Ultima oră

OPINII: Analiza:Isi poate declara cartierul Colentina independenta?

Ziarul de Vrancea
24 iul 2010 460 vizualizări
Ce s-a intamplat joi la CIJ: O victorie mediatica a Kosovo si o lectie de cum sa faci o declaratie de independenta legala

Ceea ce s-a intamplat joi la Curtea Internationala de Justitie trebuie inteles indepartand fumul mediatic. CIJ n-a spus ca independenta Kosovo e legala, pentru ca nu asta a examinat: n-a examinat aplicabilitatea dreptului la autodeterminare a Kosovo. Curtea a spus doar ca declaratia de independenta e legala. Expertii de drept international subliniaza ca e o mare diferenta intre cele doua concepte. Kosovo a obtinut o victorie mediatica, e evident, iar cei care au aceleasi intentii ca si kosovarii, au primit o lectie de cum sa faca o declaratie legala de independenta.


In afara de agitatia pe subiect in legatura cu maghiarii si indemnurile lui Laszlo Tokes, daca locuitorii din Colentina isi declara independenta, asta nu inseamna ca ea si este legala si/sau recunoscuta.


Victoria mediatica a kosovarilor este indubitabila, iar regiunile care militeaza pentru autonomie si/sau independenta se pot simti incurajate. Insa trebuie remarcat foarte bine un lucru: CIJ n-a spus nicio clipa ca independenta Kosovo este legala. De ce? Din simplul motiv ca nu asta a judecat.


Va mai amintiti despre discutiile - cand Romania avea procesul la CIJ impotriva Ucrainei - privind imaginata, de unii, foarte multi, batalie pentru Insula Serpilor? Apartenenta acestei insule - Romaniei sau Ucrainei - nu facea obiectul procesului, deci Curtea nu se pronunta asupra ei.


Ei bine, si in acest caz, este o diferenta intre legalitatea declaratiei de independenta si legalitatea independentei, spune expertii in drept international consultati de HotNews.ro. Curtea nu a analizat statalitatea provinciei Kosovo, dreptul la autodeterminare si totul a pornit de la modul in care a fost pusa intrebarea de catre Adunarea Generala a ONU. Altfel, probabil ca si cazul ar fi fost mai dificil, avand in vedere regiunile care cauta autonomie, o mai mare autonomie sau chiar independenta.


Rezolutia 1244 nu spune ca se interzice declararea independentei Kosovo, iar dreptul international nu interzice declaratiile de independenta, pentru ca unele au fost urmate de independenta efectiva, altele au ramas doar declaratii. Asa ca decizia CIJ pe forma, nu pe fond, este justificata: declaratia este legala, au spus expertii de drept international consultati. Pe de alta parte, ei au remarcat ca sarbii au gresit cum au pus problema, in 2008, cand Belgradul a obtinut ca Adunarea Generala a ONU sa sesizeze CIJ in legatura cu proclamarea independentei Kosovo. Pentru ca intrebarea asupra careia s-a cerut avizul Curtii a fost: Declararea unilaterala a independentei de catre institutiile provizorii ale autoguvernarii din Kosovo este in concordanta cu legea internationala? Un cuvant schimba totul: declararea.


Si, pana la urma, intre declarare si independenta efectiva intervine politica. Mi-a atras atentia modul in care Romania a argumentat la CIJ si a insistat ca acest caz sa se judece pe fond si sa se pronunte daca dreptul international interzice sau nu crearea unui nou stat prin secesiune unilaterala. Pentru ca o astfel de decizie ar fi avut consecinte foarte grave. "Ar insemna ca orice provincie, district, judet sau chiar cel mai mic catun din orice margine a oricarui stat ar avea permisiunea dreptului international sa isi declare independenta si sa obtina secesiunea", spunea in decembrie 2009 Bogdan Aurescu.


Daca locuitorii cartierului Colentina si-ar declara independenta, ce s-ar intampla? Ar putea-o face? Ar fi legal? Unul dintre judecatorii de la CIJ care s-au opus avizului a argumentat ca rezultatul de joi poate fi trecut in manual la exemple cum sa procedezi sa faci o declaratie de independenta legala. Asta a aratat CIJ joi, a validat o declaratie de independenta. Asa ca, trivializand un pic, probabil ca daca locuitorii Colentinei, chiar daca ar face-o dupa manual, tot nu ar putea crea tara Colentina, pentru ca e si o chestiune de recunoastere politica.


Kosovo a fost recunoscut pana acum de 69 de state, ceea ce nu inseamna obligatoriu ca - din moment ce CIJ considera legala declararea independentei - o vor face si altele tocmai din acest motiv sau sunt obligate sa o faca. In primul rand pentru ca avizul este consultativ, in al doilea rand trebuie vazuta reactia cel putin a statelor UE care nu au recunoscut independenta pana acum. In afara Greciei, care nu a dat pana acum nicio pozitie, toate au aratat ca isi mentin pozitia initiala.


Un comentator Stratfor, compania de analiza americana, remarca insa ca avizul este si un cadou facut Rusiei, pentru ca poate sustine asa ca si declararea independentei Abhaziei si Osetiei de Sud este legala. Chiar daca Rusia a fost alaturi de Serbia in aceasta cauza.


Numai ca acelasi lucru nu s-ar putea aplica in Tinutul Secuiesc. Expertii a caror parere am cerut-o au respins in mod clar orice asemanare intre situatii, "nu exista nicio asemanare de ipoteze", au spus ei. Si, pana la urma, folosind un truism, este o diferenta intre autonomie si independenta.


Si pe teren, in Kosovo si Serbia probabil ca nu se va intampla mare lucru, avand in vedere reactiile marilor puteri de ieri, decat o punere la masa dialogului a celor doua parti. Eliminand faptul ca nationalistii, din ambele tabere, se vor agita mai mult in aceasta perioada. Probabil ca sarbii vor cere in septembrie Adunarii Generale a Natiunilor Unite o noua rezolutie, in care sa se ia nota de decizia CIJ si sa indemne, din nou, la solutionarea prin dialog.


In teren, in realitate, probabil ca impasul va continua. Pristina isi va manifesta mai accentuat suveranitatea asupra intregii "tari", dar recomandarea analistilor ar fi sa nu o faca si asupra zonei de nord, cu minoritate sarba de 70.000 de persoane. Daca vor creste tensiunile in aceasta parte a provinciei, Serbia va replica fiind nevoita sa recurga si la alte mijloace decat diplomatia si probabil ar fi fortata sa folosesca metode non-diplomatice pentru sustinerea sarbilor din Kosovo, crede Stratfor. Dar atitudinea va fi determinata si de perspectivele aderarii la UE - diplomati europeni spuneau, potrivit unor studii, ca e o perspectiva de 2020 si dupa. Asa ca sarbii vor trebui sa decida si daca amana ideea de apartenenta la UE pentru o decada sau mai mult, in reactia lor vizavi de Kosovo.


Iata cat de complicata este situatia. Tocmai de aceea, indemnul la iesirea in strada dat maghiarilor de Laszlo Tokes pare cel putin ridicol, cu toata revolta din ultimele doua zile din opinia publica. Este doar fum ce nu merita luat in seama.


​de Anne-Marie Blajan HotNews.ro



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.