Ultima oră

Un vrincean va fi trimis ambasador la Vatican

Valentin Muscă
16 iul 2010 2146 vizualizări
Teologul Bogdan Tataru Cazaban, fiul sefului de la Statia Seismologica din Vrincioaia si fost edil al comunei montane, a fost propus pentru postul de ambasador la Sfintul Scaun u din 2005, tinarul este consilierul presedintelui Traian Basescu pe probleme de cultura si culte si este autorul mai multor lucrari de teologie si filosofie u daca fostul ambasador Teodor Baconschi a fost artizanul vizitei papei Ioan Paul al II-lea in Romania, in anul 1999, tinarul Bogdan Tataru este decis sa-l aduca in Romania pe Papa Benedict al XVI-lea u Tataru a declarat ca doreste consolidarea dialogului dintre romanii din diaspora si Episcopatul catolic

Vrinceanul Bogdan Tataru-Cazaban, consilierul de stat pentru cultura si culte la Administratia Prezidentiala, urmeaza sa fie numit ambasador al Romaniei la Sfintul Scaun, post ramas vacant dupa trimiterea lui Marius Lazurca ambasador la Chisinau. Bogdan Tataru are 33 de ani, nu are experienta diplomatica, dar are avantajul de a fi in anturajul actualului ministru de Externe si ex-consilier prezidential pe probleme politice Teodor Baconschi, dupa cum noteaza presa centrala. Teologul vrincean face parte din asa numitul grup de intelectuali ai lui Traian Basescu, iar seful statului este cel care i-a dat girul pentru a reprezenta Romania pe linga Vatican. Ascensiunea tinarului cercetator vrincean se datoreaza uceniciei pe linga grupul elitist al filosofului Andrei Plesu de la Colegiul Noua Europa. Numit de presedintele Traian Basescu, la propunerea filosofului - el insusi la acea vreme sfatuitor al presedintelui Basescu - consilier pentru cultura si culte din ianuarie 2005, un an mai tirziu a fost promovat Consilier de Stat pentru cultura si culte in Administratia Prezidentiala, fiind cel mai longeviv sfetnic al presedintelui Basescu. Dupa cum l-a prezentat deja jurnalul nostru acum citeva luni, teologul vrincean este fiul seful statiei de Seismologie din comuna Vrincioaia, Stefan Tataru, si este discipol al vrednicului de pomenire profesor Florin Paraschiv. Pe linga muntele de gunoaie din politica vrinceana, lansat la nivel national si local dupa 1989, propunerea numirii unui vrincean in postul cel mai titrat din punct de vedere emotional este o onoare pentru acest judet, cunoscut mai ales prin scandaluri de coruptie si cancanuri, decit prin lucruri pozitive.


Vrea sa-l aduca pe Papa Benedict al XVI-lea in Romania


Se pare ca teologul vrincean este decis sa mearga pe urmele sefului sau de la Externe, teologul Teodor Baconschi, alaturi de care si-a pus semnatura si pe o carte. Cel din urma a inceput o cariera diplomatica din acelasi punct, fiind numit la Vatican in anul 1997, de presedintele Emil Constantinescu, la recomandarea aceluiasi Andrei Plesu. Daca ambasadorul Baconschi a fost, neoficial, artizanul vizitei istorice a papei Ioan Paul al II-lea in Romania in 1999, tinarul Bogdan Tataru Cazaban este decis sa-l aduca in Romania pe actualul papa Benedict al XVI-lea, dupa cum a declarat chiar el imediat dupa ce nominalizarea sa a primit aviz favorabil. "în momentul de fata exista demersuri in vederea realizarii vizitei Papei Benedict al-XVI-lea in Romania. Ne propunem intensificarea acestor demersuri. Institutiile care lucreaza pentru realizarea vizitei se afla intr-un calendar si in parteneriat cu Nuntiatura Apostolica. Biserica Romano-Catolica a formulat deja aceasta invitatie cu prilejul vizitei episcopilor catolici la Roma", a afirmat teologul. Consilierul a subliniat ca relatia cu Sfintul Scaun a cunoscut in 1999 un moment important in intreaga istorie a crestinismului - vizita istorica a Papei Ioan Paul al-II-lea. El a remarcat si sprijinul pe care l-a dat Vaticanul comunitatii romanesti din diaspora si rolul in abordarea fenomenului migratiei.


Cu un picior deja la Roma


La aceasta ora vrinceanul poate visa cu ochii deschisi la postul de ambasador la Vatican pentru ca a trecut cu brio de Comisiile de Politica Externa ale Parlamentului, care au avizat propunerea, la pachet cu cele care privesc numirea altor cinci diplomati. Istoric al religiilor si doctrinelor filosofice, Bogdan Tataru-Cazaban are 33 de ani si vorbeste limbile franceza, engleza si italiana. A studiat latina si greaca veche. Bogdan Tataru Cazaban este autorul mai multor carti de autor din domeniul filosofiei religiilor, a editat doua volume de teologie si a participat la traducerea a cinci carti de filosofie si teologie. El a declarat dupa audierea din comisiile de politica externa din Parlament ca are in vedere consolidarea dialogului dintre comunitatile romanesti din diaspora si Episcopatul catolic. Numirea teologului Bogdan Tataru Cazaban ar putea fi vazuta si ca o fereastra deschisa a Vrancei catre Roma, stiut fiind ca in Roma lucreaza mii de tineri din Vrancea. Pe de alta parte, prin aceasta propunere judetul nostru iese din conul de umbra aruncat de politica ultimelor doua decenii si numelor de ambasadori Marin Buhoara si Traian Hristea se mai adauga unul din tinara generatie. Daca in ultimul timp politizarea excesiva a facut ca numele Vrancei sa fie din nou terfelit prin numirea unor personaje de mina a doua prin consulate din America Latina, de aceasta data, cel propus nu a fost o persoana din esalonul secund, ci un intelectual format in elitistul Colegiu Noua Europa, cea mai titrata institutie de studii postdoctorale din Romania. (Valentin MUSCA)


Vaticanul pe scurt


Mai putin cunoscut decit celelalte state din lume, invaluit in mister inca de la fondarea sa in 1929, Vaticanul este unul din statele cu o pozitie privilegiata in lume, conducatorul acestuia fiind deopotriva si seful Bisericii romano-catolice. Mai exact, Suveranul Pontif este atit suveran al Statului Cetatii Vaticanului, cit si sef al Sfintului Scaun. Infiintat in timpul lui Mussolini, Vaticanul ocupa un teritoriu bine determinat in cetatea eterna, cu legi proprii si duce o politica externa dupa toate regulile diplomatiei. Statul Vatican este condus de prelati romano-catolici, respectiv de cardinali. Teritoriul Vaticanului este de 142 kmp si are o banca proprie, Banca Sfintului Spirit. Desi este o teocratie, cu jurisdictie pe o mica suprafata din Roma, prestigiul acestuia in lume face ca postul de ambasador la Vatican sa fie unul rivnit de lumea elitista a diplomatilor. (V. M.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 23 ore, 10 minute, 54 secunde
Oare cand s-o plictisi Basescu sa-si puna pupincuristii ministri si va lasa tara asta in pace ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.