Ultima oră

Vadu Rosca a comemorat 5 ani de la inundatiile din 2005

Iulia Crețu
19 iul 2010 1428 vizualizări
Urmasii celor sapte sateni morti la inundatii le-au facut ieri slujbe de pomenire si le-au cautat în amintire imaginile cele mai frumoase u l-am asteptat pe scara sa urcam amîndoi în pod si apa l-a luat. L-am gasit a doua zi , ne-a povestit vadana Neguta Mihalcea despre sotul sau u la rîndul lor, sotii Dobre îsi plîng batrînii morti în vara lui 2005 u oamenii spun ca prin slujba de ieri i-au multumit lui Dumnezeu ca acum Siretul n-a mai rabufnit u cu case la Botîrlau si în satul Becali, batrînii nu renunta la gospodariile din satul maturat de ape

Biserica din Vadu Rosca a fost ieri luminata de candelele aprinse in memoria celor sapte sateni morti la inundatiile din vara lui 2005. Urmasii acestora le-au pregatit coliva, colaci cu prescuri si vin pentru a le cinsti memoria. Fetele vadanelor si ale fiicelor satului pastreaza inca lacrimile de acum 5 ani, cind satul in care s-au nascut, s-au botezat si unde si-au crestinat copiii a fost sters de Dumnezeu de pe fata pamintului. Cu chipurile plecate, capetele imbrobodite si miinile strinse, femeile le-au cintat vesnica pomenire celor sapte ucisi de ape: Zamfira Dobre (80 ani), Ionel Craciun (67 ani), Ionascu Mihalcea (68 ani), Neculai Dimofte (75 ani), Stanica Stanciu (70 ani), Saftica Badiu (76 ani) si Ene Marin (65 ani). Biserica din Vadu Rosca, refacuta dupa evenimentele din urma cu 5 ani, poarta pe pictura peretilor si imagini de la inundatii, poate al doilea moment de cotitura in viata acestei comunitati, dupa revolta anticomunista din decembrie 1957. Atunci, ca si in urma cu 5 ani, a curs acelasi singe, in mijlocul evenimentelor au fost aceleasi personaje, aceleasi familii din Vadu Rosca. Cele care ieri au aprins la morminte luminari pentru cei trecuti dincolo. "Asa a vrut bunul Dumnezeu", se consoleaza batrinele una pe cealalta.


De teama Siretului, satenii s-au urcat din nou in pod


Ca o ironie crunta a sortii, apele Siretului au fost si in aceste saptamini aproape la fel de furioase ca in urma cu jumatate de deceniu. Batrinii au stat cu teama in suflet saptamini intregi, si-au adunat lucrurile cele mai de pret, haine, acte si animale si s-au refugiat pentru citeva nopti in podul caselor. Dumnezeu a vrut insa ca in acest an Vadu Rosca sa fie in alta parte, cu lacrimi, cruci si lumanari. Durerea din Moldova a fost insa ca un film retrait in sufletele celor din Vadu Rosca, comuna Vulturu, Vrancea. "Acum 2 saptamini am urcat totul in pod. Multumim lui Dumnezeu, apa n-a mai venit. De asta am facut multumire astazi. La inundatiile din 2005 au murit socrii. în urma este foarte greu", ne-a spus Veronica Dobre, nora Zamfirei Dobre, decedata in casa. Siretul a adus nopti de veghe continua si in familia Mihalcea. Batrina Neguta si-a pierdut in 2005 "cel mai bun sot" si, odata cu apele, i-au fost luate si pozele din tinerete ale barbatului ei. Bunica vrea sa-i puna pe crucea de la capatii "o poza frumoasa, cu el tinar. Am una cu el cu palarie, dar nu i se vad ochii si eu vreau sa i se vada fata, sa se stie ca este el. La fel, am una cu umbre, de zici ca Ionascu avea mustata, si el nu avea", ne-a povestit ieri, in biserica, Neguta Mihalcea.


"Ma trezeam, mergeam la Siret sa vad cit a crescut"


Capriciile naturii din iunie-iulie anul acesta au facut din malul Siretului la Vadu Rosca un loc de pelerinaj. "Noroc de barajul de la Ciuslea", zic batrinii satului. "Am vazut la televizor ce a fost in Moldova. Oamenii, si ei speriati, vorbeau de un hau. Nu era dimineata in care sa ma trezesc si nu dadeam drumul la pasari inainte sa nu ma duc la Siret sa vad daca a crescut. Atunci (n.r. dupa inundatiile din 2005) am ramas singura, fara barbat, fara gospodarie, fara pui, a fost greu", ne-a mai soptit cu fata inecata in lacrimi batrina Mihalcea de la Vadu Rosca. Viata a mers insa mai de parte, cu dureri, lipsuri, amintiri si noroi. Siretul le-a spalat. "O parte dintre vecini s-au mutat. Dar noi aici stam, asta e viata noastra. Caram din nou"¦ Te imprastii prin lume, dar incet-incet le facem pe toate la loc", si-a explicat adincimea radacinilor Veronica Dobre. De aceeasi legatura intre cei de la Vadu Rosca si pamintul lor ne-a povestit si preotul din sat, Daniel Teodorescu. "Ne-am intilnit sa comemoram alaturi de o parte dintre fiii satului faptul ca in 2005 unii au trecut la cele vesnice, sa spunem asa, fara pregatire. Ne-am intilnit si pentru a-i multumi lui Dumnezeu ca noi am ramas. A fost un imbold pentru cei care in perioada aceasta au trecut prin ceea ce am trecut si noi. Unde-i mai sigur pe Pamint decit la tine in casa, in patul tau, in biserica unde ai fost botezat, unde te-ai cununat si unde ti-ai botezat copiii? Aici le sint radacinile oamenilor si unii arbori au radacini puternice", ne-a spus si preotul Daniel Teodorescu. Asa cum enunta o campanie TV, "Apa trece, Romania ramine", s-ar putea spune ca la Vadu Rosca apele au inghitit pamint si oameni, dar cei ramasi pe urma au prins radacini atit de puternice incit nu-i mai sperie orice. (Iulia CRETU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.