternice. Studii recente au aratat insa ca acest nutrient joaca un rol important in preventia astmului, depresiei, cancerului, bolilor de inima, diabetului, obezitatii. Specialistii site-ului medical in limba engleza www.webmd.com au explicat pe indelete toate aceste aspecte, iar medicii romani afirma, de asemenea, ca vitamina D a fost redescoperita in ultimii ani. I s-au gasit si alte roluri decat cele cu care am fost obisnuiti. Pentru ca oamenii lucreaza in interior si ies tot mai putin la aer, nu este rau sa apeleze la suplimente, mai ales o data cu inaintarea in varsta, spune nutritionistul Corina Zugravu, de la Facultatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti, scrie Romania Libera.


Carentele de vitamina B si aminoacizi provoaca depresie


Aceasta afectiune este des intalnita in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 25 si 50 de ani, sustin psihologii Potrivit statisticilor, trei milioane de romani sufera de depresie sau stari de anxietate, proportia fiind de trei femei la un barbat. Specialistii spun ca aceasta afectiune este des intalnita in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 25 si 50 de ani. Mai mult, atentioneaza psihologii, tot mai multi copii si adolescenti sunt afectati de aceasta boala, mai exact unul din 33 de copii si unul din opt adolescenti. Depresia se poate instala in conditiile in care in organism exista diferite carente, cauzate de alimentatia defectuoasa. Potrivit specialistilor in nutritie, lipsa vitaminei B, a aminoacizilor si a carbohidratilor favorizeaza aparitia starilor de anxietate. Astfel, somonul, sardinele, tonul, nucile si uleiul de rapita "lupta" eficient impotriva depresiei. Recent, o cercetare a unui spital american din Belmont a aratat ca alimentele care contin uridina, cum este cazul sfeclei de zahar, pot preveni sau ameliora depresia, anunta Gandul.


Romanii consuma haotic suplimente


Romanii consuma suplimente la sfatul prietenilor sau in functie de ce scriu revistele si mai putin la recomandarea medicului. Suplimentele nutritive pot fi eficiente in numeroase probleme de sanatate, doar daca sunt de calitate (marca recunoscuta, norme de productie respectate) si tintesc o anumita afectiune. "Romanii nu au cultura fitoterapeutica, nu stiu sa aleaga suplimentele in functie de concentratie, tipul de substanta activa si aleg cele mai ieftine produse. In plus, sunt derutati de prospect, care le recomanda ca fiind bune la toate", precizeaza medicul Razvan Alexandru, directorul Vitacare. In Romania, doar 10% din populatie apeleaza la suplimente nutritive, recomandate rar de catre medici. Romania e depasita la acest capitol de Ungaria, unde se consuma de 8 ori mai multe suplimente pe cap de locuitor sau Germania (de 20 de ori mai multe pe cap de locuitor), scrie EVZ.


Cariile vor putea fi indepartate cu un gel dentar


Obtinerea unui gel care poate regenera celulele din smaltul dentar si are ca efect astuparea cariilor, ar putea insemna sfarsitul vizitelor la stomatolog pentru plombe, anunta publicatia britanica The Telegraph. Conform oamenilor de stiinta francezi care au obtinut acest gel, in doar o luna dinti grav cariati au redevenit complet sanatosi, conform unor teste de laborator realizate pe cobai. Echipa de cercetatori de la Institutul national pentru sanatate si studii medicale din Paris a descoperit faptul ca hormonul MSH, care stimuleaza formarea de melanocite, poate stimula si regenerarea dintilor, informeaza Romania Libera.



de M.B. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.