Ultima oră

LIFE:Utile: Ce pericole ascund infectiile urinare netratate; Cum sa scapati de febra musculara

Ziarul de Vrancea
28 iul 2010 620 vizualizări
Alcoolul si tutunul cresc riscul aparitiei parodontozei; Ciocolata genereaza depresii

Un kilogram de rosii din 2010, echivalentul unei tomate din 1990


Ca sa primeasca cantitatea necesara de substante nutritive, un roman trebuie sa manance un kilogram de rosii pentru a obtine beneficiile pe care in urma cu 20 de ani le obtinea dintr-o singura tomata, spune pentru Gandul prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. "Astazi, pentru ca organismul sa beneficieze de aceeasi cantitate de substante nutritive trebuie sa marim cantitatea de fructe sau legume pe care o mancam. De exemplu, inainte mancam o rosie si era suficient, astazi trebuie sa mancam un kilogram pentru ca organismul sa primeasca aceeasi cantitate de vitamine si minerale", precizeaza prof. dr. Mencinicopschi, scrie Gandul.


Vaccinul anti-HPV, dubla protectie


Vaccinul care protejeaza femeile de virusul papilloma uman sau HPV responsabil de aparitia cancerului de col uterin previne si dezvoltarea negilor genitali. Descoperirea a fost facuta de cercetatorii unei companii americane producatoare de vaccin, care au studiat 17,622 de femei cu varste cuprinse intre 16 si 26 de ani, din peste 24 de tari. Unul dintre cercetatori vorbeste chiar despre posibilitatea vaccinarii barbatilor. "In contextul acestei ipoteze, vaccinul ar putea fi folosit la fel de bine si in cazul barbatilor, pentru a preveni aparitia negilor genitali", anunta EVZ.


Ce pericole ascund infectiile urinare netratate


Infectiile urinare sunt printre cele mai intalnite afectiuni atat in randul femeilor, cat si al barbatilor. Medicii avertizeaza ca atunci cand boala nu este tratata corespunzator, ea se cronicizeaza. Potrivit dr. Radu Constantiniu, medic primar urolog, infectiile urinare netratate pot duce in timp chiar la distrugerea rinichilor, deoarece cistitele care recidiveaza duc la infectii tot mai mari, care pot cuprinde ureterele si chiar rinichii. Infectiile de tract urinar sunt mai frecvente in randul femeilor, astfel ca statisticile arata ca 50 la suta din acestea sufera cel putin o data in timpul vietii de o forma de infectie urinara. Barbatii tineri sunt rareori afectati, in schimb, cei trecuti de varsta de 50 ani, cu afectiuni ale prostatei, sunt mai expusi riscului de infectii urinare, spun medicii urologi, informeaza Gandul.


Cum sa scapati de febra musculara


Masajul, alergarile usoare si unguentele cu heparina reduc suferinta la jumatate. Pentru a scapa de febra musculara, care apare dupa un efort fizic intens, exista remedii si mai bune decat celebra aspirina, sustin specialistii in sport si kinetoterapie. Cu acestea, ati putea reduce la jumatate durerile care de obicei tin intre trei si cinci zile. Sfatul kinetoterapeutilor este sa nu va repeziti la medicamente antiinflamatoare, care v-ar putea distruge stomacul, si sa incercati intai cateva metode naturale. Oricum, febra musculara este fiziologica, scrie Romania Libera.


Ciocolata genereaza depresii


Persoanele care mananca cel putin un baton de ciocolata pe saptamana sunt ceva mai posace decat persoanele care nu simt nevoia de a-si imbata papilele gustative cu deliciosul desert. Iata concluzia unui studiu efectuat de cercetatorii americani. Multe dintre noi mancam ciocolata atunci cand suntem triste, crezand ca ne va imbunatati starea de spirit. Abordare total eronata, spun oamenii de stiinta care ne explica cum ca ciocolata, de fapt, genereaza o stare de depresie, mai degraba decat sa o amelioreze, informeaza Libertatea.


Alcoolul si tutunul cresc riscul aparitiei parodontozei


Cariile netratate pot fi cauza mai multor boli grave printre care si parodontoza, o afectiune a gingiilor, potrivit medicilor stomatologi. Ei sustin ca starea de sanatate a organismului poate influenta evolutia si progresia acestei boli. De aceea, este foarte importanta tratarea bolilor generale asociate afectiunilor parodontale. Potrivit statisticilor, o treime dintre persoanele cu varste de peste 55 de ani sunt afectate de parodontopatie, sau parodontoza, o boala grava a gingiilor. Boala este provocata in principal de bacterii. Fumatul si cariile netratate sunt principalii factori favorizanti ai acestei afectiuni, anunta Gandul.



de M.B. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.