Ultima oră

ACTUALITATE:Un elicopter militar israelian s-a prabusit in apropiere de comuna Fundata.

Ziarul de Vrancea
27 iul 2010 477 vizualizări
La bord se aflau sase soldati israelieni si unul roman. Patru cadavre au fost recuperate

Elicopterul care s-a prabusit, luni dupa-amaiza, in apropierea localitatii brasovene Fundata este un aparat de zbor israelian, de transport, CH 53 care participa, cel mai probabil, la exercitiul comun aerian romano-israelian Blue Sky 2010, au declarat pentru Mediafax surse militare.


Potrivit surselor citate, exercitiul avea ca obiect executarea de misiuni de cautare, salvare si evacuare medicala.


UPDATE 1 - MApN confirma informatiile, la bord se aflau sase israelieni si un roman


Purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii Nationale, Constantin Spanu, a confirmat, la Antena3, ca este vorba de un elicopter israelian la bordul caruia se aflau sase militari evrei si unul roman. Accidentul a avut loc la ora 15,20 iar epava a fost localizata la ora 17,45, in zona Fundata-Zarnesti.


El a precizat ca deocamdata nu se cunosc imprejurarile producerii accidentului si situatia membrilor echipajului.


UPDATE 2 - Echipele de salvamontisti au gasit patru cadavre la locul unde s-a prabusit elicopterul israelian, aparatul de zbor luand foc, a declarat luni seara, pentru Mediafax, seful Serviciului Salvamont Bran, Fanica Boboc. Cercetarile la fata locului continua.


Jandarmii montani din Brasov si Dambovita au inceput, luni seara, cautarile elicopterului prabusit in zona Fundata - Zarnesti, la cinci kilometri vest de Babele, pe teritoriul judetului Brasov.


UPDATE 3 - "Alaturi de cei sase militari israelieni, la bordul elicopterului se afla si capitanul Stefan-Claudiu Dragnea, in varsta de 31 de ani, incadrat la Statul Major al Fortelor Aeriene", anunta Ministerul Apararii intr-un comunicat.


UPDATE 4 09.30 - Potrivit sefului Salvamont Romania, Mircea Opris, salvatorii au ajuns la epava, care este distrusa. Zona este greu accesibila, epava aflandu-se la peste 2100 m altitudine.


"Am gasit mai multe cadavre,dar nu va pot spune exact numarul lor," a spus Opris la Realitatea TV.


"Aeronava s-a facut praf, sunt bucati pe o portiune foarte mare. Elicopterul a ars si s-a dezmembrat complet. Anchetatorii au survolat zona in care s-a prabusit elicopterul," a informat Opris.


Operatiunile de cautare-salvare a membrilor echipajului elicopterului militar israelian prabusit in zona Fundata-Zarnesti continua in aceasta noapte. Operatiunile sunt ingreunate de conditiile meteo nefavorabile si de terenul muntos accidentat, potrivit MApN. La cautari participa salvamontisti, jandarmi montani si un detasament de vanatori de munte din Brigada 2 Vanatori de Munte.


"Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, urmareste desfasurarea operatiunii de cautare-salvare, fiind in legatura permanenta cu seful echipei militare", precizeaza MApN.


Comunicatul MApN:



"Luni, 26 iulie, in jurul orei 15.20, un elicopter israelian de transport tip CH-53, care participa la exercitiul comun aerian romano-israelian BLUE SKY 2010, a pierdut legatura radio cu centrul de raportare control al exercitiului aerian.

Imediat, potrivit procedurilor in astfel de situatii, s-a pus in aplicare operatiunea de cautare-salvare, la care participa un elicopter de evacuare medicala MEDEVAC apartinand Fortelor Aeriene Romane si doua elicoptere israeliene.

In jurul orei 17.45, echipele de cautare-salvare au localizat din aer, in zona Fundata-Zarnesti, jud. Brasov, epava elicopterului israelian care a fost dat disparut. Pana la acest moment, nu se cunosc imprejurarile producerii accidentului si situatia membrilor echipajului.

în prezent, echipele de căutare acÃionează la sol pentru localizarea membrilor echipajului. La bordul elicopterului se aflau ºase militari israelieni ºi un militar roman.

Ministrul apărării naÃionale Gabriel Oprea a dispus constituirea ºi trimiterea la faÃa locului a unei comisii de cercetare a cauzelor producerii acestui accident ºi a dispus sesizarea Parchetului General.

în perioada 18-29 iulie a.c., la aerodromul Boboc, se desfăºoară exerciÃiul comun aerian BLUE SKY 2010. Acest exerciÃiu are ca scop antrenarea in comun a echipajelor aeronavelor de transport in zbor la joasă altitudine, in misiuni de căutare-salvare ºi tip evacuare medicală (MEDEVAC), fără executarea de trageri sau utilizarea de muniÃii reale."

In cadrul acestui exercitiu, se executa misiuni de cautare-salvare, fara excutarea de trageri sau misiuni cu munitie reala.


Surse militare declarasera initial ca elicopterul prabusit, luni dupa-amiaza, in apropierea localitatii brasovene Fundata, ar fi apartinut Ministerului Apararii Nationale si ca la bordul acestuia s-ar afla si militari americani.


Ulterior, prefectul de Brasov, Ion Gontea, a declarat ca a fost identificata zona unde a cazut elicopterul si ca nu poate preciza daca persoanele aflate la bord, care nu ar fi supravietuit, sunt militari americani.


Prefectul de Brasov a mai spus ca zona unde a cazut elicopterul este foarte accidentata si ca, la ora actuala, au fost luate masuri pentru "securizarea" acesteia.


Potrivit unor surse oficiale, zona unde s-a prabusit elicopterul este foarte accidentata si greu accesibila, motiv pentru care in zona nu vor fi trimise echipaje SMURD, ci echipe de salvamontisti.


Pana la ora transmiterii acestei stiri, reprezentantii Ambasadei Israelului la Bucuresti nici nu au confirmat si nici nu au infirmat informatia potrivit careia ar fi vorba despre un elicopter militar israelian.


In urma cu o saptamana, un elicopter israelian de transport tip CH-53 care participa la exercitiul comun aerian romano-israelian Blue Sky 2010 a aterizat de urgenta, in zona localitatii Priboiu, din judetul Dambovita, informa Ministerul Apararii Nationale.


Potrivit MApN, in timpul zborului catre aerodromul Boboc de la Buzau echipajul elicopterului a sesizat o defectiune la bord si a aterizat de urgenta, conform procedurilor.


Dupa remedierea defectiunii, elicopterul israelian a decolat catre baza de la Boboc, unde a aterizat in siguranta.


Exercitiul Blue Sky 2010 se desfasoara in perioada 18-29 iulie la aerodromul Boboc si are ca scop antrenarea pentru misiuni de cautare, salvare si evacuare medicala.




de R.M. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.