Ultima oră

Se apropie miercurea neagra pentru bugetarii vrinceni

Ziarul de Vrancea
10 iul 2010 2368 vizualizări
Numai in primariile din Vrancea lucreaza 1.024 de functionari publici si 10.500 de angajati contractuali, insa reprezentantii guvernului in teritoriu nu stiu sau nu vor sa spuna citi trebuie sa plece u neoficial se vorbeste de plecarea unui bugetar din patru la nivelul administratiei locale, insa prefectul sustine ca nimic nu este sigur pina la finalizarea calculelor u pina miercuri, 14 iulie 2010, prefectul trebuie sa informeze primarii si presedintele Consiliului Judetean cu citi bugetari au voie sa lucreze u depasirea nivelului maxim de personal sau neincadrarea in cheltuielile de personal vor fi sanctionate de catre directia generala a finantelor publice

Primariile din judet vor fi obligate sa-si redimensioneze organigramele in functie de grila de personal primita de la Institutia Prefectului, care se va aerisi cu citeva mii de posturi la nivelul judetului nostru, potrivit unor calcule neoficiale. Acelasi lucru va trebuie sa-l faca si Consiliul Judetean Vrancea, acolo unde actualii guvernanti vor gasi se pare o nuca tare in materie de disponibilizari. Reprezentantii Guvernului in teritoriu au o misiune ingrata in aceste zile si anume de a le spune primarilor, pe baza unor formule de clacul trimise de la Bucuresti, de unde si cit anume sa taie astfel incit la nivel national aparatul functionaresc sa fie mai mic cu 53.000 de persoane iar la buget sa se opereze o economie de 1,5 miliarde de euro. Vor pleca functionari din primarii, consilii locale si consiliul judetean, serviciile de evidenta persoanelor si politisti comunitari. Guvernul nu se atinge insa de profesori, personalul medical sau de cei care se ocupa de asistenta sociala. In mod normal, la final, are trebui sa rezulte o reducere cu 26% a aparatului bugetar din administratia locala. Prefectul Ion Oprea mai are la dispozitie doar citeva zile, pina miercuri, pentru a informa autoritatile locale cu privire la prevederile din ordonanta de urgenta astfel incit peste 40 de zile toti primarii dar si presedintele consiliului judetean sa prezinte noile organigrame spre aprobare. Guvernantii spun ca aparatul primariilor este mai mult decit incarcat, ca dovada ca multe localitati nu pot sa-si plateasca salariatii din venituri locale si stau cu mina intinsa catre bugetul de stat.


Calendarul restructurarilor bugetarilor


La Prefectura s-a constituit deja o comisie de calcularea a numarului de posturi din primarii dupa o formula de calcul care a aparut printr-un normativ aprobat de guvern. Prefectul Ion Oprea ne-a declarat ca nu stie care va fi numarul de posturi ce vor fi restructurate si ca se lucreaza la implementarea OUG 63/2010. Pe 2 iulie a aparut in nr. 450 al Monitorului Oficial OUG 63/2010 privind modificarea Legii 273/2006 privind finantele publice locale in care se stabilesc o serie de masuri privind reducerea numarului de personal din prefecturi si primarii. Potrivit acestei ordonante, o primarie este dublu conditionata de incadrarea in banii alocati, dar si de de numarul de locuitori pe care ii deserveste. In prezent, primariile sint obligate sa transmita catre Prefectura organigrama cu numarul de posturi ocupate. Initial prefecturile aveau termen de 5 zile pentru primirea datelor din teritoriu, centralizarea acestora, calcularea noilor orgnigrame si transmiterea acestora catre primarii si Ministerului Administratiei si Internelor, Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, precum si directiilor generale judetene ale finantelor publice. Timpul prea scurt de la data apritiei Ordonanatei, 2 iulie, a facut ca sa se obtina o derogare ca pina pe 14 iulie aceste date sa intre in circuitul normal. Potrivit oficialilor Prefecturii Vrancea, pina la aceasta data nu se primise insa nicio organigrama din teritoriu. Institutiile prefectului si directiile generale ale finantelor publice monitorizeaza incadrarea in numarul de posturi si in nivelul cheltuielilor de personal si raporteaza trimestrial Ministerului Finantelor Publice situatii referitoare la modul de respectare a prevederilor legii de catre institutiile publice locale. în termen de 3 zile de la primirea situatiilor, Ministerul Finantelor Publice le comunica, in format electronic, Ministerului Administratiei si Internelor. Tot potrivit actului normativ in termen de 40 de zile primariile si consiliile judetene trebuie sa adopte prin hotariri noile organigrame. în termen de 40 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta autoritatile deliberative, la propunerea autoritatii executive, au obligatia sa aprobe modificarile organigramelor si sa reflecte in bugetele de venituri si cheltuieli respectivele reduceri, dupa cum se arata in prevederile legii.


