Ultima oră

INTERNATIONAL: Curtea de la Haga: Proclamarea independentei Kosovo nu violeaza dreptul international

Ziarul de Vrancea
22 iul 2010 485 vizualizări
Curtea Internationala de Justitie a decis joi ca declararea unilaterala a independentei provinciei sarbe Kosovo in 2008 nu reprezinta o violare a dreptului international, anunta Reuters. Avizul Curtii este consultativ.

"Declaratia din 17 februarie 2008 nu a violat dreptul international general", a declarat presedintele Curtii Internationale de Justitie, Hisashi Owada.


Aceasta decizie ar putea avea implicatii pentru miscarile separatiste din intreaga lume, precum si asupra procesului de integrare europeana a Serbiei, noteaza agentia Reuters.


Este probabil ca, in urma verdictului Curtii de la Haga, mai multe tari sa recunoasca independenta Kosovo.


Daca avizul CIJ stabileste un nou principiu, un intreg proces de creare de noi state se va deschide in lume, ceea ce ar destabiliza multe regiuni", avertizase anterior presedintele sarb Boris Tadici.


Kosovo si-a declarat independenta in 17 februarie 2008. Noul stat a fost recunoscut pana in prezent de 69 de tari, inclusiv de Statele Unite si 22 dintre cei 27 de membri UE. CIJ a fost sesizata in legatura cu legalitatea declararii independentei Kosovo fata de Serbia de Adunarea Generala a ONU.


Pozitia Romaniei, care nu recunoaste independenta Kosovo, se opune pozitiei majoritare in UE si a Statelor Unite. Recent, Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care arata ca eurodeputatii "ar saluta recunoasterea de catre toate statele membre a independentei Kosovo" si incurajeaza statele membre sa-si intensifice abordarea comuna in ceea ce priveste Kosovo si resping impartirea acestui teritoriu.


"Avem cel mai solid respect de principiu fata de recomandarile Parlamentului European, dar in acelasi timp o linie nationala - nu mai putin principiala - in ceea ce priveste dosarul kosovar. Asteptam avizul consultativ al Curtii Internationale de Justitie pe aceasta problema si ne mentinem pozitia asumata de tara noastra", a declarat luna aceasta ministrul roman de externe Teodor Baconschi.


Vom reveni cu amanunte


de Robert Mihailescu HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.