Ultima oră

Demiterea vicelui din Ruginesti, ajunsa in penal

Ziarul de Vrancea
28 iul 2010 1793 vizualizări
Tribunalul Vrancea va decide daca dosarul edilului si a consilierilor locali va fi retrimis procurorilor pentru inceperea urmaririi penale u vicele Ion Macovei revendica in instanta si salariile neplatite in perioada cit a fost revocat ilegal, timp de un an

Primarul din Ruginesti, alaturi de consilierii locali din comuna, sint cercetati penal dupa ce vicele localitatii a cerut tragerea lor la raspundere pe motivul refuzului celor susmentionati de a-l repune in functie. Dosarul a ajuns la Tribunalul Vrancea dupa ce hotarirea Judecatoriei Adjud de a retrimite cauza procurorilor pentru inceperea urmaririi penale a fost atacata cu recurs. Initial, plingerea inaintata de vicele liberal Ion Macovei procurorilor s-a soldat cu neinceperea urmaririi penale, considerindu-se ca, intrucit primarul nu are atributii in alegerea, desemnarea sau revocarea unui viceprimar, refuzul de a-l reintegra pe acesta in functie nu este o actiune ce ar atrage raspunderea penala pentru abuz. "Actiunea penala nu poate fi exercitata, deoarece viceprimarul nu este angajat in baza unui contract individual de munca, acesta fiind ales cu votul majoritatii consilierilor locali in functie, din rindul membrilor acestuia", se arata in rezolutia data la parchet. Apararea primarului Adrian Alexe din Ruginesti a fost aceea ca, desi Macovei avea decizie definitiva, nu a apelat la ajutorul unui executor judecatoresc pentru a pune in aplicare prevederile instantei. "Eu nu puteam sa reintegrez o persoana aleasa, respectiv viceprimarul, ci doar personalul contractual din Primarie", s-a aparat social democratul Adrian Alexe. Sesizarea lui Macovei a luat fiinta dupa ce, in ciuda faptului ca a cistigat actiunea intentata CL Ruginesti pentru repunerea sa in functie, acest lucru nu s-a intimplat in practica. Abia ulterior, dupa ce a fost exclus pentru a doua oara prin hotarire de CL, Macovei a reusit sa isi recapete postul. "Datorita vrajmasiilor dintre partide, primarul, prin intelegere cu consilierii locali ce formeaza coalitia, au incercat sa ma demita din aceasta functie", arata vicele in plingerea penala. Ion Macovei spune ca se judeca cu Primaria si Consiliul Local de aproape doi ani pentru repunerea sa in functie, revendicind, tot in instanta, si salariile neplatite in perioada cit a fost revocat ilegal, adica un an si o luna. Viceprimarul a obtinut in instanta si 50.000 lei daune morale la Tribunalul Vrancea si 5.000 lei la Curtea de Apel de la Galati. "Am fost repus pe functie cu executorul judecatoresc. Daca justitia este dreapta, hotarirea de incepere a urmaririi penale ar trebui sa ramina definitiva si irevocabila. Toate instantele au spus ca primarul are culpa, aceea de abuz in serviciu. Eu voi merge mai departe", ne-a declarat vicele liberal de la Ruginesti.

Primarul si 8 consilieri, acuzati de abuz in serviciu

Macovei a fost initial scos pe tusa in octombrie 2008, motivele tinind de faptul ca nu ar fi participat la o sedinta a CL, ca nu ar fi fost prezent la imprastierea ierbicidelor pe izlazul comunal si ca nu ar fi asigurat igienizarea piriului Domosita. Ulterior, Macovei a cistigat definitiv reintegrarea in functie, insa acest lucru a intirziat sa se intimple. In cauza penala, dupa ce plingerea s-a solutionat cu neinceperea urmaririi penale, Macovei a atacat rezolutia la Judecatoria Focsani, competenta fiind insa declinata catre Judecatoria Adjud. Liberalul motiva in actiune ca ar fi evident ca primarul social democrat ar fi incalcat legea. La instanta din Adjud, in martie anul acesta, completul de judecata i-a admis plingerea, a fost desfiintata rezolutia initiala, cauza fiind trimisa din nou procurorilor in vederea inceperii urmaririi penale. Astfel, la Adjud s-a considerat ca primarul, cei patru consilieri social democrati, cei trei democrat liberali, impreuna cu cel independent ar trebui cercetati pentru abuz in serviciu. Decizia pentru retrimiterea cauzei la parchet apartine insa Tribunalului Vrancea, termenul urmator al procesului fiind stabilit pentru luna viitoare. (N. CRISTEA, M. BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.