Ultima oră

Esential:Vladimir Belis, fost director al IML: Am semnat certificatul de deces al sotilor Ceausescu dupa cinci zile, fara sa vad cadavrele

Ziarul de Vrancea
22 iul 2010 473 vizualizări
Vladimir Belis, fostul director al Institutului de Medicina Legala, a declarat pentru MEDIAFAX ca a semnat certificatele de deces ale sotilor Ceausescu la cererea generalului Victor Athanasie Stanculescu, dupa cinci zile de la executie, respectiv in 30 decembrie 1989, fara sa fi vazut cadavrele.

"Am fost chemat de generalul Victor Athanasie Stanculescu si pus sa semnez certificatele de deces ale lui Nicolae si Elena Ceausescu. Nu i-am vazut pe cei doi. Potrivit legii de atunci, la orice executie trebuia sa asiste un legist. Eu nu am fost chemat", a spus profesorul Vladimir Belis.


El a mai spus ca, in schimb, documentele care atestau decesul sotilor Ceausescu erau semnate de doi medici militari.


"Cele doua procese verbale prin care era constatat decesul sotilor Ceausescu erau semnate de doi medici militari. Pe aceste documente am semnat si eu, cauza decesului fiind moarte prin impuscare, hemoragie interna si externa", a adaugat fostul director al Institutului National de Medicina Legala (INML).


El a tinut sa precizeze faptul ca toate datele despre evenimentele de atunci au fost povestite in amanunt in cartea despre revolutie.


"Toate acestea le-am povestit de mai multe ori, ele fiiind publicate in cartea despre revolutie. Nu i-am cunoscut pe cei doi medici militari, nu stiam nimic despre ei, dar am fost chemat si a trebuit sa semnez, dupa cei doi medici militari care au asistat la executie, procesele verbale de constatare a deceselor", a conchis Belis.


Ramasitele pamantesti ale sotilor Nicolae si Elena Ceausescu au fost deshumate, miercuri, pentru a fi luate cateva probe pentru testare ADN, singurul fiu al acestora care se mai afla in viata, Valentin Ceausescu, dorind sa se stabileasca daca acestea sunt ale parintilor sai


Sapaturile la locurile in care ar fi inmormantati sotii Ceausescu au inceput in jurul orei 7.00, membrii familiei cerand ca exhumarea sa nu fie publica, potrivit unui reprezentant al cimitirului Ghencea Civil.


Medicii legisti au prelevat probe de la Nicolae si Elena Ceausescu, ramasitele pamantesti ale acestora fiind reinhumate. O masina a INML a plecat in jurul orei 10.00 din cimitirul Ghencea, urmand sa duca probele la un laborator, pentru testele ADN.


Dupa ce va fi obtinut rezultatul, acesta va trebui comparat cu un ADN al rudelor apropiate, pentru se a stabili daca este vorba despre sotii Ceausescu.


Testele ADN in cazul sotilor Nicolae si Elena Ceausescu ar putea dura si sase luni daca solul in care au stat sicriele a avut multa umiditate, ingrasaminte sau acid, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, directorul general al Institutului National de Medicina Legala (INML), Dan Dermengiu.


"Sper ca ADN sa nu fie degradat de apa, ingrasaminte sau substante acide, pentru ca altfel va fi foarte dificil de obtinut un rezultat precis. In general, testele ADN din fragmente osoase sunt destul de laborioase", a mai spus directorul INML.


Mircea Oprean a declarat, miercuri, ca in urma deshumarii lui Nicolae si a Elenei Ceausescu si dupa vederea ramasitelor pamantesti ale acestora inclina sa creada ca in acele sicrie erau socrii sai, el precizand ca a vazut paltonul si pantalonii lui Nicolae Ceausescu gauriti de gloante.


Sotul Zoiei Ceausescu, Mircea Oprean, a spus, la iesirea din cimitirul Ghencea, ca atat Nicolae, cat si Elena Ceausescu au fost deshumati si medicii legisti au luat probe biologice pentru testul ADN ce urmeaza sa fie facut.


El a precizat ca desi inclina sa creada ca acolo sunt ingropati Nicolae si Elena Ceausescu, doar testul ADN va confirma cu precizie ca asa este.


Oprean a mai spus ca la Nicolae Ceausescu ramasitele pamantesti s-au conservat mai bine, iar la Elene Ceausescu locul a fost mai umed si probele erau mai degradate, adaugand ca peste sicriele socrilor sai nu a fost turnat beton.


El a precizat ca a vazut, la deshumarea lui Nicolae Ceausescu, centura, caciula, precum si pantalonii si paltonul gaurite de gloante.


Mircea Oprean a mai aratat ca, in opinia sa, cei doi nu au fost ingropati crestineste, in sensul ca in sicrie, in loc sa se puna o panza, s-a pus rumegus, iar Nicolae Ceausescu are mormantul pe o alee, intre alte cavouri.


Intrebat daca sotii Ceausescu vor ramane in locurile in care sunt inmormantati, Mircea Opean a spus ca familia va cumpara un alt loc in care sa ii ingroape pe amandoi, tot in cimitirul Ghencea Civil.


Deshumarea a avut loc la cererea lui Valentin Ceausescu si a lui Mircea Oprean. Valentin Ceausescu, singurul fiu al cuplului Ceausescu, a devenit recent, alaturi de Mircea Oprean, proprietarul mormintelor din cimitirul Ghencea, dupa mai multi ani de procese. (Mediafax)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.