Ultima oră

Festivalul Pe Plaiul Tojanului a serbat 43 de veri

Daniel Garleanu
26 iul 2010 1786 vizualizări
vremea capricioasa nu i-a speriat pe mocani, care au venit in numar mare sa-i asculte pe Petrica Mitu Stoian si Daniela Condurache u festivalul interjudetean s-a bucurat de prezenta a 350 de participanti, cei mai multi tineri

Festivalul "Pe Plaiul Tojanului" din comuna Paltin a reusit si la cea de-a 43-a editie sa-i incinte pe vrincenii veniti special pentru a-i asculta pe vestitii cintareti de muzica populara Petrica Mitu Stoian si pe Daniela Condurache. Cel mai vestit si mai vechi festival folcloric interjudetean care are loc in Vrancea a avut parte de vreme ploioasa, insa conditiile meteo nu i-au speriat pe petrecareti. Asezati la "umbra" unei umbrele ori sub o pelerina de ploaie, vrincenii au ascultat versurile de joc ale artistilor invitati, au servit o "cinzeaca", un mic si nelipsita bere. Festivalul arhaic a fost un prilej si pentru micii comercianti care au inventat metode noi de proba la incaltaminte din cauza noroiului care se gasea la fiecare pas. In acest an festivalul s-a bucurat de prezenta a 10 ansambluri, noua din judetul Vrancea si unul din Braila. Astfel, ansamblurile folclorice din Spulber, Nistoresti, Reghiu, Nereju, Naruja, Paltin, Tulnici si Dumitresti au cintat si au dansat alaturi de "Doina Baraganului" din Braila, insumind in total 350 de participanti. Manifestarea din acest an a adus 90% tineri si 100% traditie. "In acest an sint foarte multi tineri. Ne bucuram pentru ca putem asista in cadrul acestui festival la un schimb de generatie. Copiii au dovedit ca se pricep la muzica atit cu instrumentele cit si cu vocea. E un nou inceput si toti sint cistigatori", ne-a declarat Eugen Stoianov, membru al juriului, consultant artistic si seful sectiei de Promovare a Culturii Traditionale din cadrul Centrului Judetean pentru Promovarea Culturii Traditionale, Artelor si Meseriilor (CJPCTAM) Vrancea. Acesta si-a exprimat intentia institutiei de a promova si incuraja tinerii in initiativa lor de a prelua friiele muzicii populare.


Mitu Stoian a cintat sub umbrela


Artistul indragit atit de mult de mocanii veniti la petrecere a cintat in ploaie vreme de mai bine de o ora si a invitat la joc pe fiecare ascultator. "Stam in ploaie pentru ceea ce este frumos, pentru traditia noastra. Mitu a venit cu ploaia, cu belsugul", a spus interpretul la microfonul ascuns bine de picaturile de ploaie. Melodii ca "Vino mindra linga mine", "Coace Doamne prunele" si "Mi-o lasat mosu"â„¢ canuta" au fost doar citeva din cintecele care l-au facut celebru si pe care vrincenii au dansat ieri prin noroi. In jur de ora 14.00 a ajuns cu greu si Daniela Condurache. Incercind sa ajunga cit mai aproape de scena cu masina din cauza "asfaltului" moale si ud, artista a deschis geamul si a zis moldoveneste: "Lasati-ma ,mai oameni buni sa trec, sa ajung la scena!". Pentru citeva clipe taranii au uitat de criza, de taierile subventiilor si de traiul de zi cu zi. "E foarte frumos aici in munti. Tot ce trebuie, mici, muzica si bere. Ne adapostim pe unde putem de ploaie. Poate trece si facem si o hora", ne-a spus Neculai Iancu, in virsta de 53 de ani, venit din Spulber. Cei care nu s-au ingrijit de acasa pentru vreme rea au rezistat cum au putut, ascunsi sub o umbrela sau o bucata de folie. "Nu ne-am pregatit cum trebuie de ploaie, dar poate se opreste.

Am si cazut putin. Mai stam sa o ascultam si pe Daniela Condurache si apoi mergem inapoi acasa. Este foarte frumos ca in aceste timpuri se pastreaza putina traditie vrinceana", ne-a spus Mirela Gheorghita, in virsta de 32 ani, care venise cu familia din Focsani. Ploaia s-a mai potolit spre sfirsitul festivalului, cind juriul a acordat si premiile pentru prestatia fiecarui ansamblu. Cele opt ansambluri premiate au primit sume suprinse intre 200 si 500 lei, valoarea premiilor oferite de CJPCTAM insumind 3.500 lei, dintr-un buget de criza. Cu toate ca natura i-a primit pe petrecareti cu verdeata si aer curat, vrincenii au lasat in urma dovada unei civilizatii inca neprotectoare cu mediul. Sticlele de plastic si paharele puteau fi intilnite la tot pasul, iar cojile de pepene lasate la intimplare intregeau peisajul unui festival reusit, dar cu lovituri puternice in "plaminul verde" al Vrancei. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 11 ore, 47 minute, 33 secunde
Cretine! Ai folosit prea mult \"adjectivu\'\" \"mocani\" ....ca pana la urma si tu esti MOCAN! D\'le Garleanu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.