Ultima oră

Piata Moldovei nu se mai privatizeaza

Doina Ganea
28 iul 2010 1078 vizualizări
Consilierii locali au respins in unanimitate propunerea primarului Decebal Bacinschi de a externaliza Administratia Pietelor din Focsani u pentru salvarea a peste 100 de locuri de munca, motivul invocat de executiv, alesii locali au cerut alte solutii u fara insa sa astepte aprobarea Consiliului Local, Decebal Bacinschi a transmis ieri noua organigrama la Agentia Nationala a Functionarilor Publici

Solutia gasita de executivul local al Focsaniului pentru a fenta concedierile, si anume descentralizarea Administratiei Pietelor, nu a trecut de votul consilierilor locali. Pentru a evita disponibilizarea, Primaria a decis insa transformarea Administratiei Pietelor municipiului Focsani in societate comerciala. Mai precis, pentru a nu da afara aproape 100 de oameni din cadrul Primariei Focsani si din serviciile din subordinea sa, edilii orasului au vrut sa puna in aplicare o "smecherie" prin care sa se evite complet disponibilizarile. Aceasta a fost reorganizarea Administratiei Pietelor, prin transformarea serviciului public in societate comerciala, astfel incit sa nu mai fie nevoie sa se realizeze concedieri, pentru ca Ordonanta de Guvern 63/2010 privind reducerea posturilor din administratiile publice locale, se aplica doar personalului propriu din primarii si din serviciile din subordine. Potrivit proiectului initiat de primarul Decebal Bacinschi personalul trebuia sa treaca la nou infiintata SC Administratia Pietelor Focsani SA. Pentru a bate in cuie aceasta "smecherie" proiectul a fost supus aprobarii in sedinta ordinara de ieri a Consiliului Local Focsani. Numai ca alesii locali nu au aprobat infiintarea noii societati. Consilierii PNL au ridicat pe rind diferite obiectii legate de o supunere a propunerii la o dezbatere publica, consultarea alesilor locali pentru gasirea de alternative la disponibilizarile ce ar urma sa apara si nu in ultimul rind eficientizarea activitatii de la piata. "Eu sint convins ca solutia finala va fi tot crearea unei societati. Noi sintem de acord cu externalizarea, dar nu acum. Proiectul trebuie sa aduca ceva nou. Noi stim de unde a pornit ideea initierii unui asemenea proiect, din incercarea de a rezolva problema disponibilizarilor. Eu zic, desi am sa-mi ridic multa lume in cap, ca deocamdata nu ar fi corect sa procedam la externalizarea serviciului, doar pornind de la acest motiv", a spus consilierul PNL, Gheorghe Stan.


Bacinschi a spus "hop" inainte sa sara pirleazul


Potrivit noilor norme, prevazute de OUG 63/2010, la nivelul Primariei Focsani ar trebui sa existe un numar de 696 de posturi, din care 575 pentru aparatul de specialitate al primarului si institutiile subordonate si diferenta de 121 de posturi pentru Politia Comunitara (98 de posturi), Evidenta Populatiei (15) si proiecte europene (8 posturi). In prezent insa Primaria dispune de un total de 839,5 posturi, din care 674, posturi ocupate. Cum aceste posturi ocupate nu cuprind si pe cele aferente Politiei Comunitare, Evidentei Populatiei, rezulta o varianta destul de neplacuta. Astfel, din calculele municipalitatii ar trebui sa fie date afara, din luna august, peste 100 de persoane. Cu aceasta modificare, noua organigrama a Primariei a si fost depusa ieri de catre primarul Decebal Bacinschi la Agentia Nationala a Functionarilor Publici pentru obtinerea avizului, cerut de Ordonanta de Guvern 63/2010, fara a mai astepta aprobarea CL. "Noi am trimis la Bucuresti noua organigrama si ea a fost aprobata. Acum va trebui sa decideti fiindca avem trei variante. Prima a cazut, mai ramine a doua, care inseamna desfiintarea unor unitati aflate in subordinea noastra cum ar fi Corul "Pastorala" sau Clubul Sportiv Municipal si cea de- a treia varianta trecerea inapoi la CUP a serviciului de salubritate din cadrul SC CUP Salubritate SRL. Societate pe care am facut-o pentru a nu mai plati atitea cheltuieli. Acum va trebui sa va hotariti asupra unei solutii. Potrivit calculelor noastre va trebui sa dam afara cam 130 de salariati", a spus primarul Decebal Bacinschi.


Consilierii cred ca Primaria are si asa prea multi angajati


In replica, consilierul liberal Doina Fodoreanu a considerat ca aceasta consultare solicitata de executiv vine cam tirziu. "In primul rind cred ca acest proiect ar fi meritat mai multa atentie si chiar o dezbatere publica. In al doilea rind aceasta consultare privind gasirea unor solutii trebuia sa aiba loc mai de mult cu alesii locali. Si in al treilea rind cred ca se pot face disponibilizari din citeva unitati si servicii fara probleme si fara sa se blocheze activitatea institutiei. Am vazut vinerea trecuta, in jurul orelor 12.00, vreo 8 persoane de la Salubritate care stateau degeaba in Parcul Balcescu. Cred ca este suficient personal sa acopere activitatea in Primarie", a fost de parere consilierul PNL Doina Fodoreanu. Supus la vot, proiectul initiat de primarul Decebal Bacinschi a fost respins de toti cei 21 de consilieri locali, inclusiv de catre colegii de partid ai edilului pesedist, care s-au abtinut. "Eu nu sint de acord cu proiectul decit partial. In general nu sint de acord cu nicio hotarire de guvern pentru ca acesta ne impinge la externalizarea serviciilor. Personal cred ca mai devreme sau mai tirziu vom fi nevoiti sa le externalizam pe toate. Eu unul as milita pentru pastrarea unitatilor de cultura si sport", a spus consilierul PSD Neagu Nistoroiu. In prezent, la Administratia Pietelor sint 92 de posturi ocupate din cele 105 aprobate. Daca alesii locali ar fi fost de acord, noua unitate subordonata CL Focsani s-ar fi numit SC Administratia Pietelor Focsani SA, urmind a avea actionar unic, Municipiul Focsani, cu un aport de capital de 90.000 de lei. Consiliul Local Focsani mai este actionar unic la SC ENET SA, SC CUP Salubritatea SRL si la SC Transport Public SA Focsani. (Doina GANEA)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 10 ore, 51 minute, 46 secunde
Si daca se privatiza tot aia era! Plina de tzigani obraznici si mai ales lipsita de igiena (a se vedea cum se vinde carnea la tarabe, expusa in aer liber ca tot e sezonul mustelor, epidemiilor si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.