Ultima oră

FINANTE BANCI:Sorin Blejnar, presedintele ANAF: Le-am cerut oficialilor FMI sa lase diplomatia deoparte

Ziarul de Vrancea
15 iul 2010 416 vizualizări
Nu vrem sa ne vopsim singuri gardul ca sa parem mai frumosi

"In cele 3 ore de discutii pe care le-am purtat astazi (miercuri-n.red) cu oficialii Departamentului de afaceri fiscale al FMI, am trecut in revista principalele subiecte pe care le vom dezvolta incepand de maine, la nivel de directori de directii si de experti. De la prioritatile pe care le avem in zona IT, si pana la modul in care vom desfiinta o parte dintre cele 424 de administratii financiare pe care le avem. Am mai discutat despre eforturile pe care le facem in directia cresterii conformarii, imbunatatirea administrarii contributiilor sociale si a TVA si multe altele", a declarat pentru HotNews.ro Sorin Blejnar, presedintele ANAF.


Potrivit acestuia, expertii FMI vor participa si la evaluarea personalului care lucreaza in departamentul de IT. "Eu le-am cerut sa vina pentru ca din afara lucrurile se vad mai obiectiv. Vrem sa vedem daca numarul si calificarea personalului nostru din zona IT sunt sau nu suficiente si chiar le-am cerut celor de la Fond sa lase diplomatia deoparte si sa ne spuna cu franchete cum vad ei lucrurile, pentru ca e si in interesul nostru. Nu are rost sa vopsim gardul numai ca sa para frumos totul", a mai spus Blejnar.


In privinta desfiintarii unor sedii ale Administratiei Financiare, Blejnar a invocat ineficienta acestora si situatii la limita paradoxului. "Sunt unele sedii in care pentru un leu colectat cheltuielile sunt mult mai mari. Sau mai sunt situatii cum e cea din Medgidia in care pe aceeasi strada avem doua administratii. Vom face calcule si vom vedea cu cate ramanem", a mai declarat Blejnar.


Expertii FMI din cadrul Departamentului de afaceri fiscale au inceput astazi discutiile cu conducerea si specialistii ANAF, pentru a vedea cum sa creasca gradul de colectare a veniturilor la bugetul de stat. Intalnirile vor dura doua saptamani (14-28 iulie), la finalul carora expertii Fondului isi vor prezenta concluziile. Misiunea de asistenta tehnica din partea departamentului Fiscal al FMI a fost solicitata de ANAF, pentru a oferi consiliere reprezentantilor Fiscului in legatura cu imbunatatirea colectarii.


Incepand de maine, pe langa subiectele anuntate de presedintele Blejnar, temele discutiilor vor mai include si metode de imbunatatire a gradului de colectare a veniturilor la buget si de combatere a evaziunii fiscale. Guvernul a promis FMI ca va acorda ANAF atributii sporite in combaterea evaziunii prin largirea accesului la evidentele bancare, urmarirea mai atenta a persoanelor fizice cu venituri mari si prin introducerea unor conditii stricte de autorizare a firmelor care lucreaza cu bunuri in regim suspensiv de accize.


"Redresarea economica sub asteptari a redus colectarea veniturilor si a majorat cheltuielile pentru ajutorul de somaj, in special in primul trimestru. In al treilea rand, se pare ca exista probleme de crestere a evaziunii fiscale, veniturile incasate fiind mai mici pentru mai multe impozite importante (in special accize si TVA). Veniturile fiscale cumulate sunt considerabil mai mici decat cele proiectate initial (cu 0,8% din PIB la sfarsitul lunii aprilie)", se arata in scrisoarea suplimentara de intentie convenita cu FMI.


Veniturile bugetare colectate de ANAF in luna iunie 2010 au fost de 11,23 miliarde de lei, cu 0,5% mai mult decat programul de colectare stabilit de catre MFP si cu 11,21% peste veniturile realizate in aceeasi perioada a anului 2009. Agentia Nationala de Administrare Fiscala a colectat in luna iunie 2010 la bugetul de stat 7,38 miliarde de lei, cu 5,3% mai mult fata de sumele prevazute si cu 24,97% peste veniturile perioadei similare din 2009 raportate in termeni nominali.


Potrivit scrisorii suplimentare de intentie, Guvernul a mai promis FMI amendarea Codului Fiscal si al Codului de Procedura Fiscala "in sensul stabilirii dreptului ANAF de a avea acces la evidentele bancare si la evidentele partilor terte, revizuirea definitiilor venitului, pentru a da posibilitatea impunerii veniturilor provenite din orice sursa ne-exceptata prin lege, intarirea dreptului de control in vederea identificarii venitului nedeclarat. Vom infiinta de asemenea un serviciu special ce va avea ca sarcina coordonarea aspectelor de fiscalitate a persoanelor fizice cu venituri mari si dezvoltarea initiativelor sau proiectelor de identificare, cuantificare sau imbunatatire a conformarii in segmentul persoanelor fizice cu venituri mari", se mai arata in scrisoarea suplimentara de intentie.


Pana acum, ANAF a incheiat conventii cu mai multe state in vederea depistarii evazionistilor fiscali. Potrivit acestor documente, autoritatea competenta a unei parti poate solicita "colegilor" din tara partenera informatiile necesare pentru a stabili in mod corect impozitul. "Controalele simultane se vor realiza in modul obisnuit de catre fiecare parte, in cadrul propriilor activitati de inspectie", se mai arata in intelegerile incheiate de ANAF.


de Dan Popa HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.