Ultima oră

ESENTIAL: Dunarea va atinge nivelul maxim la Galati pe 10 iulie

Ziarul de Vrancea
6 iul 2010 573 vizualizări
Dunarea va atinge nivelul maxim la Galati in 10 iulie, fiind prognozat un nivel de 687 cm, cu 24 de cm peste cota istorica inregistrata in anul 2006, anunta Administratia Nationala Apele Romane intr-un comunicat.

In ultimele 24 de ore, Dunarea a inregistrat o crestere cu 1 cm la Galati, pana la 678 cm (cu 28 cm peste cota de pericol), cu 10 cm la Fetesti (42 cm peste cota de pericol) si cu 4 cm la Braila, pana la un nivel de 713 cm (53 de cm peste cota de pericol).


Directorul general al Apelor Romane, David Csaba, coordoneaza actiunea de realizare a digului de la Galati din interiorul orasului, pe o lungime de 4,5 km.


Marti dimineata, digul era gata in proportie de 80%, urmand sa fie terminat in cursul zilei. Viceprimarul orasului considera insa ca acesta nu va fi suficient pentru protectia oamenilor, fiind necesara spargerea digului de la Cotu Pisicii.


Astazi, la intrarea in tara, Dunarea are un debit de 12120mc/s, fiind in scadere, comparativ cu maximul atins de 13300 mc/s (al doilea debit maxim atins pe Dunare in ultima perioada), dar peste media multianuala a lunii iulie (5350 mc/s) .


Pe sectoarele aval Portile de Fier, nivelele Dunarii au fost intr-o usoara crestere pe sectorul Giurgiu si aval, urmand ca unda de viitura sa se propage pe sectorul Oltenita pana in aval.


Viitura de pe Siret se atenueaza prin salba de lacuri, detinute de S.C. Hidroelectrica S.A. debitul evacuat din acumularea Movileni fiind redus in acest moment la 1320 mc/s, debitul evacuat ramanand constant. Volumul de apa tranzitat si atenuat in salba de lacuri Racaciuni-Galbeni-Calimanesti si Movileni este de 116 mil. mc de apa.


Atenuarea viiturii de pe Siret este resimtita la Sendreni, unde nivelul Siretului a scazut cu 30 cm in ultmele 24 ore, cu un nivel de 696 cm cu 46 cm peste cota de pericol.


Conform avertizarii hidrologilor, raul Prut, pe sectorul Ungheni-Prisacani, vor fi depasite cotele de pericol (echivalent cu faza III zona indiguita). La statia Prisacani, se inregistreaza un nivel de 640 cm, cu 40 cm peste cota de pericol.


Presiunea apei asupra digurilor se va mentine o lunga perioada de timp, putand aparea evenimente neprevazute.


de I.R. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.