Ultima oră

Cum se joaca autoritatile cu turbarea

Ziarul de Vrancea
10 iul 2010 1035 vizualizări
Un focar de rabie a fost depistat in comuna Vidra u oficial au fost luate masuri conform legii, adica au fost eutanasiate si vaccinate o parte din animalele domestice u rabia este tinuta la secret de responsabilii din DSVSA u singure, autoritatile din Vidra au inteles nevoia de a informa cetatenii u seful interimar al veterinarilor ne-a trimis ca de obicei la plimbare

Dupa ani de "liniste", problema turbarii a reaparut in Vrancea, dupa ce in comuna Vidra a fost semnalat un focar de rabie. Pericolul a fost semnalat pe 6 iulie de un localnic din satul Vidra, care a mers la medicul veterinar concesionar din comuna si a anuntat ca a gasit o vulpe moarta in curte. Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si Pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vrancea s-au deplasat la fata locului, au ridicat animalul mort, iar in urma analizelor s-a constatat ca vulpea era bolnava de rabie. Desi autoritatile ar fi trebuit sa afle imediat de focarul de rabie, oficial, instiintarea a venit abia pe 7 iulie la Primarie. Administratia locala a primit initial vestea de la satenii care au dorit si ei la rindul lor sa afle mai multe lucruri despre focarul de rabie.


Turbarea a fost pe buzele tuturor localnicilor din comuna cel putin o zi pina cind Directia Sanitar


Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea a trimis instiintare Primariei Vidra. "Am fost anuntati ca s-a gasit in localitate o vulpe moarta. In urma analizelor realizate de DSVSA s-a constatat ca vulpea este bolnava de rabie, adica turbare. Am primit de la medicul veterinar actul sanitar veterinar cu nr. 298/6.07.2010 de declarare a bolii, document ce a fost inregistrat la Primarie cu nr. 4.108/7.07.2010", ne-a spus viceprimarul comunei, Octavian Dumbrava. Abia pe 8 iulie insa specialistii veterinari au luat masurile pentru protejarea populatiei. Cel putin acest lucru ne-a fost adus la cunostinta de catre Inspectoratul de Politie al Judetului. "La data de 08 iulie a.c, politistii din Vidra au fost sesizati de medicul veterinar despre faptul ca pe teritoriul comunei, a fost identificat un focar de rabie, la o vulpe gasita decedata in curtea unui cetatean. Au fost luate masuri pentru prevenirea difuzarii rabiei la populatie constind in uciderea ciinilor care au intrat in contact cu vulpea bolnava de rabie, a fost dezinfectata curtea in care s-a gasit vulpea, au fost vaccinati ciinii si pisicile din comuna Vidra si a fost limitata circulatia ciinilor si a pisicilor", se arata intr-un comunicat al Politiei. Cu toate acestea, pentru ca directorul DSVSA a refuzat ca de obicei sa ne furnizeze informatii, dupa ce am apelat la medicul concesionar din comuna, ni s-a spus ca masurile au fost luate imediat si, mai mult decit atit, prompt. Adevarul e undeva la mijloc, iar bucuria responsabililor de la DSVSA va fi implinita daca in zona nu vor mai aparea cazuri de turbare, iar focarul va fi astfel considerat lichidat.


Masuri conform Ordinului 29/2008


Pina in anul de gratie 2010, DSVSA s-a mai confruntat cu cazuri de rabie. Ultima data, in primavara lui 2008, aparusera focare de rabie la Focsani, Nistoresti, Tataranu, Racoasa, Nereju, Paunesti, Gura Calitei si Rastoaca. Situatia parea mult mai grava atunci, dupa ce o vulpe turbata a intrat in contact cu o pisica si un ciine care se aflau in curtea unei casei de pe strada Tisa, din Focsani. Atunci in zona s-au luat si s-au si comunicat toate masurile care se impuneau intr-o astfel de situatie, procedindu-se la vaccinarea tuturor animalelor receptoare. De aceasta data insa, masurile concrete care au fost luate sint se pare la secret. Nimeni nu a putut sa ne spuna cite animale domestice au fost vaccinate, sau cite eutanasiate. Dupa nenumarate incercari de a vorbi cu o persoana din cadrul DSVSA abilitata sa ne dea informatii, am aflat cu un "ssst" pe buze, ca masurile sint conform Ordinului 29/2008 al ANSVSA. Directorul, de drept interimar, al institutiei, ne-a trimis "la plimbare" atunci cind i-am solicitat informatii concrete. Ca de obicei, Mariana Amaricai s-a prefacut amabila fata de presa, dar nu a dorit sa ne spuna concret ce masuri au fost luate. Daca mai e un pericol sau nu, sau daca este carantina, nu am aflat. Ne-a spus "drept" ca au fost luate toate masurile, dar care...ne pot fi date in vileag de purtatorul de cuvint. Mirata ca acesta e in concediu, a binevoit sa ne indrume catre un inlocuitor al acestuia, care nu a raspuns la telefon. Cireasa de pe tort a fost conversatia cu veterinarul din Vidra, angajat tot al Directiei, care ne-a trimis la acelasi director. Conform Ordinului 29/2008, "Medicul veterinar oficial al circumscriptiei sanitar-veterinare zonale ia urmatoarele masuri: anunta suspiciunea de rabie directiei sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene si medicului de familie care asigura asistenta pe raza localitatii, intocmeste planul de masuri, pune sub observatie animalele, dispune scoaterea de sub observatie, daca in aceasta perioada animalul muscat sau zgiriat nu prezinta semne clinice de rabie, dispune uciderea, daca in aceasta perioada animalul luat in observatie prezinta semne clinice de rabie".


Pliante despre rabie in comuna


De asemenea, autoritatile locale au lipit pe gardurile caselor din comuna afise prin care populatia este invatata ce trebuie sa faca pentru a nu se imbolnavi de rabie si ce semne trebuie sa urmeasca la posibilile animale infectate. "Am impinzit comuna cu afise de atentionare ca exista rabie in localitate. Cetatenii au fost informati ca trebuie sa-si tina ciinii legati si sa observe comportamentul tuturor animalelor, iar orice schimbare de comportament sa fie anuntata organelor sanitar veterinare", ne-a spus viceprimarul comunei. (Nicoleta CRISTEA, Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.