Ultima oră

Ultimul zbor spre cer pentru pilotul Catalin Antoche

Raluca Manolache
9 iul 2010 2203 vizualizări
«Catalin a avut o carte a vietii cu doar 34 de pagini, foarte putine pentru a scrie amintirile, gindurile, realizarile si faptele bune pe care urma sa le faca , a spus protopopul Nicolae Cobzaru la funeraliile pilotului militar u «a fost atit indragostit de profesia de pilot militar incit a dus-o pina la sacrificiul suprem , a spus un fost camarad de la Boboc u cind sicriul a fost coborit in mormint, trei militari au executat salve de foc in cer, in semn de adio

Lacrimi si durere pentru pilotul erou care si-a pierdut viata in tragedia aviatica de la Tuzla. "Adio" au spus in cor sute de persoane care s-au adunat la ultimul zbor catre cer a locotenent-comandorului Catalin Antoche. Trupul neinsufletit al pilotului instructor din Focsani, care a murit in urma catastrofei aviatice de la Constanta, a fost condus ieri pe ultimul drum.

Sute de oameni, rude, prieteni, cunoscuti si colegi in haine militare din Garnizoana Focsani si Scoala de Aplicatie pentru Fortele Aeriene din Boboc au venit sa ii aduca un ultim omagiu militarului. Ultimul "zbor" a fost facut ieri din camera mortuara a Bisericii "Adormirea Maicii Domnului", care a parut mult prea mica pentru incarcatura momentului. Lacrimile nu au contenit, iar incaperea a devenit pe parcursul slujbei de pomenire neincapatoare pentru toti cei care au dorit sa ii spuna "Adio!" pilotului militar. La slujba religioasa oficiata de un sobor format din patru preoti au fost prezenti colonelul Nicolae Ciuca, comandantul Brigazii 282 Infanterie Mecanizata, prefectul Ion Oprea, primarul Decebal Bacinschi, viceprimarii Vasile Dobre si Bogdan Matisan, dar si Dragos Birladeanu, vicepresedintele Consiliului Judetean. Cele mai emotionante au fost discursurile rostite de cei care l-au cunoscut pe pilot. "Iata ca astazi (ieri n.r.) sintem chemati la o altfel de chemare, la petrecerea unui tinar care pleaca din aceasta viata lasind in urma o mama indoliata, o familie indurerata, o sotie nemingiiata, un copil care probabil acum nu pricepe ce se intimpla pentru ca el inca asteapta ca taticul sa vina linga el din inaltul vazduhului, sa-l mingiie, sa-l ia in brate. ("¦..)

Dupa cum observam, fiecarui copil la nastere i se intocmeste un fel de carte, o carte a vietii, care pentru unii are foarte multe pagini, pentru unii mai putine pagini. Catalin a avut o carte a vietii sale cu 34 de pagini, foarte putine pentru a scrie amintirile, gindurile, realizarile si faptele bune pe care urma sa le faca in aceasta viata", le-a spus celor dragi protopopul Nicolae Cobzaru. Si prefectul Ion Oprea a incercat sa aline durerea familiei spunind ca «Vrancea pierde un om brav». «Alaturi de Catalin s-au dus spre cer alti 12 camarazi. Este o pierdere imensa, o tragedie pentru Armata Romaniei", a spus Ion Oprea. Si cei ce l-au cunoscut au avut numai cuvinte de laude la adresa fostului pilot. "Era un camard desavirsit. De fiecare data gasea solutii la problemele noastre, am colaborat foarte bine cu el. A fost atit indragostit de profesia de pilot militar incit a dus-o pina la sacrificiul suprem", a spus unul din camarazii de la Boboc.


Trei salve in aer, in semn de adio


Dupa finalizarea slujbei religioase, sicriul a fost scos pe umeri din Biserica de catre fostii sai colegi de la unitatea din Boboc. Cortegiul funerar, care s-a oprit si la fosta sa locuinta, a fost insotit de citeva sute de persoane si de militarii din Garnizoana, care au format Garda de onoare. Ajunsi la Cimitirul Sudic, cunoscutii au incercat sa isi faca loc printre morminte pentru a-si putea lua "Adio" de la Catalin Antoche. In momentul in care sicriul a fost coborit in groapa, trei militari au executat salve de foc in cer, in semn de adio. Catalin Antoche s-a nascut pe 25 decembrie 1976 si dupa ce a terminat scoala generala in Focsani a decis sa urmeze o cariera militara in domeniul pilotajului. Dupa terminarea liceului militar s-a inscris la Academia Fortelor Aeriene "Henri Coanda". A fost repartizat la Bacau si, in 2003, a ajuns sa isi desfasoare activitatea la Buzau, unde se ocupa de formarea pilotilor militari. Aplicatia de la Tuzla a reprezentat si ultimul zbor, bilantul catastrofei aviatice petrecute luni dupa-amiaza fiind de 12 morti si doi raniti. Rudele sale spun ca lui Catalin ii placea sa zboare la cer iar acum va pilota prin vazduh, tot mai aproape de ingeri. Cer senin pilotului militar Catalin Antoche si Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.