Ultima oră

Start la programul Casa Verde pentru persoanele fizice

Ziarul de Vrancea
9 iul 2010 2730 vizualizări
In Vrancea s-au validat deja primele 26 de dosare, dar mai sint bani disponibili din taxele aplicate poluatorilor

O noua sesiune de depunere a proiectelor in cadrul Programului privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire, este lansata de la 1iulie. Persoanele fizice interesate de incalzirea "eco" a caselor isi pot depune dosarele la Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea, care le va trimite ulterior pentru validare la Administratia Fondului de Mediu. Programul "Casa Verde" are drept scop imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului prin reducerea gradului de poluare cauzata de arderea lemnului si a combustibililor fosili utilizati pentru producerea energiei termice folosite pentru incalzire si obtinerea de apa calda menajera. Totodata se doreste stimularea utilizarii sistemelor care folosesc in acest sens sursele de energie regenerabila.

De la Fondul pentru mediu se acorda finantare cuprinsa intre 6.000 lei si 8.000 de lei, maxim, pentru instalarea panourilor solare, pompelor de caldura si pentru instalatii de incalzire pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi vegetale. Pentru a fi eligibil, solicitantul trebuie cumulativ sa indeplineasca o serie de conditii. Sa fie persoana fizica ce isi are domiciliul pe teritoriul Romaniei, sa fie (co)proprietar al imobilului in care se implementeaza proiectul, sa nu aiba obligatii restante la bugetul de stat sau local. Solicitantul trebuie sa dovedeasca faptul ca in activitatea desfasurata anterior inceperii proiectului nu a incalcat dispozitiile legale privind protectia mediului si nu sponsorizeaza activitati cu efect nociv asupra mediului. De precizat ca vrincenii care locuiesc la bloc nu sint eligibili. Suma alocata pentru judetul Vrancea este de 1,9 milioane de lei, pina acum fiind depuse deja 26 de dosare. "Se merge pe principiul primul venit, primul servit. Ghidul de finantare se gaseste pe site-ul www.afm.ro", a declarat Adrian Colin, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului, care a adaugat ca programul foloseste "bani 100% romanesti" din taxele adunate de la poluatori. Prima etapa a programului a fost dedicata firmelor si institutiilor, in Vrancea fiind finantate zece proiecte depuse de primarii. (C. FANARU, S. VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.