Ultima oră

Topoarele procuratorilor au pus jos o padure seculara

Doina Ganea
8 iul 2010 4098 vizualizări
Cei mai valorosi arbori dintr-o padure seculara de 31 de hectare care apartine statului roman au fost taiati la Ruginesti in timp record, ca urmare a unei retrocedari cusute cu ata alba u la sesizarea Romsilva cazul a ajuns in atentia DNA, care ar trebui sa cerceteze padurarii care au marcat copacii dar si beneficiarii, procuratorul Gilda Scinteianu si firma Retro Comprod SRL u Directia Silvica a suspendat contractele de munca ale padurarilor raspunzatori de taierea padurii u potrivit Propact, care are un reprezentant in comisia judeteana de fond funciar, prejudiciul ar fi de peste 2 milioane de lei u Costel Ichim spune ca a votat pentru retrocedare in necunostinta de cauza

31 de hectare de padure, solicitate spre retrocedare la Corbita in anul 2005, au fost retrocedate cu mari semne de intrebare abia in 2009. Padurea a fost ulterior taiata in timp record. La sesizarea silvicultorilor, procurorii au demarat o ancheta. Este o poveste tipica de retrocedare cu mandatari si procuratori. De data aceasta cazul a fost scos la iveala de presedintele Propact Vrancea, Costel Ichim, care a prezentat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, acte din care rezulta ca o padure cu arbori valorosi, aflati intr-o rezervatie din zona Ruginesti, a fost pusa la pamint. Reprezentantul Propact este membru in comisia judeteana de fond funciar si a votat pentru retrocedare, insa spune ca cineva l-a indus in eroare printr-un fals. Acum se asteapta sa fie chemat la DNA, desi unitatea anticoruptie a fost sesizata si in cazul unei alte retrocedari celebre facute la Soveja in favoarea unui alt procurator de paduri, Maricel Cosor. Desi au trecut anii, procurorii par ca nu au avansat cu cercetarile.


Mostenitorul suprafetei din nordul judetului este Gheorghe Onica, un cetatean din judetul Galati, care a cerut in 2005 o suprafata de 31 de ha de padure in Vrancea. Potrivit procesului verbal al Comisiei locale de fond funciar din 30 mai 2005, amplasamentul fiind liber, respectiv din zona Corbita, locul Salcuta, cu vecinatati piriul Fagului si pe Constantin Cristofil, terenul i-a fost retrocedat fara probleme fostului proprietar, dar dosarul sau a asteptat la validare la Comisia judeteana de fond funciar mai bine de 4 ani. Cam pina in iunie 2009, cind pe fir a intrat procuratorul Gilda Scinteianu. In 15 iunie 2009, procuratorul Gilda Scinteianu a obtinut dreptul de proprietate de la Onica. Legea 247/2005 a favorizat in ultimii ani aparitia procuratorilor de paduri, care in numele unor mostenitori revendica mii de hectare din fondul forestier. Oameni influenti, cu relatii in toate mediile, acesti mandatari se lupta pentru fiecare pom. Miza este acapararea cit mai multor hectare de padure. De ce mostenitorii apleaza la serviciile unui mandatar pentru a pu¬tea intra in posesia proprietatilor? Pentru ca procuratorul reuseste sa scoata acte din piatra seaca, invirte instan¬tele pe degete si cistiga proces dupa proces. Si nu o fac de dragul dreptului la proprietate, ci pentru ca au un interes: banii.


Procuratorii fac legea fondului forestier


Procuratorii sau mandatarii, care au in spate adevarate retele de influenta, au interesul de a pune mina pe suprafete impadurite cit mai extinse. Din cauza acestor afaceri a aparut si un alt fenomen care da de furca auto¬ritatilor, si anume cresterea numarului de solicitari venite din partea revendicatorilor de a li se face stramutarea proprietatii. în spatele actiunilor de acest gen sint tot procuratorii, care cauta sa puna mina pe paduri cit mai valo¬roa¬se, in ideea in care lemnul urmeaza sa fie valorificat. Revenind, in 2009, Comisia judeteana de aplicare a legilor fondului funciar a emis un titlu de proprietate pentru 31 de hectare de padure pe numele Gheorghe Onica, mostenitorul defunctului Ion Onica. Desi vechiul amplasament al suprafetei respective era liber, Comisia judeteana de aplicare a legilor fondului funciar a decis atribuirea padurii in comuna Ruginesti, pe locul unei rezervatii de seminte de stejar. "La momentul cind s-a cerut padurea amplasamentul era liber. Eu stiu ce am semnat", ne-a declarat viceprimarul comunei Corbita, Felix Oprea, care a facut parte in 2005 din comisia locala de aplicare a legii fondului funciar. Interesant pentru anchetatori este faptul ca in aceesi zi in care a fost validata punerea in posesie, respectiv 15 iunie 2009, proaspatul proprietar cedeaza suprafata procuratorului Gilda Scinteianu.