Normative stricte de personal


Potrivit legii, numarul de angajati intr-o primarie va fi in functie de numarul de locuitori luati in calcul din datele statistice de la 31 decembrie 2009. Calculul se face in functie de formula de calcul prevazuta de lege (numarul locuitori/media grupei din care face parte primaria). Numarul de angajati dintr-o primarie este si in functie de categoria de lucru. De exemplu, la evidenta persoanelor vor fi un lucrator la 15.000 de persoane in cazul serviciilor judetene si un lucrator la 6.500 de persoane in cazul serviciilor de evidenta constituite la nivelul municipiilor, oraselor, comunelor - dar nu mai putin de trei lucratori. La nivelul judetului nostru, serviciul si birourile ar putea fi reorganizate tinind cont de faptul ca nu exista personal in fiecare localitate. De asemenea, efectivele de politisti comunitari se calculeaza 1 la 1000 de locuitori. Daca orasul are 23.000 de locuitori, atunci vor fi 23 de politisti comunitari. La nivelul municipiului Focsani ar fi nevoie de maxim 100 de politisti comunitari, fata de 149 de posturi care au ramas dupa reducerea cu 63 de posturi operata la sedinta Consiliului Local din 29 iunie. De asemenea, intr-un judet care are peste 500.000 locuitori numarul maxim de bugetari arondati Consiliului Judetean, mai putin sanatate, invatamint, protectie sociala si evidenta persoanelor, nu are voie sa fie mai mare de 1.000 persoane. Depasirea nivelului maxim de personal sau neincadrarea in cheltuielile de personal vor fi sanctionate de catre directiile generale ale finantelor publice. Acestea vor suspenda alimentarea cu cote defalcate din impozitul pe venit si sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, pina la data la care autoritatile administratiei publice locale fac dovada incadrarii in prevederile legii. Persoanele din institutiile publice locale care indeplinesc atributiile de angajare, lichidare, ordonantare si plata a drepturilor salariale raspund disciplinar, material si chiar penal pentru nerespectarea prevederilor.


Citi lefegii sint in adminsitratia locala


Potrivit unor date oficiale Consiliul Judetean Vrancea dispune de un total de 1.743 de posturi, din care 124 sint de functionari publici si diferenta de 1.619 poasturi reprezinta personalul contractual atit din cadrul institutiei amintite, cit si din cadrul celorlalte institutii subordonate. Din acest numar in prezent sint ocupate 101 posturi de functionari publici din care 90 in cadrul aparatului propriu al CJ Vrancea si 1.615 posturi reprezinta personalul contractual, din care 22 sint doar in cadrul CJ. La Primaria Focsani si institutiile subordonate exista un numar de 2.045 de posturi, din care 276 sint de functionari publici, iar 1.769 personal contractual. Din aceste posturi sint ocupate 233 de catre functionarii publici si 1.580 de catre personalul contractual. In cadrul Primariei Focsani lucreaza efectiv 142 de lefegii, din care 116 sint functionari publici si 26 reprezinta personal contractual. Pe locul III, intr-un clasament informal, se situeaza Primaria Adjud care dispune de 883 de posturi, din care 96 sint de functionari publici si 785 sint de personal contractual. In aceasta primarie sint angajati 95 de functionari publici si nu mai putin de 782 de persoane contractuale. In total in cele 74 de unitati administrative, plus Consiliul judetean sint platiti din bugetul statului 1.024 de functionari publici si in jur de 10.500 de angajati contractuali. Multi stau cu teama ca in citeva luni ar putea intra pe lista somerilor astfel incint salariile celor ramasi sa creasca din nou, cu cei 25%, de la 1 ianuarie 2010. Deocamadata nu se stie citi vor trebui sa-si caute de lucru, insa se vorbeste ca unul din patru bugetari va trebuie sa nu mai ia salariu de la stat. (Doina GANEA, Silvia VRINCEANU)


