Ultima oră

Cinci ani de la inundatiile devastatoare din 2005

Silvia Vrînceanu Nichita
15 iul 2010 1286 vizualizări
16 oameni au murit atunci, sapte numai din Vadu Rosca

In aceste zile s-au implinit cinci ani de la catastrofalele inundatii din 13-15 iulie 2005, care au lovit judetul nostru si care au creat o criza fara precendent dar si o mobilizare caritabila pe masura. Precipitatiile inregistrate pina in dimineata de 13 iulie 2005 au ajuns pina la 176,2 litri pe metru patrat, o maxima care se inregistreaza odata la 100 de ani sau chiar mai rar. Cele mai multe probleme a pus riul Siret, care a spart digurile in mai multe locuri. Barajul de la Calimanesti a fost principala preocupare a autoritatilor luate prin surprindere, caci debitele au fost similare Dunarii. Nu s-a stabilit niciodata daca digurile din aval s-au spart sau nu ca urmare a deversarilor necontrolate, asa cum s-a spus in mai multe rinduri. In urma nenorocirilor abatute asupra judetului nostru, 16 oameni si-au pierdut viata, din care sapte sint din Vadu Rosca, satul devastat in intregime de puhoaie si care a fost stramutat partial dupa potop. Doi dintre oamenii luati de ape atunci nu au mai fost gasiti. In afara de mii de gospodarii distruse, oameni disperati si ramasi fara ajutor, inundatiile au avut repercursiuni grave asupra sanatatii celor afectati, pentru care viata nu a mai fost ca inainte. Dupa iulie 2005, numai in satul Vadu Rosca numarul de decese s-a dublat.

Peste o mie de case au fost distruse de ape doar in 2005, cele mai multe fiind reconstruite, nu fara scandal, acuzatii mai mult sau mai putin fondate si chiar anchete guvernamentale. In citeva localitati insa, intre care si la Nanesti, citiva familii mai locuiesc inca in containerele alocate sinistratilor, pentru ca nu au reusit sa-si refaca agoniseala. Revarsarile de ape care au urmat au aratat ca nu am invatat pe deplin lectia inundatiilor, chiar daca s-au facut pasi inainte in ceea ce priveste pregatirea in caz de situatii de calamitate. Inundatiile care au lovit in aceasta vara zeci de comunitati din Moldova arata ca natura se poate razbuna mai repede decit ne putem astepta, asa ca paza buna trece primejdia rea. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.