Totul cu complicitatea ocoalelor silvice


Lemnul reprezinta o miza foarte importanta, valorificarea lui putind aduce averi colosale. Interesati direct de realizarea retrocedarilor, procuratorii reusesc sa intre in po¬sesia drepturilor litigioase achitind catre mostenitorii proprietarilor sume mo¬di¬ce. Desi nu exista date oficiale legate de acest fenomen, lucratorii ocoalelor silvice de stat si private sustin ca astfel de afaceri se incheie destul de usor. Intrucit la Ruginesti este rezervatie naturala, proprietatea statului, arborii taiati care aveau peste 100 de ani erau gorun, tei, cires. Potrivit raportului realizat in urma controalelor efectuate la Directia Silvica in octombrie 2009 si in martie 2010 de catre Regia Nationala a Padurilor Romsilva, s-a cerut atit anularea proceselor verbale de punere in posesie cit si sanctionarea sefului de ocol care a marcat si dispus taierea copacilor din rezervatie. "Prin Raportul intocmit la acea data, care a fost aprobat de conducerea regiei, s-a stabilit ca Directia Silvica Vrancea sa intreprinda demersurile legale in vederea anularii procesului verbal de punere in posesie intrucit aceasta s-a facut pe un amplasament aflat in proprietatea publica a statului, iar amplasamentul fostului proprietar este liber. Cu toate ca stia acest lucru, incalcind prevederile legale si dispozitiile regiei, seful Ocolului Silvic Adjud, Adina Pinzaru, a dispus efectuarea lucrarilor de punere in valoare si a autorizat exploatarea partizilor pe o suprafata de 31 ha, cu toate ca stia ca suprafata este proprietate publica a statului si este restituita unei persoane fizice cu incalcarea prevederilor legale", se arata in raportul semnat de seful Serviciului Control Tehnic si Economic Financiar din cadrul Romsilva, Valeriu Georgescu. In cadrul aceluiasi raport mai sint aduse acuzatii si altor doi salariati ai Ocolului Silvic Adjud, Adrian Grobnicu si George Raucescu. Pentru faptele prezentate in raport cei trei salariati ai Ocolului Silvic Adjud sint cercetati penal de Serviciul Teritorial Galati al DNA. Potrivit insa directorului Directiei Silvice, Petrica Tudosa, cei trei nu sint anchetati de DNA cu privire la retrocedare, ci cu privire la marcarea unor arbori. "Celor trei le-au fost suspendate contractele de munca, acum vreo luna, pe perioada derularii anchetei. Au existat niste probelme legate de marcare. Oricum am inteles ca s-au facut recent niste expertize. Ramine sa vedem rezultatul anchetei", ne-a declarat directorul Petrica Tudosa.


Pagube de 2,2 milioane de lei


Potrivit titlului de proprietate semnat de catre fostul prefect Raluca Dan si subprefectul Sorin Hornea in 5 august 2009, cele 31 de hectare de padure au constituit dreptul de proprietate cistigat de Gheorghe Onica pe teritoriul adminstrativ al comunei Corbita. Numai ca pe spatele acestui titlu un functionar a facut urmatoarea precizare: "teritoriul administrativ Ruginesti". Valoarea pagubei a fost estimata la 2,2 milioane de lei. "Padurea a fost defrisata in decurs de numai 8 zile. Pe 2, 3 si 9 februarie 2010. A fost o problema legata de amplasament. La comisia judeteana s-a produs undeva o neconcordanta. Nu stiu cum, dar din anexa 37, Onica a fost trecut la anexa 42. Eu, ca membru al Comisiei judetene si comisiei de lucru, am votat. Am fost de acord si am luat de buna credinta informatia ca nu s-a putut retroceda pe vechiul amplasament. Numai ca pe titlul de proprietate un functionar a scris in fals alte amplasamente. Nu stiu cine! Din cite stiu nici procesul verbal al sedintei de atunci nu mai exista. Ba chiar am inteles ca unul dintre membrii Comisiei judetene nu-si recunoaste semnatura pe procesul verbal al Comisie de lucru. E destul de incilcita povestea", a spus liderul Propact Vrancea, Costel Ichim. Aspect contrazis de oficialii Prefecturii, care la solicitarea noastra au gasit imediat documentul. "Eu nu sint paznicul acestor documente, dar stiu ca ele au regim special si nu se pot rataci asa. Daca vom primi sesizari noi vom face insa verificari", s-a limitat sa declare prefectul Ion Oprea. Liderul Propact, Costel Ichim, a declarat ieri ca se asteapta ca si el sa fie chemat la DNA in calitate de membru al sedintei Comisiei judetene de fond funciar. (Doina GANEA)


Duelul procuratorilor


în goana dupa padure, procuratorii ajung sa se infrunte si intre ei. Este cazul cunoscutului procurator Maricel Cosor si al Gildei Scinteianu, care se "bat" pe aceeasi mostenire. Cosor, in calitate de mandatar al Ceciliei Tatiana Apostoleanu, este acuzat de Scin¬teianu - ca reprezentanta a Elenei Manole, descendenta a Victoriei Bibescu - de faptul ca nu au fost luate in calcul toate persoanele indrep¬ta¬tite sa solicite instantei o mostenire de 500 de hectare de padure. în aceste lupte sint aruncati avocati, auto¬ritati locale, experti cadastrali etc.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 13 ore, 34 minute, 40 secunde
Vom asista la un proces cam pana ce va creste padurea la loc si nu va mai fi niciun motiv de judecata. Lupta pentru independenta justitiei a fost si este … degeaba. Din retelele de influenta, citeste integral
, acum 739371 zile, 13 ore, 34 minute, 40 secunde
Felicitari pentru acest material. Ar fi bine daca puteti continua cu o companie impotriva taierilor abuzive din aceasta comuna. daca autoritatile ar face macar un control de bun simt si s-ar interesa citeste integral
, acum 739371 zile, 13 ore, 34 minute, 40 secunde
In acea perioada, in fiecare duminica, dna.Raluca Dan era invitata la masa la dna. Gilda Scanteianu. Cum sa nu semneze dna. Prefect, ca doar erau prietene?
, acum 739371 zile, 13 ore, 34 minute, 40 secunde
procurori ii aresteaza pe hotii de gaini la drumul mare, dar pe astia care au distrus tara din toate punctele de vedere nu, unde sunt sistemele de irigatii? unde sunt fabricile? unde este fierul din citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.