Ultima oră

IMOBILIAR:Cum a inceput procesul de asigurare obligatorie a locuintelor in Romania

Ziarul de Vrancea
16 iul 2010 575 vizualizări
Polite emise gratuit, propuneri de modificari legislative, reasigurare fara acoperire integrala si o baza de date cu doar 10% din totalul locuintelor

Incepand de joi, 15 iulie, asigurarea locuintelor a devenit obligatorie in Romania si toti proprietarii care nu detin o asigurare facultativa sunt obligati ca in sase luni sa-si faca o asigurare obligatorie. Si cei care au asigurare facultativa vor fi obligati, ca la expirarea contractului respectiv, sa-si faca asigurare obligatorie a casei. Doar azi, asiguratorii au emis gratuit polite, dar procesul a inceput desi se asteapta aprobarea in Parlament a unor modificari legislative necesare functionarii corecte a acestui sistem, contractul de reasigurare nu ofera, momentan, acoperire integrala, iar baza de date cuprinde informatii pentru doar 10% din numarul total de locuinte proprietate personala din Romania.


Joi, 15 iulie, autoritatile au organizat in Bucuresti, un eveniment in care au lansat procesul de asigurare obligatorie a locuintelor in Romania. Reprezentantii a 13 asiguratori, membri fondatori ai societatii comerciale care va gestiona acest sistem, respectiv, PAID (Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor) ofereau, doar azi, celor prezenti posibilitatea incheierii gratuite de polite obligatorii de locuinte. Generali sustine ca a reusit sa incheie prima polita de asigurare obligatorie a locuintelor din Romania pentru secretarul de stat din Ministerul Administratiei si Internelor, Mihai Capra, prezent la acest eveniment.



Inundatiile din ultima luna, motivul indicat pentru lansarea unui proces care are inclusiv nevoie de modificari legislative


Prezenta la eveniment, Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a tinut sa precizeze ca ne aflam in "al optulea an de la emiterea primului proiect de lege cu privire la asigurarea obligatorie a locuintelor. Primul proiect de lege, din 2002, prevedea constituirea unui asigurator de stat care sa administreze riscurile de catastrofa. S-a renuntat la aceasta solutie, iar legea aflata astazi in vigoare se poate aplica prin eforturile financiare realizate de cele 13 companii private".


De ce a demarat astazi?


"Inundatiile puternice din ultima luna au determinat PAID sa demareze activitatea de emitere a politelor, chiar daca pachetul de modificari la Legea 260/2008 nu a iesit inca din parlament", a precizat Toncescu.


Marius Bulugea, presedintele PAID, a mentionat ca spera ca "aprobarea pachetului de modificari legislative sa fie facuta imediat dupa vacanta parlamentara".


Marinela Nemes, directorul general al directiei generale juridice in cadrul CSA, a precizat pentru HotNews.ro ca "cea mai importanta modificare legislativa este cea referitoare la faptul ca despagubirile sa se faca de PAID nu de catre asiguratori. Nu pot face ei plata pentru ca nu ei retin primele ci le vireaza automat la PAID. Nefacandu-si rezerve si netinand aceste prime nu pot fi obligati la plata despagubirilor".



O alta problema: Contractul de reasigurare nu ofera in prezent acoperire integrala


Desi prezenta lege a asigurarii obligatorii a locuintelor a fost aprobata inca din 2008, procesul nu demarase inca si pentru ca nu fusese incheiat contractul de reasigurare fara de care nu se puteau vinde politele. Oficialii PAID au mentionat joi ca acest contract a fost semnat. Sefa CSA sustine insa ca in prezent nu este oferita acoperire integrala prin contractul de reasigurare.


"Stim ca se vor face speculatii pe faptul ca PAID isi incepe azi activitatea. N-as putea sa va dau explicatii de ce azi se lanseaza polita de asigurare obligatorie. Din toate informatiile pe care le am de la PAID stiu ca azi aceasta societate si-a negociat contractul de reasigurare fara de care n-ar fi fost posibila lansarea astazi a acestei polite si este in curs de derulare si a fost plasat in proportie de 50%. Sigur ca probabil pana la sfarsitul lunii septembrie plasamentele vor fi de 100% si PAID va avea acoperirea necesara prin contractul de reasigurare", a spus Angela Toncescu.


Radu Mircea Popescu, consilier in cadrul PAID, a precizat pentru HotNews.ro ca incepand de saptamana trecuta au fost semnate contracte de reasigurare cu 14 mari reasiguratori.


