Ultima oră

INTERNATIONAL: Corespondenta din Italia-Berlusconi, misteriosul Cezar si interceptarile telefonice

Ziarul de Vrancea
23 iul 2010 423 vizualizări
Guvernul italian, mai precis premierul Berlusconi, se afla, de cateva saptamani, in centrul unui scandal politic de proportii. Cativa din cei mai apropiati colaboratori ai premierului sunt anchetati de magistratura din Peninsula, sub acuzatia de coruptie, la cel mai inalt nivel.

Potrivit anchetatorilor, oamenii premierului ar fi incercat sa-i influenteze pe judecatorii Curtii Constitutionale, chemati sa decida cu privire la neconstitutionalitatea "Legii Alfano" - norma care i-ar fi asigurat lui Berlusconi imunitatea penala si blocarea proceselor in curs.


Curtea a declarat, in octombrie 2009, neconstitutionalitatea acelei legi, dar ancheta cu privire la tentativa de coruptie este in plina desfasurare. In decursul investigatiilor au aparut numele catorva din apropiatii premierului: Denis Verdini, mana dreapta a lui Berlusconi si coordonatorul politic al Partidului Popolo della Liberta, senatorul Marcello Dell\'Utri condamnat in trecut pentru colaborare cu Mafia, precum si un subsecretar la Ministerul Justitiei, Giacomo Caliendo.


Firul coruptiei, afirma presa de stanga, ar duce chiar in cabinetul lui Berlusconi, direct interesat intr-un verdict pozitiv al Curtii. Cotidianul "La Repubblica" dezvaluie fragmente din interceptarile telefonice dintre colaboratorii premierului, in care apare, de 23 de ori, referirea la un personaj misterios, "Cezar", despre care se spune ca ar fi chiar Berlusconi. Iata un fragment: "Denis, Marcello, eu si cu tine, asteptam numerele" si raspunsul interlocutorului, satisfacut: "Suntem optimisti, comunica-i si lui Cezar ca ne-am scos."


Avocatul lui Silvio Berlusconi, Niccolo Ghedini, neaga insa orice legatura intre premier si misteriosul personaj citat in conversatiile telefonice, numind afirmatia o speculatie "ridicola".


Ziarele de stanga mai vorbesc insa despre un intreg sistem de influenta - numit "P3", paralel cu institutiile statului, care ar conditiona, din umbra, viata politica si economica a tarii. Cupola "P3" ar fi alcatuita din politicieni si oameni de afaceri interesati sa obtina avantaje politice, printre care si colaboratorii implicati in scandalul "Legea Alfano".


"Patru pensionari ratati, care se aduna impreuna sa schimbe Italia, dar daca nu reusesc eu sa o schimb", a fost comentariul lui Silvio Berlusconi, intrebat in legatura cu ultimul scandal judiciar, citat de "Il Giornale", cotidian apartinand familiei Berlusconi.


Premierul declara, de asemenea, in context, citat de televiziunea trustului sau Canale 5, ca "nu mai cumpara si nu mai citeste presa italiana", pe care o considera "pesimista si catastrofica". Sub acuzatie sunt pusi si politicienii opozitiei, care ar alimenta un "climat iacobin si justitialist".


Scandalul "Cupolei P3" este ultimul dintr-o serie de afaceri judiciare care au avut ca victime colaboratori ai guvernului Berlusconi. Trei exponenti ai guvernului si-au dat deja demisia in urma unor scandaluri in care au fost direct implicati. Primul a fost ministrul pentru Dezvoltare economica, Claudio Scajola, apoi au urmat subsecretarul la Ministerul economiei Nicola Cosentino, precum si ministrul pentru Subsidiaritate si descentralizare Aldo Brancher.


"Nava-stafie a guvernului Berlusconi isi arunca in apa cadavrele, pentru a supravietui", comenteaza Ezio Mauro, editorialist al cotidianului "La Repubblica", citat de Financial Times.


Intre timp, premierul italian si-a anuntat ministrii ca a renuntat la vacanta de vara. Motivul oficial: reorganizarea si relansarea partidului pe care il conduce, aflat in cadere libera la ultimele sondaje, potrivit cotidianului "La Stampa".




de Miruna Cajvaneanu HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.