Ultima oră

ESENTIAL:Catalin Predoiu, ministrul Justitiei: Romania si-a respectat angajamentele in raport cu Uniunea Europeana

Ziarul de Vrancea
21 iul 2010 347 vizualizări
Ministrul Justitiei Catalin Predoiu a declarat ca Romania si-a respectat si continua sa-si respecte angajamentele in raport cu Uniunea Europeana si ca exista suficienta vointa politica pentru a continua reformele in Justitie

Declaratiile ministrului Predoiu au fost facute la cateva ore dupa publicare raportului pe Justitiei al Comisiei Europene. Ministrul Justitiei a mai subliniat si faptul ca aspectele negative ale raportului sunt datorate modificarilor aduse legii ANI in Parlament.


Iata cele mai importante declaratii ale ministrului Catalin Predoiu:



Principalul mesaj pe care doresc sa il transmit este acela ca Romania si-a respectat si continua sa-si respecte angajamentele in raport cu Uniunea Europeana. Exista suficienta vointa politica pentru a continua reformele in Justitie si dorim sa transmitem un mesaj fara echivoc in acest sens Statelor Membre UE si Comisiei Europene.

Facem aceasta precizare pentru ca Raportul din acest an a fost marcat decisiv si negativ de rezultatul dezbaterilor din Senat asupra cadrului normativ al Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Votul asupra legii ANI a declansat o emotie puternica in Statele Membre UE si la nivelul Comisiei si a influentat cheia in care a fost redactat Raportul.

Continutul amendamentelor aduse de Senat cadrului normativ ANI a avut semnificatia unui semnalul politic negativ. Semnificatia votului Senatului a fost aceea a ignorarii Mecanismului de Cooperare si Verificare. Raportul transmite semnalul implicit ca Mecanismul de Cooperare si Verificare trebuie continuat si implementat chiar daca aceasta ar insemna schimbari constitutionale sau legislative majore. Din pacate, regresul in privinta cadrului normativ al ANI a pus in mod nedrept in umbra realizari importante in alte sfere ale Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Cea mai importanta realizare institutionala in intervalul scurs de la precedentul Raport anual este adoptarea noilor coduri de procedura, fapt consemnat de Raport. Acesta este un succes de cooperare interinstitutionala Guvern ÃƒÅ  CSM ÃƒÅ  Parlament. De asemenea, ne bucura faptul ca Strategia de dezvoltare a Justitiei a fost apreciata pozitiv.Asa cum s-a remarcat si in rapoartele precedente, Procurorul General, Ministerul Public si structura sa specializata anticoruptie, DNA, sunt remarcate pozitiv.

In ceea ce priveste eficienta sistemului judiciar, Raportul subliniaza persistenta in continuare a jurisprudentei neunitare si, in premiera, deficiente in leadershipul sistemului.Rezulta necesitatea unei mai bune implicari a sefilor de instante in realizarea obiectivelor Mecanismului de Cooperare si Verificare care tin de instante. Vezi aici. declaratia completa a ministrului Predoiu


Ministerul a prezentat si o analiza tehnica in care sunt evidentiate punctele pozitive si cele negative ale raportului pe Justitiei. Raportul tehnic poate fi descarcat aici.

De asemenea MJ a publicat si un alt raport similar care evalueaza achizitiile publice din sistemul judiciar.


de Attila Biro HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.