Ultima oră

INTERNATIONAL:Haaretz despre prabusirea elicopterului in Bucegi: De ce se antreneaza Fortele Israeliene atat de departe de casa?

Ziarul de Vrancea
28 iul 2010 477 vizualizări
Fortele Aeriene Israeliene (IAF) au inceput sa inteleaga ca trebuie sa plateasca un anumit pret pentru doua obiective foarte importante: experienta in situatii dificile si crearea unor aliante viitoare, scrie Haaretz. "Dar de ce se antrena o unitate a IAF pe un alt continent?" se intreaba autorul articolului, referindu-se la tragedia aviatica petrecuta luni, in muntii Bucegi, cand un elicopter cu sase militari israelieni si un roman s-a prabusit.

Exercitiile aeriene israeliene in strainatate au fost reluate pe la jumatatea anilor 1990. "Pana atunci, Israelul practic se autoizolase, incercand sa ascunda strategiile de lupta de teama ca si-ar fi diminuat capacitatile de atac intr-o lume dependenta de echipamentele militare americane", noteaza Haaretz.


In prezent, nici o armata, nici macar cea a Statelor Unite, nu poate face fata singura unui conflict. O buna cunoastere a modului de organizare, a personalului si procedurilor poate oferi ocaziile adecvate pentru operatiuni viitoare comune", scrie publicatia.


A fost o luna "proasta" pentru Fortele Aeriene Israeliene, care pun un accent atat de mare pe siguranta, pastrand un echilibru intre masurile de precautie si operatiunile eficiente. Accidentul de luni a aparut in timpul unui exercitiu de formare numit "Blue Skies" - un nume atat de putin reprezentativ pentru conditiile meteorologice la momentul dezastrului.


"Este putin probabil ca echipajul elicopterului prabusit in Romania - unde terenul este mai putin familiar, muntos si impadurit - sa fi putut respecta procedurile israeliene la fel de strict cum ar face-o in Israel. Regulile de transport si antrenament sunt diferite in Romania, fiind intr-o oarecare masura dependente de sustinere externa si supraveghere. Insa Fortele Aeriene Israeliene au tras invataminte din accidentele suferite in trecut, luand in considerare proceduri pentru situatii periculoase", noteaza editorialistul.


Din pacate tragedia de luni este o parte a unui proces lung si costisitor de pregatire pentru operatiuni in diverse teatre de lupta din lume.


Un elicopter militar israelian s-a prabusit luni la granita dintre judetele Dambovita si Brasov, intr-o zona montana greu accesibila. Spre locul impactului au plecat mai multe echipaje de ambulanta si un elicopter Smurd. Cautarile au fost pornite inclusiv de Jandarmeria Montana si de salvamontisti. In urma prabusirii elicopterului, au decedat sase militari israelieni si unul roman.



de D.G. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.