Ultima oră

ESENTIAL:Deshumarea sotilor Ceausescu in presa straina

Ziarul de Vrancea
22 iul 2010 490 vizualizări
Suntem mai aproape de aflarea adevarului, spune Valentin Ceausescu pentru AP. Il Giornale: O actiune demna de un roman politist

Deshumarea sotilor Ceausescu a adus Romania in prim-plan in presa straina de miercuri. Subiectul a ajuns pe toate agentiile de stiri, fiind preluat si de editiile on-line ale principalelor cotidiene. Associated Press l-a intervievat pe Valentin Ceausescu, singurul copil ramas in viata al cuplului. El a declarat pentru AP ca: "Suntem mai aproape de aflarea adevarului".


Agentia precizeaza ca o echipa de patologi si oficiali ai cimitirului au scos sicriul de lemn a lui Ceausescu si al sotiei sale Elena din mormintele lor, iar oficialii au prelevat probe si le-au pus in pungi de plastic, intreaga operatiune durand peste doua ore.


"O actiune demna de un roman politist captiveaza Romania, aducand-o cu 21 de ani in urma, cand era dictatura comunista", scrie cotidianului Il Giornale.


AFP releva de asemenea ca scopul exhumarii a fost verificarea identitatii ramasitelor pamantesti ingropate in Cimitirul Ghencea.


"Nicolae Ceausescu a condus Romania cu mana de fier intre 1965 si 1989. Dupa manifestatiile de strada din decembrie 1989, cei doi soti au incercat sa fuga. Au fost arestati si judecati, apoi executati pe 25 decembrie \'89, dupa un proces batjocoritor. Nicolae si Elena Ceausescu au fost ingropati sub nume false in cimitirul Ghencea din Bucuresti", mai precizeaza AFP.


Cotidianul francez Le Figaro titreaza: "Sotii Ceausescu deshumati pentru verificarea identitatii". Ramasitele pamantesti ale sotilor Ceausescu vor fi analizate pentru a se afla daca apartin celor doi, relateaza publicatia, care ataseaza si un un filmulet cu fuga lui Ceausescu.


Jurnalistii francezi scriu si despre pelerinajul nostalgicilor la mormintele cuplului Ceausescu.


Si Financial Times subliniaza nostalgia pe care unii romani o au pentru perioada comunismului, precizand ca teoria conspiratiei a actionat inca de la revolutia din decembrie 1989.


Cei trei copii ai familiei Ceausescu si-au exprimat, de-a lungul timpului, indoiala ca parintii lor ar fi fost cu adevarat ingropati in cimitirul Ghencea, scrie The Telegraph.


Sotii Elena si Nicolae Ceausescu au fost deshumati miercuri, la 21 de ani de la moartea cuplului. Medicii legisti au prelevat probe de la fostul cuplu prezidential, pentru a face testul ADN. Acest demers a fost facut de singurul fiu ramas in viata, Valentin Ceausescu, si de Mircea Opran - sotul Zoei Ceausescu, si are ca scop sa stabileasca in mod cert daca Elena si Nicolae Ceausescu au fost inmormantati la Cimitirul Ghencea. "Nu stiu ce se va intampla daca se constata ca in aceste morminte nu se afla sotii Ceausescu. Probabil, vom da statul roman in judecata", a declarat Opran.



de D.G. HotNews.ro




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.