"In sistemul reasigurarilor nu te reasiguri la o singura firma. Incepand de saptamana trecuta, PAID a incheiat contracte cu mai multi reasiguratori de top. Sunt din primii 20 reasiguratori din lume, iar pana in prezent am incheiat contracte cu circa 14 reasiguratori. Cu fiecare firma se incheie un contract pe o anumita suma deci o anumita parte din totalul acoperirii care trebuie cumparat", a explicat Radu Popescu.



Baza de date contine momentan informatii despre peste 10% din locuintele aflate in proprietate personala din Romania


Un alt element important in acest proces este sistemul informatic, despre care PAID sustine ca a devenit functional si poate fi utilizat pentru emiterea electronica a politelor de catre toate cele 13 companii de asigurare.


In procesul de asigurare obligatorie a locuintelor, autoritatile administratiei publice locale, respectiv primarii, trebuie sa furnizeze catre baza de date a PAID lista cu informatii despre toate locuintele aflate in proprietate personala, inclusiv a celor cu destinatie de locuinta sociala, amplasate in respectiva unitate administrativ-teritoriala. Informatiile trebuie sa specifice numele si prenumele sau denumirea proprietarului si, după caz, adresa domiciliului fiscal, codul numeric personal sau codul de identificare fiscală al acestuia, numărul din registrul de rol nominal unic si din registrul agricol.


Baza de date, implementata de firma Essential Systems, care a folosit tehnologii Microsoft si infrastructura hardware IBM, are in prezent informatii pentru peste 10% din totalul locuintelor din tara.


"Cu ajutorul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), pana in prezent am reusit sa strangem in baza de date peste 10% din numarul total al locuintelor si daca pastram acest ritm probabil ca intr-un an de zile vom ajunge undeva la 60-70% din numarul total de locuinte proprietate personala, care ar insemna intre 5-6 milioane de locuinte. Probabil in anii urmatori aceasta baza de date va fi completa", a spus Marius Bulugea, presedintele PAID.


Autoritatile estimeaza ca in Romania exista 8,3 milioane de locuinte proprietate personala, din care 4,5 milioane in mediul urban si 3,8 milioane in mediul rural.



Primariile vor fi obligate sa vireze din bugetele locale prime de asigurare pentru circa 400.000 de proprietari de locuinte, asistati social


Potrivit legii pentru locuintele sociale sau pentru persoanele care beneficiază, din diferite motive, de ajutoare sociale, prima pentru asigurarea obligatorie revine in sarcina autoritatilor locale si a bugetelor proprii.


Marius Bulugea sustine ca este vorba de circa 400.000 de proprietari de locuinte, asistati social.


"In ce priveste numarul de locuinte cu asistati social, la nivel de tara sunt in jur de 5% din proprietari, respectiv in jurul a 400.000 de proprietari. Pentru acestia intr-adevar administratiile locale din bugetele locale trebuie sa bugeteze sume care sa fie destinate impreuna cu lista acestor asistatilor catre PAID", a mai spus Bulugea.



UPDATE: Ce se intampla cu cei care au asigurari facultative pentru locuinte?


Marinela Nemes, director al directiei juridice in CSA, sustine ca cei care au incheiate polite facultative pentru locuinte vor fi nevoiti sa-si faca si asigurare obligatorie a locuintelor la expirarea scadentei politei facultative.


"In situatia in care se detine o asigurare facultativa aceasta este valabila pana la scadenta ei, un an de zile, urmand ca toti sa-si faca asigurare obligatorie dupa expirarea scadentei de la asigurarea facultativa. Daca se face asigurare obligatorie desi un proprietar are si una facultativa, aceasta intra in vigoare la ora 0.00 a zilei urmatoare celei in care s-a platit prima obligatorie iar daca se produce riscul asigurat, sa spunem - o inundatie, se vor primi 20.000 de euro daca se incadreaza la suma asigurata de 20.000 pe asigurarea obligatorie, iar diferenta pana la valoarea exacta a casei se va recupera din asigurarea facultativa", a explicat Nemes.


Potrivit legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor (Legea 260/2008) proprietarii de locuinte sunt obligati sa incheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor, suma maxima asigurata fiind de 20.000 euro pentru locuintele tip A si de 10.000 euro pentru locuintele tip B. Prima anuala obligatorie este de 10 euro in cazul locuintelor tip B si de 20 euro in cazul locuintelor tip A. Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda intre 100 si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.


Proprietarii de locuinte care au polite de asigurare facultativa privind riscurile prevazute de legea asigurarii obligatorii a locuintelor sunt obligati sa incheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor la expirarea contractelor respective si-si pot face alte polite de asigurare facultativa numai pentru sume asigurate care le depasesc pe cele asigurate obligatoriu sau pentru riscuri care nu fac obiectul contractului de asigurare obligatorie.



de Adrian Vasilache HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.