Ultima oră

UE strimba din nas cind respira aerul din Focsani

Iulia Crețu
14 iul 2010 731 vizualizări
Calitatea aerului este una foarte slaba mai ales pe timp rece, cind se arunca material antiderapant poluant, iar blocurile sint incalzite cu pacura u zonele verzi sub limita europeana trimit Focsanii pe lista neagra a oraselor cu aer toxic

Materialele aruncate pe strazi de autoritati pentru deszapezire, nisipul si sarea, dar si pacura arsa de ENET pentru incalzirea locuintelor din Focsani pe timpul iernii au influentat calitatea aerului respirat in municipiu. Drept urmare, in orasul de pe Milcov s-au inregistrat depasiri ale valorilor limita, lucru anuntat ieri intr-o videoconferinta de ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely. In cazul in care Focsanii nu reusesc sa isi imbunatateasca aerul pe care-l respiram noi toti, Comisia Europeana ar putea dispune sanctiuni. Autoritatile locale pot primi amenzi intre 1.000 si 5.000 lei in cazul in care nu reusesc schimbari eco, sa infiinteze parcuri si sa planteze zone de protectie la periferie. "în martie 2010 am solicitat Comisiei Europene scutiri de la obligatia de a aplica data limita pina la 11.07.2011 in 11 aglomerari: municipiul Iasi, Craiova, Cluj, Bucuresti pentru arealul Bercea, Ploiesti, Baia Mare, Brasov, Bacau, Falticeni, Drobeta Turnu Severin, Focsani, Medias. Comisia a mai transmis cea de-a doua scrisoare si ultima, admisa de Comisia de Justitie. Aglomerarile care nu intrunesc valorile limita admise pentru a sustine aminarea acestei decizii sint: Braila, Galati, Rimnicu Sarat, Tulcea, aglomerarea Constanta- Navodari, Medgidia, Mangalia, Constanta, aglomerarea Galati, localitatea Galati, Buzau, Focsani, Isaccea, Pitesti, Cimpulung, Timisoara", a declarat ministrul Mediului.

La rindul sau, Adrian Colin, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Vrancea, sustine ca Primaria Focsani trebuie ca pina in 2013 sa creasca iarba si copaci de la 6,5mp/cap de locuitor pina la 26 mp/cap de locuitor, medie europeana. De asemenea, Decebal Bacinschi ar trebui sa inlocuiasca materialele de deszapezire cu unele nepoluante si fabrica de caldura sa renunte la pacura. Arderea acestui combustibil produce nori negri pe cerul orasului si influenteaza indicatorii de calitate ai aerului. "Pe 13 august se va organiza dezbatere publica pe tema programului de imbunatatire a calitatii aerului. Autoritatile trebuie sa mareasca spatiul verde, sa spele strazile, iar iarna sa renunte la a mai da cu nisip si sare, materiale care influenteaza calitatea aerului. ENET-ul n-ar mai trebui sa functioneze pe pacura, Primaria fiind nevoita sa asigure functionarea pe gaz si sa implementeze programe de modernizare a societatii de termoficare", ne-a declarat Colin. Specialistii de la Mediu tin sa-i linisteasca pe focsaneni, adaugind ca pe timp cald aerul respirat in oras ar fi bun, asa cum reiese din raportarile lunare privind calitatea aerului facute de APM. Adrian Colin critica insa administratia locala care nu a inventariat spatiile verzi si, in ultimii ani, nici nu a reusit sa sporeasca zonele plantate. "Daca ar fi inventariat spatiul verde si ar fi renuntat sa dea concesiuni sau ar fi realizat perdele de protectie in jurul municipiului, zona verde era mai mare. O solutie ar fi si realizarea de gradini pe acoperisul blocurilor, asa cum s-a facut in Germania. Dar cum la noi, in Gradina Publica, au facut o parcare betonata, cu pavele, in loc sa fi realizat niste scuaruri cu verdeata...", a completat reprezentantul APM Vrancea. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.