Un subprefect pe judet


Premierul Emil Boc a mai trimis o veste proasta in judete si anume faptul ca unul dintre cei doi subprefecti trebuie sa plece. Executivul a mai decis ca numarul de subprefecti sa fie redus de la doua posturi la o singura functie in fiecare judet. "Numarul de subprefecti va fi redus cu 50%", a spus premierul Emil Boc, citat de Mediafax. El a precizat ca functiile vor fi desfiintate fara ca persoanele care vor pierde functia de subprefect sa fie mutate in posturi de inspectori guvernamentali. Cei doi subprefecti de Vrancea oricum nu ar fi indeplinit conditiile de fixare pe post avind in vedere ca inca nu au absolvit cursurile care le-ar fi conferit calitatea de inalt functionar public. Cit despre organigrama prefecturii, aceasta ar urma sa fie redusa cu 19 posturi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 10

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 11 ore, 49 minute, 57 secunde
e mare durere in tara
, acum 739398 zile, 11 ore, 49 minute, 57 secunde
A murit db?!Haideti sa-i facem vesnica pomenire .
, acum 739398 zile, 11 ore, 49 minute, 57 secunde
fitoasele astea din primarii freaca menta toata ziua ,Sint incompetenti pentru ca nu au scoala dar sint "vedete cu pile " si au studii de duminica la facultati " la doua sacose si multi euro "
, acum 739398 zile, 11 ore, 49 minute, 57 secunde
daca inteleg eu bine, consiliul judetean are 112 angajati, iar primaria Focsani 142 de angajati. nu cumva cifrele sint invers de cum ar fi trebuit in mod logic sa fie? adica o primarie are mai multi citeste integral
, acum 739398 zile, 11 ore, 49 minute, 57 secunde
Economiile trebuie exprimate in bani, nu in oameni. Deci matematic, daca ar fi redusi cei cu salarii mari ar putea fi salvate mai multe posturi cu salarii mici. Astfel daca Oprisan ar fi redus, ar citeste integral
, acum 739398 zile, 11 ore, 49 minute, 57 secunde
Exista muklt paralelism in primarii. oamneii care au cate responsabilitate simpla, pentru care sau creat postul , pot duce si ale functii, fiindcda nu sunt speciasliyari pentru aceste functii. citeste integral
, acum 739398 zile, 11 ore, 49 minute, 57 secunde
AERISITI PRIMARIA DOMNULE PRIMAR PLESA. CEI DIN PRIMARIE VA SAPA IN FRUNTE CU SECRETARA SI CU VICEPRIMARUL. IJN LIPSA DVASTRA EI IIS FA C AFACERILE SI VA LINGUSESC/. SE IMBOGATESC PE citeste integral
, acum 739398 zile, 11 ore, 49 minute, 57 secunde
Drace!A reaparut idiotul cu o noua bazaconie scoasa pe gura.Solutia nu consta in disponibilizarea celor cu salarii mari, ci in eficientizarea serviciilor publice cu un personal bine selectat si bine citeste integral
, acum 739398 zile, 11 ore, 49 minute, 57 secunde
Ei apar si eu mai rarut acum ca e vara si mai sunt si alte treburi de facut. Ideea mea se incadreaza in noul trend, adica matematic, si din punctul asta de vedere rationamentul este absolut corect. citeste integral
, acum 739398 zile, 11 ore, 49 minute, 57 secunde
Ce sa mai reduci la Marian Oprisan?Este deja redus!Mintal.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.