Bilantul ploilor: case inundate, drumuri si poduri rupte
Ploile torentiale de luni seara au devastat din nou judetul. Un drum national si unul judetean au fost inchise, in timp ce mai multe case din Adjud, Vizantea si Racoasa au fost inundate. Curtile mai multor case din Adjud au fost cuprinse de apa luni seara, in urma ploilor torentiale care au cazut in nordul judetului. In jurul orei 01.20, Sectia de Pompieri Adjud a fost solicitata sa intervina pe strada Al. I. Cuza pentru a evacua apa acumulata din cauza ploilor abundente. Apa a ajuns la o adincime de jumatate de metru, a inundat strada si a intrat in mai multe curti. Pompierii au actionat cu o autospeciala de lucru cu apa si spuma, dar si o motopompa pentru evacuarea apei de pe strada pe o lungime de 50 metri si o adincime de aproximativ 0,5 metri. La Focsani, un sofer a ramas blocat in Pasajul Vilcele, dupa ce a incercat sa treaca spre Cimpineanca. Din cauza ploilor torentiale, apa a depasit cu mult limita normala, astfel incit, autoturismul a ramas plutind pe apa. Ploile de luni au afectat si cinci gospodarii din satul Gogoi, din comuna Racoasa. Cetatenii din sat au intervenit alaturi de pompieri pentru a inlatura apa. La Homocea, sat Costisa, au fost inundate 8 locuinte, iar drumul de interes local Strada Bisericii a fost distrus in proportie de 80% din cauza scurgerilor de pe versanti. în satul Lespezi, revarsarea piriului Polocin a inundat 4 gospodarii. De asemenea, aseara, o turma de 400 de oi a ramas izolata pe o insula formata pe riul Putna in comuna Garoafa. Pompierii s-au deplasat la fata locului cu doua barci pneumatice pentru a salva animalele si ciobanul aflati in pericol.
Drumuri si poduri rupte de viituri
Dupa ce la sfirsitul lunii iunie podul ce traverseaza piriul Lepsulet, din centrul statiunii Lepsa, a intrerupt circulatia pentru o zi, ieri, situatia a fost identica. Podul provizoriu de peste piriul Lepsulet a cedat din nou sub furia apelor, astfel incit, circulatia spre Gresu a fost blocata temporar. Soferii au asteptat ore intregi pentru a gasi o solutie de a-si continua drumul. "Zona a fost semnalizata corespunzator, iar executantul lucrarii intervine cu utilaje proprii pentru repunerea in functiune a variantei de circulatie", transmite Biroul de presa al Prefecturii. De asemenea, apa a patruns in patru curti si trei locuinte, dar si intr-un magazin din Lepsa, situate in vecinatatea podului afectat. Probleme au aparut si pe drumul national 2 L, intre Tisita si Soveja, unde structura de rezistenta a unui podet ce traverseaza piriul Gura Boului a fost afectata. Politistii au decis ca in zona respectiva sa se circule cu restrictii. La Vizantea Livezi, doua sate, Piscu Radului si Mesteacanu, au ramas izolate din cauza ca apele au rupt caile de acces. Podetul din tuburi de beton ce face legatura intre satele Mesteacanu si Livezile a fost rupt. Pompierii lucrau aseara pentru amenajarea unei punti in vederea fluidizarii traficului pietonal. Ieri, din cauza debitului ridicat al riului Susita, podul situat de DJ 204 E, intre Ciuslea si Doaga, a fost distrus. Circulatia masinilor a fost oprita in aceasta zona. Si pe DN2M, de pe pe raza comunei Andreiasu se circula cu dificultate ieri, nivelul apei ajungind la platforma drumului, iar pe DN 24, in dreptul comunei Garoafa, carosabilul era inundat, intervenindu-se pentru evacuarea apei. Au mai fost afectate doua drumuri judetene si 13 drumuri comunale. în comuna Jaristea au fost afectate doua drumuri (DJ 205N, DC 132), la Fitionesti alte doua drumuri comunale din satele Ciolanesti , respectiv Ghimicesti, iar la Tanasoaia un drum judetean care trece prin satul Feldioara si unul comunal din satul Covrag. Si la Slobozia Bradului au fost afectate mai multe drumuri judetene care trec prin comuna. "Au cazut 87 l/mp marti dimineata dupa ora 4.00, timp de 20 de minute. Doua dintre ulitele care au fost afectate le terminasem de reparat vineri", ne-a declarat Valerica Zamfirescu, primarul din Slobozia Bradului. Prefectul Ion Oprea a convocat ieri in sedinta extraordinara membrii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta. "în acest context membrii comitetului au aprobat initierea un proiect de hotarire de guvern in vederea obtinerii unor sume de bani din fondul de interventie al Guvernului pentru localitatile respective", transmit reprezentantii Prefecturii.
S-au atins cotele de inundatii pe Susita si Vizauti
Ploile torentiale au condus si la cresterea debitelor riurilor din zona de nord a judetului. "S-a atins un nivel de plus 45 de cm peste cota de inundatii, la ora 7.00, la Ciuruc, pe Susita. Pe piriul Vizauti, la ora 9.00 s-a atins cota de pericol. Nivelurile riurilor sint in scadere. Codul galben hidrologic s-a prelungit pina miine (azi, n. r.) pe Trotus, Putna si Rm. Sarat", ne-a declarat Sergiu Mihaila, purtatorul de cuvint al Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Vrancea. Ieri dimineata, maxima precipitatiilor a fost atinsa la Reghiu "" 62,8 l/mp, conform datelor centralizate de SGA Vrancea. A mai plouat in cantitati insemnate la: Ciuruc "" 39 l/mp, Vidra "" 33 l/mp, Nereju "" 29 l/mp si Herastrau "" 20 l/mp. Ieri seara inca era valabila atentionarea meteorologica cod galben de ploi torentiale si pentru jumatatea de vest a judetului, pina la ora 18.00. (M. BESLEAGA, D. CHIRIAC)