Ultima oră

Suspiciune de rabie la Soveja

Ziarul de Vrancea
26 iul 2010 966 vizualizări
O femeie a fost muscata in propria curte de o vulpe, posibil bolnava de rabie u animalele domestice din Soveja si Vidra sint in carantina , pentru prevenirea imbolnavirii cu acest virus

Simbata seara, o localnica din Soveja a fost muscata in propria curte de o vulpe, cazul intrind in atentia Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea, intrucit se banuieste ca animalul avea rabie. Vulpea a fost prinsa de vecinii femeii atacate, omorita, si dusa la laborator pentru analize amanuntite. In acest moment autoritatile discuta despre posibilitatea ca animalul sa fi fost turbat, insa numai in urma testelor de laborator se va stabili cu exactitate ce masuri vor fi luate in continuare. "Ultimul caz de rabie la noi a fost acum patru ani, de aceasta data din discutii cu medicii specialisti am inteles insa ca nu este foarte grav. Imediat dupa incident vulpea a fost trimisa la laborator pentru analize, iar persoana muscata a fost transportata cu ambulanta la spital. Vecinii din jur au fost sfatuiti sa tina animalele inchise o perioada, pina cind vor veni rezultatele testelor. Dupa aceasta vor fi stabilite si alte masuri", ne-a spus primarul din Soveja, Costel Plesa. Femeia a ajuns la spital, dar doctorii asteapta inca rezultatele de laborator pentru a vedea ce este de facut. "Femeia a ajuns de la Spitalul Panciu la sectia de contagioase. Aici i s-a facut vaccinul antirabic, dupa care, aceasta a fost trimisa inapoi la Panciu, unde a fost internata la chirurgie", ne-a spus Oana Racu, de la biroul de presa al Spitalului Judetean. Incidentul de la Soveja vine la doar trei saptamini dupa ce animalele din comuna Vidra au primit interdictie sa se "plimbe" in afara localitatii timp de trei luni de zile. Atunci, in curtea unui localnic a fost gasita o vulpe bolnava de rabie. Gospodaria unde s-a gasit vulpea moarta, si care s-a dovedit ulterior ca avea rabie, era la marginea satului Vidra. Localnicii din zona de munte a judetului sint ingrijorati de cele doua cazuri si se gindesc cu groaza ca si alte animale salbatice ar putea sa-i atace. Rabia este o boala infectioasa acuta, caracterizata prin tulburari grave ale sistemului nervos central, putind duce in cele mai grave cazuri la paralizie si deces. Cei mai periculosi "purtatori" ai acestui virus sint vulpile, lupii, sobolanii, soarecii, iepurii, ciinii, pisicile, mai rar vite, caii sau porcii. Este de ajuns ca un animal bolnav sa zgirie un animal sanatos sau un om pentru ca virusul bolii sa fie deja transmis. La om, perioada de incubatie a virusului este de 1 - 2 luni si boala debuteaza cu simptome ca amorteli, furnicaturi sau dureri la nivelul ranii, dureri de cap. (N. CRISTEA, D. CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.