Ultima oră

INTERNATIONAL: Presa in Diagonala: Iranul va lansa un nou satelit in luna august; Cuba va elibera 52 de detinuti politici;

Ziarul de Vrancea
8 iul 2010 457 vizualizări
Salvatorul lui Bin Laden a pledat vinovat

Iranul va lansa un nou satelit in luna august


Ministrul telecomunicatiilor din Iran a anuntat ca tara sa planuieste lansarea unui nou satelit pe orbita la sfarsitul lunii august 2010. Lansarea satelitului numit Rasad 1 va avea loc in timpul "saptamanii guvernului", perioada dedicata sarbatoririi realizarilor guvernului. Iranul a facut progrese semnifictive in dezvoltarea propriei industrii spatiale. Primul satelit iranian, Omid, proiectat pentru strangerea de informatii si testarea de echipamente a fost lansat in februarie 2009 si a incheiat misiunea cu succes in data de 25 aprilie 2009. Intre timp au mai fost lansati inca 3 sateliti. Puterile occidentale suspecteaza Iranul ca se foloseste de programul spatial pentru a dezvolta rachete balistice, scrie Ria Novosti.


Statele Unite acorda 11 milioane de dolari Liberiei pentru educatia fetelo


Liberia a semnat o intelegere in valoare de 11 milioane de dolari cu Statele Unite pentru finantarea educatiei primare a fetelor, rezolvarea drepturilor de proprietate si pentru imbunatatirea politicilor comerciale. Cassandra Butts, reprezentant al Millennium Challenge Corporation (MCC) a declarat ca suma este destinata dezvoltarii acestor zone cheie de care depinde cresterea economica. MCC este o agentie americana pentru ajutorarea strainilor si lupta impotriva saraciei prin crestere economica. Conform intelegerii, fondurile acordate vor fi gestionate de catre Agentia Americana pentru Dezvoltare Internationala (USAID). Liberia a fost formata de catre sclavii americani in anul 1820 si acum incearca sa isi revina dupa un sangeros razboi civil care s-a incheiat in 2003, informeaza AFP.


Fost oficial chinez executat pentru coruptie


Wen Qiang a fost director al Biroului de justitie Chongqing si a fost acuzat de coruptie, protejarea bandelor criminale, viol si imposibilitatea de a dovedi provenienta bunurilor si a banilor detinuti. Tribunalul l-a condamnat la moarte in data de 14 aprilie 2010 si a respins apelul acestuia pentru sentinta primita in data de 21 mai. Executia a avut loc miercuri in Chongqing. Qiang a primit 1,7 milioane de dolari drept mita intre anii 1996 si 2009. In schimbul banilor acesta oferea functii si ajuta diverse companii sa obtina profit in mod ilegal. A sprijinit cinci grupari de crima organizata de la care a luat mita de peste 110.000 dolari si a violat o studenta dupa ce a imbatat-o in august 2007. Anul trecut China a inceput lupta cu grupurile de crima organizata, iar drept urmare 90 de oficiali au fost pusi sub acuzare dintre care 42 au fost gasiti vinovati, scrie CNN.


Salvatorul lui Bin Laden a pledat vinovat


Un prizonier sudanez acuzat ca l-a pazit pe Osama Bin Laden si l-a ajutat sa scape de fortele US din Afganistan a pledat vinovat in fata acuzatiilor. Ibrahim al Qosi a fost bodyguardul si soferul lui Bin Laden si a recunoscut ca a lucrat cu Al Qaeda incepand din anul 1996 acordand sprijin material in favoarea terorismului. Qosi este retinut la inchisoarea Guantanamo de peste 8 ani. Sudanezul este abia a patra persoana de la Guantanamo care a fost condamnata de controversatele tribunale militare. Intentia presedintelui Barack Obama de a inchide taberele de detentie a fost refuzata de Congres. In prezent exista 181 de persoane retinute in tabere sub suspiciunea de terorism desi o parte dintre acestea au fost declarate nevinovate de tribunalele americane, anunta Reuters.


Cuba va elibera 52 de detinuti politici


Guvernul cubanez a hotarat eliberarea a 52 de detinuti politici in urmatoarea perioada. Primii 5 vor fi eliberati in seara de miercuri 7 iulie iar restul in urmatoarele luni, au declarat oficialii Bisericii Catolice. Nu au fost nominalizati cei 5 detinuti si nici nu s-a mentionat numele lui Guillermo Farinas, detinut aflat in pragul mortii dupa ce a facut greva foamei. Vestea eliberarilor vine dupa vizita in Cuba a lui Moratinos, ministrul Afacerilor Externe al Spaniei care a avut ca scop eliberarea detinutilor politici si salvarea de la moarte a lui Farinas. Acesta a intrat in greva foamei in luna februarie cerand eliberarea a 25 de detinuti a caror sanatate era extrem de fragila, anunta AFP.



de Mircea Barzoi HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.