Ultima oră

LIFE:Utile: Broccoli reduce riscul cancerului de prostata cu 45 la suta;Cum ne afecteaza sanatatea aparatele de aer conditionat

Ziarul de Vrancea
14 iul 2010 557 vizualizări
Vitamina D, eficienta impotriva maladiei Parkinson

Broccoli reduce riscul cancerului de prostata cu 45 la suta


Cercetatorii sustin ca leguma este bogata in compusi care protejeaza celulele de distrugerea ADN-ului. Barbatii care mananca regulat broccoli si conopida prezinta un risc scazut de a se imbolnavi de cancer de prostata, arata un studiu realizat de Institutul National de Oncologie din SUA. Rezultatele au fost obtinute in urma unei cercetari realizate pe un esantion de 29.000 de barbati cu varste cuprinse intre 55 si 74 de ani, care au fost monitorizati pe o perioada de patru ani. La inceputul studiului, barbatii nu aveau cancer de prostata. Ei au completat o serie de chestionare referitoare la obiceiurile lor alimentare. Pe parcursul studiului, barbatii au fost testati pentru a depista cancerul de prostata. In urma analizelor, 1.338 de voluntari au fost diagnosticati cu cancer de prostata. Participantii la studiu, care au declarat ca obisnuiesc sa manance frecvent legume precum broccoli, conopida, varza si salate, prezentau un risc cu 45 la suta mai mic de a dezvolta acest tip de cancer, anunta Gandul.


Vitamina D, eficienta impotriva maladiei Parkinson


Persoanele care au un nivel ridicat de vitamina D in sange prezinta un nivel de risc mai scazut de imbolnavire de Parkinson, conform unui studiu finlandez publicat in Statele Unite ale Americii. Vitamina D este deja cunoscuta pentru rolul cheie pe care-l indeplineste in ceea ce priveste sanatatea sistemului osos. De asemenea, vitamina D poate scadea riscul de cancer sau de imbolnavire de anumite maladii cardiovasculare si de diabet la adulti, conform autorilor studiului publicat in ultimul numar al revistei Archives of Neurology. Potrivit Agerpres, cercetatorii finlandezi au pornit de la ipoteza ca maladia Parkinson, o boala neurologica cronica ce afecteaza sistemul nervos central, provocand dificultati motorii si avand o evolutie progresiva, ar putea fi provocata de o insuficienta cronica de vitamina D in organism, ce atrage importante pierderi neuronale la nivelul creierului in cazul neuronilor care sintetizeaza dopamina, scrie Romania Libera.


Alimentele organice, un lux sau o necesitate?


Produsele bio, considerate un lux din cauza preturilor mari, sunt recomandate de nutritionisti pentru ca nu contin substante chimice care ataca organismul. Chiar daca au un pret ce indeparteaza multi clienti din fata rafturilor, produsele bio sunt mult mai sanatoase decat cele pe care le consumam in mod curent. In Romania lipseste insa o cultura a consumului sanatos, ceea ce face ca nici cei cu bani suficienti sa nu fie atrasi de alimente bio. Alimentele bio sau organice sunt produse de origine animala sau vegetala care au fost obtinute fara utilizarea substantelor chimice sintetice sau a componentelor modificate genetic, nu au fost expuse iradierii, iar in urma producerii lor mediul inconjurator nu a avut de suferit, informeaza EVZ.


Trucuri alimentare care-ti taie pofta de mancare


Atunci cand limitam brusc cantitatea de mancare, organismul produce mai multa grelina, hormon al foamei, ce ne "convinge" sa mancam mai mult, sustin nutritionistii. Bauturile calde, proteinele, cartofii, uleiul de masline si grapefruitul sunt cateva dintre alimentele care creeaza senzatia de satietate rapid si taie pofta de mancare pentru o perioada mai mare de timp. "Organismul uman nu functioneaza ca un balon pe care il umflam sau il dezumflam dupa cum avem chef. Slabitul, mai ales prin diete foarte restrictive si de scurta durata, nu face decat sa duca la un dezechilibru major al metabolismului", spune dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist. Astfel, potrivit specialistilor, exista anumite alimente care ne ajuta sa slabim, oferind organismului nutrientii necesari pentru buna functionare. In plus, atunci cand limitam brusc cantitatea de mancare, organismul produce mai multa grelina, hormon al foamei, si ne determina sa mancam mai mult, scrie Gandul.


Cum ne afecteaza sanatatea aparatele de aer conditionat


Aparatul de aer conditionat devine, pe timpul verii, o adevarata comoara pentru orice familie. Stim exact care sunt beneficiile lui, dar stim care sunt si riscurile la care ne expunem in prezenta acestuia? Problemele de sanatate care pot aparea sau se pot accentua din cauza folosirii aerului conditionat sunt numeroase si destul de grave, informeaza site-ul essortment.com. In primul rand, cei care sufera de artrita sau nevrite risca sa isi agraveze boala. La fel si cei care sufera de sinuzite sau diverse forme de astm pot avea probleme serioase din cauza aerului rece, riscand chiar sa aiba parte de manifestari severe ale bolii. Pe de alta parte, studiile arata ca persoanele obisnuite sa petreaca mult timp in incaperi in care temperatura este mentinuta la un nivel scazut cu ajutorul aparatelor de aer conditionat au probleme serioase in momentul in care se vad nevoite sa se adapteze la caldurile din exterior, scrie Romania Libera.


de M.B. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.